Eladás üzembentartóival, tartozással együtt

2012.05.11. 15:50

Egyik ismerősöm el akar adni egy motort amit 5 éve vett újonnan 5 éves fix futamidőre. A futamidő most lejárt de az árfolyamból eredően maradt fent 15 hónap még. Ezt a motort én meg szeretnem venni. Van-e bármi mód arra, hogy megvegyem úgy ezt a motort, hogy a hitel marad az eredeti tulaj néven én pedig fizetem a törlesztőjét es írunk egy üzembentartóit vagy barmi megoldás érdekelne úgy, hogy mindkét fél ki legyen biztosítva.

Van-e erre barmi megoldás?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: Tamás

Kedves Tamás,

az üzembentartói megállapodás csak részben nyújt megoldást, de annyiból tiszta helyzetet teremt, hogy Ön már korlátozás nélkül használhatja a járművet Két kérdés nyitott: a díjfizetés és a tulajdonjog átruházása.
A törlesztéseket Ön is fizetheti az üzembentartói megállapodás létrejöttétől, ha a tulajdonos a csekkeket/fizetési értesítőket továbbítja Önhöz. Viszont a tulajdonjog átruházása csak az Önök között létrejövő megállapodás alapján, majd a finanszírozási szerződés kifutását követően valósulhat meg úgy, hogy Önök most meghatározzák a vételárat, esetleg rendezik is egymás között a készpénzes részt, s a hitel lejárta után írnak adásvételi szerződést a motorról. Ekkor történhet meg a forgalmi engedély átíratása is.
Ez egy bizalmi viszonyt igénylő megállapodás, amely feltételezi, hogy Ön megfizeti a hátralévő díjakat, s a tulajdonos a lejáratkor majd aláírja az adásvételi szerződést – amely a finanszírozás időtartama alatt mindvégig semmis lenne, mivel addig a korlátozások (hitelszerződés esetében pl. elidegenítési és terhelési tilalom) a motoron rajta vannak, a jármű törzskönyve pedig a finanszírozónál van.
Az eladó oldaláról nézve a finanszírozási szerződés teljesítése a kockázat (pl. ha Ön nem fizet, a tulajdonos is BAR listára kerülhet).
Az Ön szemszögéből nézve az a kockázat, hogy közel másfél év múlva biztosan alá fogják-e írni az adásvételit a most egyeztetett feltételekkel és az eladóval nem történik-e valamilyen rendkívüli esemény (pl. haláleset, végrehajtó lefoglalja az eszközt stb.), vagy ha történik ilyen eset, az Ön érdekei akkor is megfelelően érvényesülnek-e.
Erre az ügyletre külön szerződéstípus nincs, szóbeli megállapodásukat papírra vethetik, amelyben a megállapodás minden pontját kidolgozzák (üzemben tartás költségei, a finanszírozás törlesztése, a majdani adásvétel részletei stb.).

Üdvözlettel

Hiteldoktor