Hitellel terhelt autó eladásának buktatói

2011.04.19. 12:41

Tisztelet Hiteldoktor!

Szeretném megérdeklődni, mik lehetnek a buktatói egy hitellel terhelt autó eladásának? Mind eladói, mind vevő részéről. Sógorom nem tudja fizetni a törlesztőrészletet, az interneten sokan hirdetik, vennének hitellel terhelt autókat, vagy hitelátvállalással. Mire figyeljünk nagyon oda ha a hitelátvállalást válasszuk, vagy ha eladjuk és mi ilyenkor a teendő? Köszönöm István

Tisztelt István!

A hitelátvállalással egybe kötött adásvétel mind a vevő, mind az eladó szempontjából a legbiztonságosabb, jogilag legtisztább megoldás az értékesítésre.

Fontos, hogy az adásvételi szerződés, vagy bármilyen szándéknyilatkozat, előszerződés megkötése, foglaló, előleg kifizetése előtt az átvállalás feltételeiről, dokumentációs igényekről és a folyamatról, teendőkről kérjenek részletes tájékoztatást a finanszírozó banktól. Érdemes esetleg megtenni, hogy az átvállalási igényt, a leendő vevő papírjaival együtt még az adásvétel és minden fent leírt kötelezettség vállalás előtt, benyújtják a bankhoz annak érdekében, hogy a bank megvizsgálhassa, hitelképes-e a vevő és hozzájárulnak-e az átvállaláshoz.

Érdemes még tudni, hogy egyes finanszírozóknál nincs mód a hitelátvállalásra, illetve pénzügyi lízingszerződés átvállalására. Erről is a finanszírozó ügyfélszolgálatán tájékozódhatnak.

Tisztelettel:
Hiteldoktor