Ismeretlen károkozónál ki fizet?

2014.12.18. 09:55

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy este a szembejövő kocsisorból a második autó előzésbe kezdett. Annak ellenére, hogy én, illetve mögöttem egy másik autó szembe ment vele. Az előzésnek előjele nem volt, váratlanul kiugrott a sorából. Reflexszerűen félrehúzva a kormányt annyit sikerült elérni, hogy csak a külső tükrök csattantak össze. Az enyém gyakorlatilag eltűnt, és a szilánkok az ajtó üvegét is több helyen felsértették.

Van Cascó-m és kötelezőm is, ugyan annál a biztosítónál. Félrehúzódva megnéztem mi történt, és mögém beállt az engem követő autós is, aki megadta nevét, és telefonszámát. Mondta, látta, hogy mi történt, és hajlandó tanúskodni is. A károkozó természetesen tovább ment, és bár egy darabon visszafordulva próbáltam utolérni, nem volt nyoma sehol.

Ezek után a rendőrségre mentem feljelentést tenni ismeretlen elkövető ellen a biztosítás miatt. Ott először kiokosítottak, hogy én csak bejelentést teszek, az majd eldől, hogy feljelentés lesz-e belőle. Nem lett, maradt bejelentés. Ezzel másnap a biztosítómhoz mentem, akik rögtön az én Cascom-ra kezdték volna az ügyintézést.

Mivel az önrészem viszonylag magas, jeleztem, hogy nem lehetne-e a MABISZ-hoz fordulni, hiszen tanú is van arról, hogy nem a kertkapunak mentem 80-nal. Megadták a MABISZ elérhetőségét, akikkel sikerült telefonon beszélni. A végeredmény az lett, hogy kiderült, csak akkor fizetnek, ha meg van az elkövető, és nincs biztosítása.

Az elkövető persze nincs meg, és igen nagy valószínűséggel nem is lesz meg, ha csak egy közeljövőben történő, véletlenszerű közúti ellenőrzésnél be nem vallja, hogy azért nincs külső tükre, mert neki ment egy másik autónak, ő volt a hibás, de nem állt meg. Kérdésem, hogy van még valamilyen mozgás terem, vagy marad az önrész-es Casco-m?

Köszönettel, György

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírás szerint mivel sajnos nincs meg az elkövető rendszáma ezért kifizetést ahogy Önnek is mondták a MABISZ az Ön részére nem teljesíthet. A rendőrségi bejelentésen, mivel tanú is volt csodálkozom, hiszen ismeretlen elkövető ellen is lehet feljelentést tenni, hiszen a közlekedési szabályok nagyfokú megsértése által csak az Ön józan ítélő képességének köszönhetően, nem lett nagyobb baleseta figyelmetlen és meggondolatlan előzésből.

Mivel mint fent említettem nem rendelkezik rendszámmal amely alapján a gépjármű beazonosítható lenne, ezért sajnos csak casco biztosítása terhére tudja rendezni a káreseményt. Érdemes az interneten a casco biztosítási szerződését felülvizsgálnia, vagy személyes értékesítési tanácsadó segítségét kérnie, hiszen lehet, hogy közel azonos díjon kedvezőbb önrészű ajánlatot tud kapni a jelenlegi szerződésénél.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.