2011.05.23. 16:24

T. Hiteldoki!

Van egy autóhitelem, amit már nem tudok törleszteni. A bank, akinél a hitelem van, azt mondta, hogy náluk nem lehetséges a hitelátvállalás. Lehetőségem lenne eladni az autót hitelátvállalással. A potenciális vevő hajlandó lenne közjegyző előtt egy tartozáselimerési nyilatkozatot tenni és ő lenne az autó üzembentartója. Kérdésem, van-e ebben kockázat? A közjegyzői okirat mennyiben védene engem a továbbiakban az esetleges károkkal szemben ( pl. lopás, törés, totálkár, ill. ha a vevő mégsem fizeti a korábban megállopodott összeget)? Van-e az ilyen típusú üzletnek bármilyen jogi korláta? Milyen további biztosítékok jelentenének számomra nagyobb biztonságot?

Vászukat előre is köszönöm:
KL

Kedves Érdeklődő!

Kérdésére válaszolva szeretnénk tájékoztatni, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben járható lenne oly módon, hogy kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Sajnos, ha a hitel átvállalására nincs lehetőség, akkor csak a további, Ön számára kevésbé kedvező megoldások maradnak az értékesítésre, mivel az értékesítéshez a tartozást rendezni kell.

Tisztelettel
Hiteldoktor