Hiteles autó eladási lehetőségei

2010.01.10. 18:33

Kedves Hiteldoki!

Párom 2 évvel ezelőtt hitelre vett autót (Suzuki SX4). Akkori helyzete megengedte, hogy a nem éppen kis törlesztőrészletet kifizesse. Viszont az utóbbi időben fejreállt a világ, és egyre nagyobb teher számára a részletek kifizetése. Kérdésem csak az lenne, hogy milyen lehetőségei vannak az autó eladásában, visszaadásában? Tuti, hogy bukik, de hogy lehet a „legjobb” megoldást megtalálni?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Cs. Tibi


Tisztelt Tibor!

A levelében leírt helyzetre több megoldást is tudunk javasolni. Hogy melyik lesz az Önöknek megfelelő, azt azonban a szerződéses feltételek, a gépjármű piaci ára határozza meg, ezért azt javasoljuk, előzetesen keresse meg az érintett finanszírozót és részletesen beszéljék át a lehetőségeket.

Az értékesítéshez a fennálló tartozás sorsát kell tisztázni, azaz: vagy teljes egészében kifizetni, vagy átvállaltatni. 
Általánosságban elmondható, hogy hitellel terhelt autó értékesítésére a hitelátvállalással egybekötött adás-vétel a legoptimálisabb. 
Bár az átvállalásnak is van költsége, de ezzel elkerülhető például a deviza alapú szerződésekből eredő árfolyamveszteség egyösszegű kifizetése.

Az autó visszaadását csak a legvégső esetben javasoljuk. Mindenképp szerencsésebb megoldás, ha Ön tesz kísérletet az értékesítésre, így talán az értékesítési ár is kedvezőbben alakul.

Tisztelettel:
Hiteldoktor