2012.04.14. 09:01

Tisztelt Uram,

Én is azok közé tartozom akik anno tovább nyújtózkodtak, mint ahogy anyagi helyzetem engedte. Jó fizetésem volt így gondoltam nem lesz gond. De lett! Mar 2 éve, hogy megszűnt a munkaviszonyom a törlesztőket mostanáig fizettem most viszont egyéb okok végett ez nem lesz megoldható így az sem érdekel ha a bank viszi az autót. Az átütemezés nem megoldás így nemigen tudok egyezkedni. Ha azt mondom a banknak hogy visszaadnám mert fizetésképtelen vagyok akkor mire számíthatok? BAR lista? Behajtás?

Segítségét előre is köszönöm

Tamás

Kedves Tamás,

előfordul olyan eset, amikor a részletre vásárolt eszköztől meg kell válni, mert az átütemezés sem segít. Ez kényszermegoldás – és sokszor veszteség – Önnek és a banknak is.

Mire számíthat ilyenkor?

Ha a részleteket az ügyfél nem fizeti, a kocsi visszavétele a bank részéről elkerülhetetlen. A bank ilyenkor felmondja a szerződést és a behajtók jönnek a kocsiért; az autót megvizsgálják-felbecsülik, majd értékesítik, végül jön az elszámolás – az értékesítésből befolyt összegből kell a tartozást és a behajtási költségeket rendezni. Ha ezt követően marad még tartozás, akkor polgári per, végrehajtás következik. A BAR listára a mindenkori minimálbér összegét meghaladó, 90 napos késedelemmel már felkerülünk. Ha később sikerül a tartozást kiegyenlíteni, a BAR listán ez az információ is megjelenik és egy év múlva törlődnek a BAR listáról az adatok. Viszont ha nem sikerül a tartozást rendezni, 5 évig szerepelni fog a rendszerben, ami jelentős hátrányt jelent a pénzintézeteknél, amennyiben ez alatt az idő alatt hitelszerződést szeretne kötni.

Mit tehet?

Célszerű a bankkal egyeztetni a helyzetről és a várható lépésekről, hogy lássa a lehetőségeit. A bankok gyakorlata eltérő, de általában: csökkenthető a behajtási költség, ha az autót Ön adja vissza a bank által meghatározott telephelyen, és a pénzintézetnek nem kell végrehajtót/behajtót küldenie a kocsiért; Ön is kereshet vevőt az autóra, amivel esetenként jobb eladási árat érhet el; a kocsi értékesítése után esetlegesen fennmaradó összeg megfizetéséről meg lehet állapodni a bankkal, akár részletfizetést kérni rá, így a további pereskedés elkerülhető és előbb-utóbb „tiszta lappal” folytathatja életét.

Mindenképpen keresse meg a bankját és beszéljék át a lehetőségeket!

Üdvözlettel

Hiteldoktor