A biztosítás fedezi az átírást?

2015.02.17. 16:16

Tisztelt Biztosításdoktor!

Autónkat gazdasági totálkárosra törték. A biztosító korrekt árakat adott meg, de mivel autót kényszerültünk vásárolni én is azzal a kéréssel fordultam a biztosítóhoz, amivel több sorstársam is, hogy fizesse ki a biztosító a vásárolt hasonló korú, teljesítményű autó átírásával kapcsolatos költségeimet. A biztosító szakembere ez elől elzárkózott, melyet egy levélben közölt ( egy azonosíthatatlan PTK törvényre hivatkozva).

Kérdezem én, van-e konkrét jogszabályi paragrafus, ami kötelezi a biztosítót ennek az összegnek a kifizetésére? Amennyiben igen kérem írja le a pontos törvényi hivatkozást, hogy be tudjam nyújtani a biztosító munkatársai felé. Az azonos kategória a gépjármű teljesítményére vonatkozik?

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Henrietta

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírtakkal kapcsolatosan a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel okozott károk térítését a Kormányrendelet szabályozza mint törvényi szabályozás az Ön igénye az ügynevezett járulékos igények kategóriájába tartozik, amelyek a baleset bekövetkezése nélkül fel sem merültek volna.

A 2009. évi LXII. törvény paragrafusa az alábbiakban fogalmaz 12. § A biztosítás kiterjed a felelősség kérdésének vizsgálatára, és azoknak a megalapozott kártérítési igényeknek a kielégítésére, amelyeket a biztosított személyekkel szemben a biztosítási szerződésben megjelölt gépjármű üzemeltetése során okozott károk miatt támasztanak Az azonos kategória a gépjármű hengerűrtartalmára vonatkozik.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.