Hitel átvállalása: akkor mennyi is?

2009.12.13. 18:45

Tisztelt Hiteldoktor!

2007-ben egy Smartot vásároltam 10 éves, kedvezőtlen hitelre. Aláírom, ez az én hibám. Most szerettem volna hitelátvállalással eladni, utánajártam a bankomnál (UniCredit), hogy mi a módja. Közölték, hogy 50 000 Ft, és a szükséges papírok alapján elbírálják, a leendő vevő alkalmas-e a hitel fizetésére. Én visszakérdeztem, hogy biztos, csak ennyi a vele járó költség? Mire ők: igen. Elindítottuk a folyamatot, miszerint 50 ezer + hitelátvállalással megveszik az autómat. Beadtuk a papírokat elbírálásra, mire az a válasz érkezett, hogy az autó piaci értéke nem fedezi a kint lévő tőketartozást, így az 50 000 Ft-on felül még 240 000 Ft-ot be kell fizetni. Kérdem én: ezt hogy csinálhatják meg az emberrel? Fizessem be én a 240-et, vagy álljak a vevő elé, és közöljem, hogy „bocsi, mégsem 50, hanem 290”? Fordulhatok valahova panasszal a téves tájékoztatásért, vagy ezt is megtehetik, mint mindent? Ha ezeket a feltételeket akkor közlik, amikor érdeklődtem, valószínűleg vagy nem hirdetem meg  a kocsit, vagy ha igen, akkor 300 ezer + hitelátvállalással.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
M. Zsuzsa


Tisztelt Levélíró!

Általánosságban elmondható, hogy a finanszírozókhoz érkező átvállalási kérelmek azonos feltételekkel kerülnek elbírálásra, ezért a tájékoztatás is a standard ügymenet szerint történik.

Az Ön által leírt helyzet speciális eset, mely tényre valószínűleg csak a bírálati folyamat során derült fény.  Ez a körülmény azonban az egész adás-vétel átgondolását eredményezheti, hiszen a vevőnek nem áll érdekében, hogy az autó értékénél magasabb hitelt vállaljon át. Ha azonban a vevőnek megér ennyit az autó, akkor megállapodás tárgya lehet, hogy részben, vagy teljes egészében ő fizeti meg a finanszírozó által kért különbözetet.

Ha nem áll a vevő rendelkezésére ennyi készpénz az átvállalás időpontjában, akkor esetleg méltányossági kérelemmel lehet fordulni a pénzintézethez, az eredeti ütemezés szerinti átvállalást kezdeményezve.

Tisztelettel:
Hiteldoktor