Elváltam két autóhitellel a nevemen

2012.12.12. 10:26

Kedves Hiteldoktor!

Férjemnek jól menő építési vállalkozása volt a válság kezdetéig. Az építőipar hanyatlása előtti utolsó pillanatokban hitelre vettünk autót Neki és nekem is. Akkor még úgy nézett ki, hogy pár hónapon, max. 1 éven belül ki tudjuk fizetni a teljes összeget mindkét autóra. Aztán a cég csődbe ment, banké lett a ház.

Közel két éve elváltunk. Férjem persze megígérte, hogy a két autó hitelét fizeti. Tavaly december óta alig van munkája. Ismerősök tanácsára az én autómat bérbe adogattam, aminek díja fedezte a hitel összegét (ami felező hitel lévén 18 ezerről közel 70 ezerre nőtt) és a biztosítást. Nem sokáig élveztem ezt a könnyebbséget, mert tél elején egyik bérlő nem hozta vissza az autót. A CASCO nem fizet. Egy darabig még fizetgettem a részleteket, és a volt férjemét is, ha tudott pénzt adni. Február óta azonban nincs miből fizetni. Kezemben az egyik autó felmondásáról szóló levél, a másikét is várom pár napon belül. Kifizetni nem tudom őket, még a közüzemi számlákra sem elég a fizetésem az anyukám házának felújítási hitelén felül.

Mivel volt férjemnek nincs semmije, gondolom esélyem sincs, hogy valahogy kikerüljek ebből a helyzetből. Vagy van némi remény?

Kedves Érdeklődő!

A bérlő által elvitt autóval kapcsolatban azt javasoljuk, hogy tegyen rendőrségi feljelentést ismeretlen személy ellen a gépjármű eltulajdonítása miatt, hiszen autó nélkül kisebb az esély arra, hogy rendezni tudja tartozását.

A másik autóra kötött szerződést is várhatóan fel fogja mondani a finanszírozó a díj nemfizetése miatt. Azt javasoljuk, hogy az autót adják vissza a finanszírozónak vagy próbálják meg értékesíteni – ezzel csökkenthetőek a további veszteségek.

Levele alapján úgy tűnik, mindkét autó és hitel az Ön nevén van, így a volt férje által használt autó is, viszont Ön már egyik járművet sem használja és nincs is a birtokában.

Korábbi tanácsunkat ismételve: saját autónkat ne adjuk bérbe másnak, főként, ha az autó finanszírozott. Válás esetén pedig a többi (jog)viszony mellett a kötelezettségvállalásokat, így a hiteleket is rendezni kell a válófélben lévő feleknek. A legtisztább megoldás, hogy kerüljön a jármű annak a nevére és az finanszíroztassa, aki a gyakorlatban használja és fenntartja a kocsit – abban az esetben is, ha ez adásvétellel és a régi finanszírozási szerződés megszüntetésével és új kötésével jár.

Üdvözlettel

Hiteldoktor