2010.01.05. 23:27

Tisztelt Gumidoki!


Az lenne a kérdésem, hogy egy állandó öszkerékhajtású szgk.-ra ('99-es Swift 4WD) szükség esetén melyik kerekekre kell a hóláncot felszerelni?


Köszönöm válaszát:
Zsolt

Kedves Zsolt!

Legjobb lenne mind a négyre... A Swift egyébként tudtommal nem állandóan hajtja a négy kerekét, de szükség esetén automatikusan bekapcsolja a hajtásba a hátsó kerekeket is. Azaz alapban elöl hajt, így én az első kerekekre tenném fel a hóláncot, ha csak egy pár van belőle. Már csak azért is, mert az első kerekekre szerelt hólánc sokkal jobb fékhatást biztosít hóban, mint a hátsókon lévő. A hátsó kerekek hólánccal való felszerelése viszont emelkedőn segíti a haladást és nagyobb sebességnél stabilabb egyenesfutást biztosít (ne feledjük, hólánccal a maximum sebesség 50 km/h lehet!).

Van egyébként néhány általános ajánlás, hova szereljük a hóláncot 4x4-es hajtásmódtól függően, ha csak egy pár lánccal rendelkezünk:

Állandó 4WD esetén - hátsó tengelyre

Automatikusan bekapcsoló 4WD esetén - arra a tengelyre, ahová alapban a több nyomaték jut (rendszerfüggő tehát). Az Audi pl. az első kerekekre javasolja a hóláncot a quattro modelljeinél, a BMW viszont a hátsókra az X-Drive modelljei esetén.

Kapcsolható 4x4 esetében - az állandóan hajtott tengely kerekeire

Végül még egy fontos ajánlás: Bánjunk óvatosan a 4x4-es autó egy tengelyére szerelt hólánccal, ugyanis a hólánc által megnövelt kerékátmérő felesleges feszültséget kelt a hajtásláncban, ami annak károsodásához vezethet!

Üdv,
Gumidoki