Vétlen voltam mégis sok pénzbe kerül a javítás

2014.09.02. 13:17

Tisztelt Biztosításdoktor,

van egy 7 éves autóm amibe egy osztrák autós Ausztriában belement. Első körben gondoltam hogy a casco-s biztosítómmal megjavíttatom, aztán majd a biztosítók lerendezik egymás között a többit. Ott kiderült hogy annak ellenére hogy nem én vagyok a vétkes, a bónuszom mégis visszaugrik. Ezt elég bosszantónak tartom, de gondoltam akkor választom a hosszabb megoldást, és felveszem a kapcsolatot az osztrák biztosító magyar kapcsolatával. Ez meg is történt, ott közölték hogy az átfutás min. 2 hónap lesz (+ a javítás). Ez se hangzik túl jól. Mivel a gumi (kb. 50 000 Ft/db) is sérült az autón, legalább azt cserélnem kell hogy használni tudjam az autót. És ezt most nekem kell "hiteleznem" mert az egész biztosítós folyamat még az elején jár... Más választásom nincs, az autóra szükségem van. Tegnap megjött a kárszakértő, aki első körben közölte hogy a biztosító csak egy gumit fizet. Vagyis annak se teljes árát, mert ugye az már használva volt.... Pedig gumit illik párban cserélni de inkább négyet egyszerre, mert az átmérő különbségek miatt az ABS, ASR, ESP rendszerek különböző kerékfordulatszámokkal fognak számolni még ha az autó normálisan megy is. Ezután jött az újabb hidegzuhany. Mivel az autó 6 évnél idősebb, a karosszéria alkatrészek ( új ajtó, küszöb) 40%-át nekem kell fizetni az avulás miatt... Szuper! Szóval most ott tartok hogy vétlen részese voltam egy balesetnek, ennek ellenére ez nekem nem kevés pénzbe fog kerülni. Illetve biztosítok között rohangálok munkaidőben (amit szerencsére a munkahelyemen még tolerálnak), az autóm értéke csökken mert balesetesnek fog számítani ha el szeretném majd adni, és azt se tudom mikor fizet a biztosító... Ezekkel kapcsolatban lennének kérdéseim:

1. Casco-nál is kell fizetni avulás miatt?

2. Ez az avulás téma osztrák biztosítóknál is létezik?

3. Az avulás miatt általam kifizetendő összeget (200 ezer Ft körül lesz) rá tudom terhelni a vétkesre, vagy biztosítójára? Pereljem be őket?

4. Javítás idejére kérhetek a biztosító által fizetett kölcsön autót?

5.Írjak panaszt a biztosítónak hogy legalább kettő gumi legyen cserélve?

6.Van esetleg tapasztalata hogy ez a min. két hónap átfutási idő a valóságban mennyi szokott lenni? Válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

K. János

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében feltett kérdésekre sorrendben válaszolnék, mivel úgy értelmezem a károkozó külföldi gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződésének terhére kívánja rendezni a káreseményt. Megjegyezni kívánom, hogy előzetesen cascora történő rendezés esetén a casco bónusz besorolása /casco biztosítási évfordulójától / csak addig változik, ameddig nem kerül tehermentesítésre az említett szerződés, hiszen megvan a károkozó a két biztosítótársaság, pedig el tud majd számolni egymással, Önnek csak az önrészt kell megelőlegeznie, nem pedig a teljes javítási költséget. A lebonyolítási részletekről érdeklődjön casco biztosítását kezelő biztosítótársaság kárügyintézőjénél.

1. A casco biztosítási termékek eltérően alkalmaznak, a gépjármű korától és a szerződés kötési időpontjától függően avulást ezt az Ön szerződésének biztosítási feltételei tartalmazzák

2. Az osztrák rendelkezéseket ebben a tekintetben nem ismerem, lévén más törvényi hatály alá tartozik a külföldi felségjelű gépjárműre vonatkozó kötelező felelősségbiztosítás, ez esetben a magyarországi levelező partnerként megjelölt biztosító tudja Önt tájékoztatni, és az avulás mértékét a kárfelvételi jegyzőkönyv példányán az eljáró kárszakértő rögzíteni fogja - amelynek egy példányát Ön kézhez kapja majd - és a káranyag mellékletét képezi.

3. Az avulás mértékének leszorítása és elkerülése megoldható, hiszen után gyártott illetve bontott alkatrészek felhasználásával ezen összeg csökkenthető.

4. A helyreállítás idejére kérhet bérgépjárművet, amelynek térítési és igénybevételi lehetőségéről, az illetékes biztosítótársaság kárügyintézője fogja tájékoztatni, a benyújtandó dokumentumok listáját is közölni fogja. Ezen igényét a kárbejelentéskor kérem írásban jelezze.

5. A gumicserével kapcsolatosan amennyiben azonos márkájú méretű gumiabroncsot vásárol, nem indokolt a párban cserélés, de ezen feltett kérdésére is kérjen írásos állásfoglalást, mielőtt a cserét lebonyolítja.

6. Az átfutási idő sajnos nemzetközi káreseményeknél a külföldi biztosított nyilatkoztatása végett elég hosszú, ezért érdemes megfontolnia ,hogy előzetesen casco terhére állítatja helyre a gépkocsit, viszont lehetősége van a baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamatot kérni a kártérítési összegre vetítve. Kérem ezen igényét is írásban a kárbejelentéskor jelezve.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.