Tempomatot utólag

tegnap, 17:36 Módosítva: 2016-10-21 14:35:43
165

Tisztelt Kütyüdoktor!

Menyasszonyommal vásároltunk egy 2004-es (még a facelift előtti E12-es) Toyota Corolla-t. Az autó Sol felszereltségű 1.6-os, még a bovdenes gázpedállal. Mivel sokat utazunk hosszú távokon, ezért kényelmetlenné vált a tempomat hiánya.

Mindenképpen bontott, de gyári alkatrészt szeretnénk (a kormány mögötti burkolat cseréjét is beleértve). Sajnos nem találtam sehol sem információt, hogy van-e valami előkészítés az autóban, vagy ha nincs, megoldható-e a beszerelés "gányolás" nélkül.

Válaszát előre is köszönjük! Kata&Dávid

A gyári kiegészítőkről nem tudok információt. A tempomat autótípusonként különböző megoldással létezik. Az Opel esetében sokszor csak egy indexkart kell cserélni és engedélyezni a komputeren a funkciót, de vannak autótípusok, amiben semmi előkészítés nincs.

A helyzet annyira szerteágazó, hogy néha autótípuson belül még évjáratonként is van változás, amit én, mint kívülálló nem tudok követni, erre csak a márkaszerviz szakembere tud válaszolni. A bontott alkatrészektől mindenkit óva intek. Ha ebben gondolkozik, akkor is egy szakemberre kell támaszkodjon, nem szabad bontóban vásárolni, hiszen honnan tudnák, hogy mik kellenek hozzá. Ha a szerelő adja a megoldást, akkor adjon mindent, Ön csak a teljes munkát rendelje meg, de ne vigyen alkatrészt, mert mindig kimarad valami vagy nem megfelelő.

Az utólagos tempomatok védelmében csak annyit, hogy igen messze esnek a gányolás fogalmától. Személy szerint előbbre helyezem például a Waeco utólag beépített tempomatját, mint egy bontott szettet. Az ilyen szolgáltatásokat kínáló cégek, mint a tempomatszerelés és mint például mi szakemberek vagyunk, akik olyat ajánlanak, amihez értenek, így nem gányolunk, hanem szerelünk. A keresőbe beütve több tempomatos céget is talál, közöttük van az, akinek a terméke tökéletesen illik majd az autójába és illik az Ön elképzelésébe is. A bontott, ha az minden elemét tartalmazza közel sem lesz olyan olcsó, mint amire gondol. Minden elemet nem tartalmaz majd, hiszen sok autónál a tempomattal szerelt változatba a kábelköteg is más, olyan szerelő pedig nincs, aki kicserélne egy köteget három vezeték miatt, így az sem lesz gyári. Az utólagos tempomat gyártói általában beszállítói az autógyárnak, így, ha valamiben különbözik a gyáritól, az a kapcsoló, de sok esetben még az sem.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Susogás - Avagy orkán a Polóban

október 13., 11:28 Módosítva: 2016-10-20 17:54:33
0

Kedves Kütyüdoki!

Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy a '97-es Polo Classicom (AEX klíma nélkül) olyan 90km/h körül susog. Pontosabban a levegőbeömlőkből jön olyan zaj mint mikor egy videóban fúj a szél, és a hideg zúg is bevág rajtuk pedig minden el van zárva (és a ventillátor is ki van kapcsolva). Mikor ki van minden kapcsolva, olyankor (üzemszerűen) bejuthat levegő rajtuk keresztül? Mi lehet ennek az oka? Merre szedi a levegőt?

Válaszát előre is köszönöm! Zoltán

A nyitott szellőzőn keresztül a menetszél természetesen bejut a kocsiszekrénybe, itt csak egyetlen kérdés, hogy mennyire. A nyitott rendszer egyetlen ellenállása a ventilátor lapátja, egyébként egy cső, ami még ráadásul susogó hangot is ad az átáramló levegő miatt. Ha ez a zaj kicsi, akkor normális, ha nagy, akkor hallani kell a hibakereséshez.

Minden autó szellőztető rendszerén van belső levegőkeringtető fokozat. Ebben az állásban elzárhatjuk a külső beömlőnyílást, így meg kell szűnnie a zajnak és a levegő beáramlásnak. A lezárt szellőzés nem túl jó, mert a kicsi belső térben hamar elhasználja egy ember is a levegőt, ez a funkció csak rövid időre ajánlott, például akkor, amikor egy poros úton halad vagy kellemetlen szagú autó mögé kerül.

Kapcsolja be a próba idejére a belső keringtetést. Ha megszűnik a zaj, akkor valóban kintről jön a menetszél hatására. Ha van rá módja hasonlítsa össze azonos típusú autóval, ebből megtudja, hogy az autótípus sajátossága vagy egyéb hiba. Ha csak az Ön járműve ad ilyen hangot, akkor lehet a beömlő cső szétcsúszása vagy szigetelésének hiánya. A csőre zajcsillapító lapot ragaszt a gyár vagy hálót húz, ami csökkenti a műanyagcső rezgését, így csökkentve a szélzaj felerősítését vagy továbbítását. ha valami módon a rezgéscsillapító hiányzik, az lényeges zajszintemelkedést eredményez.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Milyen kamerát tegyek az autóba?

október 10., 11:07 Módosítva: 2016-10-13 13:52:44
0

Tisztelt Kütyüdoktor!

Szeretném kikérni a véleményét, hogy milyen fajta autóba beépíthető kamerát vegyünk az autóba. Az egy hete megvett autónkat este végighúzták egy kulccsal. Mivel nem vagyunk otthon ebben a témában ezért szeretném megkérdezni, hogy mely kamerák azok amelyek álló helyzetben is, tehát nem járó motornál is készít felvételt, illetve melyik az amely este, közvilágításnál is viszonylag jó minőségű felvételt készít.

Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Gyula

Kedves Gyula!

Összetettebb a probléma. Az autóban elhelyezett kamera, még, ha működne is egész nap, nem feltétlenül készítene értékelhető felvételt. Az alapprobléma, hogy egy irányba néz, látószöge széles, de nem annyira, hogy körbe lássa az autót.

Az utastérben elhelyezett kamera nem biztos, hogy látná a rongáló arcát, hiszen magasabban van, mint az autó teteje, így kilóg a képből. Persze lehet célzottan elhelyezett kamera a speciálisan leparkolt autóhoz igazítva, de van más probléma is.

Ön nem készíthet felvételt az utca emberéről, hiszen személyiségi joga mindenkinek van. Jelentősen több becsületes embert figyelne meg a kamera, mint rossz szándékú elkövetőt. Magánemberként nincs joga megfigyelni a szomszédok vagy ismeretlenek mozgását, felvételt csak a felvételen szereplők beleegyezésével készíthet, a felvételek rögzítése, tárolása, megsemmisítése és felhasználása szigorúan szabályozott hazánkban.

Közel sem biztos, hogy egy eljárás során a jogszerűtlen felvételt elfogadná a hatóság. Az autó teljes megfigyeléséhez egy külső kamerára lenne szükség, ami valóban láthatja a járművet és annak közvetlen környékét, de ez is közterületet figyelne és arra nincs joga. A megfigyelést, arra szakosodott biztonsági cég végezheti csak, szigorú előírások betartásával és a felvételt sem nézheti meg senki csak az arra feljogosított hatóság, bíróság.

Gondolom, most mindenkinek a menetrögzítő kamera jut eszébe, hogy az vajon jogszerű-e. Az alapvető különbség, hogy nem egy telepített, adott helyhez tartozó megfigyelésről szól a menetrögzítő, de a felvétel felhasználása ebben az esetben is szigorú szabályozás alá esik. Sajnálom, de a rongálásra nincs ennyire kézenfekvő megoldás.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Megbízható adatokat adnak a GPS-ek?

október 5., 10:18 Módosítva: 2016-10-11 06:16:15
38

Üdv!

Egy kerékpárral rendszeresen megtett útvonal hosszának az ellenőrzése céljából azt ma GPS-szel mértem meg. Köztudott, hogy a kerékpár sebességmérője a kerék fordulatszámából, a kerület hosszával szorozva számítja ki a sebességet és a megtett távot. Ha nem pontosan adjuk meg a kerületet, nem lesz pontos a mért adat.

A GPS mérési technológiáját nem ismerem, viszont a mai mérésem erős kétséget ébresztett a megbízhatóságában. Az történt ugyanis, hogy az általam addig 6 km-esnek mért távon odafelé több mint fél km eltérés mutatkozott a kerékpár computer és a GPS között, viszont visszafelé a kerékpár újra ugyanazt a távolságot mérte, de a GPS az odafelé 6 km-nek mért helyett már 6,3 km-et mutatott, aminek az oka előttem rejtély. A kerékpár computeren ha 1 cm-t tévedek a kerület megadásában az úgy 0,5 %-os hibát okoz, a 6 km-n fél km ennek viszont a sokszorosa, ekkorát viszont én nem tévedtem, a kerületi adatot újra lemérve biztos vagyok benne, hogy az 1 cm-en belül van az esetleges eltérés.

Mivel a GPS önmagával sem egyező adatokat mutatott, szerintem túlságosan nagy a bizalom a GPS adatok felé. Mostantól én nem fogom azokat etalonként kezelni, legyen az megtett út vagy éppen sebesség. Igazam van, vagy Önnek más a véleménye?

Tisztelettel: Sándor

Kedves Sándor!

Egy átlagos GPS készülék gyári adata szerint 5-15 méter a pontossága, amit a vétel megfelelősége mindkét irányban befolyásolhat. Ha egy mező közepén állunk és semmi nem takarja az égbolt műholdjait, ez lehet 4-5 méteres pontosság is, de egy völgyben, kedvezőtlen műholdállásnál leromolhat 30-50 méterre.

A mérés pontosságát befolyásolja, ha városban, házak között próbálja, hiszen az épületekről visszaverődő fals jelek, fals értéket eredményeznek. Kerékpáron, akár Ön is kitakarhatja, azaz ronthatja a műhold jelét, ami szintén pontatlanságot okoz. Kerékpáros készülékeke rendelkeznek egy pause funkcióval, amikor Ön megáll, a mérés is leáll, majd elindulva csak késleltetve indul a mérés, miután a készülék érzékeli az elindulás tényét.

Általában, városi használat során is elérjük a 10 méteren belüli pontosságot, ami a navigációhoz több mint elég, de a távolság pontos mérésére sajnos nem. Amikor a pontos helymeghatározás a cél, a műholdak jelén kívül földi állomás jelét is számba veszik, amire egy átlag GPS készüléknek nincs szüksége. A precíz távolságmérés megmarad a kerékpárkomputer feladatköre, ha az alkalmas a pontos kalibrálásra, az átlagos GPS pedig navigációs célokra és a kerékpározás egyéb paramétereinek nem tökéletesen pontos, de a felhasználásnak tökéletesen megfelelő rögzítésére.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Recseg a rádió

október 3., 10:51 Módosítva: 2016-10-07 06:47:06
2

Üdv, egy 1995-ös Suzuki Swiftet vettem, piaci rádió, gyári hangszórók, recsegett, kicseréltem Krüger & Matz Rádióra, illetve hangszórókra, de a recsegés fent áll továbbra is, álló motornál semmi, amint bekapcsolom a fűtőventilátort, vagy beindítom az autót, rögtön tompa zene mögötti recsegés hallható.

Antenna testelést ellenőriztem, antenna kábelt kisípoltattam, gyújtókábeleket újra cseréltem. Az antennához beépítettem egy erősítőt, ez segített a dolgon, azóta csak tompa a recsegés, egyébként hallgathatatlan volt, de így is zavaró. Mi okozhatja még a problémát?

Köszönöm. Üdv, Patrik

Kedves Patrik!

Valami elromlott az autóban, aminek jele, hogy recseg a rádió. Ez lehet egy korrodált testkábel, egy sérült vezeték, kontakthiba. A zavarra nincs egyetemes megoldás, sajnos a hibát meg kell keresni, ami sokszor időfaló művelet. Nem a rádiónál kell a zavarszűrést elvégezni, hanem a hiba okát kell megszüntetni, hiszen ha még nincs baj, majd lesz, ez az előjelzése.

A recsegő, motorfordulattal összefüggő zavarnál elsőként az akkumulátor és a karosszéria közötti, majd a karosszéria és motor közötti testkábel megfelelőségét ellenőrizném, ezek az általános hibák. Bármilyen furcsa, de okozhat zavart a motorháztető zsanérjának korrodálása is. A motorháztető árnyékolásként terül a motor fölé, amit csak akkor tud ellátni, ha a zsanérjain keresztül testelődik a karosszériához.

Volt hasonló problémánk, amikor az előző tulajdonos egy fordulatszámmérőt szerelt az autóba, de az eladáskor kivette, a bent maradó kábel viszont bevezette a zavart a belső térbe, mint egy jó antenna. Nincs tanácsom, ami használható, de szívesen megnézzük és segítünk a hibakeresésben.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Indításkor csak második próbálkozásra röffen be az autó

szeptember 20., 13:19 Módosítva: 2016-10-04 06:31:28
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

2007-es évjáratú, 1,4 benzines Kia Cee'd gazdája vagyok (~140 ezer km - 1 éve, 120 ezer km-rel vásároltam). Újabban előfordul - mondjuk 10-ből 1-szer -, hogy indításkor csak második próbálkozásra röffen be az autó, habár az önindító rendesen teszi a dolgát. Elvittem szerelőhöz, ahol az immobiliser tekercs hibáját valószínűsítették, ezért telefonos beszélgetésünk alapján gyárira cserélték.

A csere közben kiderült, hogy az előző tulajdonosok egyike is belefuthatott a problémába, ugyanis valami áthidalás-átkötés volt az immobiliser környékén. Mindenesetre a gyári egységre történő csere megtörtént, viszont napokon belül újra jelentkezett a probléma.

Egyeztetve a szervizzel, végül visszaszerelték az eredeti alkatrészt - hiszen az új nem oldotta meg a problémát és saját bevallásuk szerint, ha hosszabb időre ott is hagynám az autót, akkor sem tudnák 100%-os bizonyossággal bemérni azt, így jelenleg ugyanott tartok, mint a javítás előtt. Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben mi tévő legyek? Hová vigyem az autót? Nem szeretnék egyszer csak egy parkolóban maradni, mert egy idő után egyáltalán nem indul majd az autó (gondolom, hogy erre is megvan az esély)

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:  Pál

Ennek a hibának a behatárolása és javítása teljes mértékben a márkaszerviz feladata. Egy autó elromlott és a szerviznek minden a rendelkezésére áll ahhoz, hogy megjavítsa. Van computere, dokumentációja és van cserealkatrésze, bár kedve nincs, az látszik a hozzáállásból.

Keressen másik szervizt, akik a kötelező szerviz olajcseréjén kívül értenek az autóhoz is. Sajnálom, de van ilyen, mivel néhol nem fizetik meg a szakembert, így kis fizetésért kis hozzáértés jár, de biztos vagyok abban, hogy ebből van kevesebb és a következő szerviz megoldja.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Kattog a relé

szeptember 15., 15:05 Módosítva: 2016-09-20 17:57:06
0

Tisztelt Kütyüdoki!

Van egy Škoda Fábiám 2002 1,9 sdi. Olyan problémát produkál, hogy ha mindkét ajtót becsukom elöl, akkor az ajtó aljában lévő piros lámpa ugye normál esetben elalszik. Na most nekem nem alszik el, hanem elkezd vibrálni mindkét ajtó lámpája és kattog egy relé a műszerfal alatt valahol, elég tempósan. De ha kiveszem bármelyik ajtó lámájából az izzót akkor becsukáskor ez a kattogás megszűnik. Csak így sajna ugye nyitott állapotban izzó hiányában nem világít, de így a másik ajtó tökéletesen működik.

Az izzó mindkét ajtólámpában az előírt 12V 5W-os. Központi zár az autóban van, riasztó meg nem tudom h van-e. A bal oldali ajtónyitógomb mellett van egy kis piros led, ami villog ha lezárom az autót (csak kulccsal lehet, nincs távirányítója),de ez nem tudom h most a riasztó vagy csak így jelzi hogy le- e van zárva. Kérdésem, hogy mitől lehet ez?

Válaszát előre is köszönöm!

Sok minden okozhat ilyet, de a legvalószínűbb, hogy az ajtóátvezetőben eltört kábelek összeérnek. Sajnos az idő múlásával a kábel szigetelése elöregszik és kikeményedik, ehhez hozzájárul még az ajtónyitás okozta tekeredés és idővel eltörnek a kábelek. A csupasz végek összeérnek és bármilyen furcsa dolgot művelhetnek.

Főként a csomagteret érinti ez a dolog, mert ott nagyobb az igénybevétel, de az ajtóknál is rendszeresen előfordul. Sajnos nem elég összeforrasztania az eltört kábelt, mert a forrasztás merev, így nagyon hamar újra eltörik, ki kell váltani új vezetékkel a törött darabot. Nem számít jó munkának, mert nagyon kicsi a hely, nagyon rosszul lehet hozzáférni, otthon ne álljon neki, keressen egy autóvillamossági szakembert, aki természetesen méréssel is ellenőrzi, hogy ez a baj, vagy valami más okozza.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Hol az egyik, hol a másik ablak működik

szeptember 8., 17:54 Módosítva: 2016-09-16 09:15:22
33

Kedves Kütyüdoktor,

Elektromos ablakemelő problémával fordulok Önhöz. Az autó egy 2000-es évjáratú, Németországból behozott Toyota Yaris Verso, melyek bal első ablakemelője már a februári megvásárláskor is "kihívásokkal küzdött", hol működött, hol nem.

Az elején még egyszer-egyszer megmozdította az ablakot, de volt úgy, hogy lehúzott ablakkal kellett otthagynom az autót, mert fölfelé már sehogy sem akarta tenni a dolgát. (Mindeközben a jobb első ablaké rendeltetésszerűen tette a dolgát. A hátsó ablakok kézi emelősek.) Néhány próbálkozás után hagytam is, de eléggé hiányzott, mert elég ciki volt mindig kiszállni a drive-innél, illetve a mélygarázsok sorompóinál fizetni.

A gyanú hamar az ablakemelő kapcsolójára terelődött, de sajnos ilyen panelt itthon sem bontóban, sem újonnan nem kaptam. (A bal oldali ajtón lévővel működtethető mindkét első ablak, a központi zár, a jobb oldalin lévővel csak a saját ablaka.) Föllapozván az internetet, az AliExpressen rá is akadtam egész jó áron a szükséges(nek látszó) panelre, bár az alkatrész száma nem stimmelt, de az eladó megesküdött rá, hogy bizony ez az, ami kell nekem. A megrendelés után igen hamar meg is jött a holmi. Ajtó szétszed, kütyü beszerel, bal ablak működik, de jó! Jobb ablak? Az nem akarja. Na ne má'! Nem baj, majd a saját gombjával. De azzal sem! Régi visszaszerel: bal nem megy, jobb igen. Tehát nem az ablakemelő motorral, a mechanikával lehet a baj, hanem a folyamat vezérlésével. És itt megállt a tudományom. Mit lehetne tenni, hogy mind a bal, mind a jobb oldali ablakemelő működjön? Utóbbinál megelégedek a saját ajtón lévő gombbal is.

Köszönettel: Gábor

Kézenfekvő válasz lenne, hogy gyári kapcsolót kell beszerezni és beépíteni. A csere arra fényt derített, hogy a baloldalnak kapcsoló problémája van, amit megold a csere. Ellenőrizném az új kapcsoló bekötését.

A jobboldali ablak baloldali kapcsolója kell kapjon +12V-ot és negatívot. A kapcsoló elmenő vezetékeit (amik a jobboldalra mennek) alaphelyzetben testen tartja és amikor valamelyik irányba elbillenti a kapcsolót, akkor elemeli az egyik vezetéket és pozitív feszültséget ad ki rá. Mivel a saját ajtóról nem vezérelhető, gondolom, hogy nem tartja testen a két kábelt, így nem kap negatívot a jobboldali kapcsoló, amitől nem tud működni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Néha lemegy az ablak, néha nem

augusztus 30., 14:39 Módosítva: 2016-09-09 06:34:29
0

Adott egy 2002-es Opel Zafira A (2.0 Diesel, Y 20 DTH), melyben 4 elektromos ablak van. Először azt tapasztaltam, hogy a jobb hátsó néha működik, néha nem. Majd egyik hátsó sem működik, ekkor a 17-es számú biztosíték cseréje megoldotta a problémát, majd történt olyan is, hogy egyik ablak sem működött, ekkor a 17-es és 20-as számú biztosítékokat is cserélnem kellett.

Majd jelenleg ott tartok, hogy az első ablakok stabilan működnek, de a hátsók nem, és ahogy cserélném a 17-es számú biztosítékot, akkor az levett gyújtás mellett is azonnal elfüstöl, ahogy beteszem. Próbáltam lehúzni az összes ablakemelő kapcsolót és így biztosítékot cserélni, de így is elfüstölt egyből (gondolom nem a kapcsolók zárlatosak). Tippem szerint valamelyik kábel letestel, jól gondolom?

Üdv: Miklós

Lehet a hiba okozója az ajtóátvezetőben eltört kábel. Az ajtónyitást okozta sok tekeredéstől egy idő után eltörhetnek vezetékek és összeérve zárlatot okozhatnak. A hiba lehet a hátsó, de lehet az első ajtóátvezetőben is. Nem elég összeforrasztani a kábel, mert a forrasztás kemény és hamarosan mellette újra eltörik. A hibás vezetéket ki kell váltani egy darabon új kábellel.

Ha volt lakatosmunka az autón, akkor annak környékét is érdemes megvizsgálni. Sokszor előfordul, hogy lakatosmunka során kívülről hegesztik az autót, de a belső kábelköteget nem húzzák félre és az a hőtől károsodik, így lehet hibaforrás ez is. Ha nem talált semmilyen rendellenességet, akkor jön a szakaszolás. elsőként a hátsó ajtó átvezető csatlakozóját kell lehúzni, így függetleníti az ajtóban lévő részt. Ha a zárlat fennáll, akkor a biztosítéktáblától elindulva kell keresni a zárlatot, követve a kábelköteget. Ne használjon nagyobb biztosítékot a hibakeresés során, mert az tüzet okozhat, hiszen a kábel keresztmetszetére van méretezve a biztosíték.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem tudom kikapcsolni az ajtónyitási funkciót

augusztus 15., 10:57 Módosítva: 2016-08-30 14:51:09
0

Az új C-Max gépkocsin nem lehet kikapcsolni az ajtónyitással járó funkciót, amely eredményeként a helyzetjelző lámpák és a műszerfalvilágítás bekapcsolódik. Milyen módon lehet kikapcsolni ezt a funkciót?

Tanácsokat előre is köszönöm!

Mivel autóspecifikus a kérdés, megkérdeztem a Ford Solymár szakemberét.

A C-Max felhasználói testre szabását három szinten lehet elvégezni.

1. Kombinált műszerfal menüjében ügyfél által is elérhető beállítások. Műszerfal menüben ez a funkció nem kapcsolható ki, európai piacra így konfigurálták az összes modellt.

2. Szakszervizben, gyári diagnosztikai műszerrel a központi konfiguráció bizonyos paraméterei megváltoztathatók. Ezen a felhasználói szinten sem lehet kikapcsolni ezt a programot.

3. Gyári mérnökök, műszaki oktatók egyéni belépőkóddal mindent át tudnak állítani a központi konfigurációban. Ha nagyon zavarja a gk használóját ez a sajátosság, vegye fel a kapcsolatot a Ford Hungária műszaki osztályával és ha tudnak, segítenek neki.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Riasztót kötnék a Puntóba

augusztus 10., 11:16 Módosítva: 2016-08-12 16:35:22
0

Tisztelt doktor úr.

Van egy szeretett Fiat Puntóm 1.2-es, 16 szelepes, 2000-es évjárat. A riasztó bekötésével nagyon sokat szenvedtem mivel késleltetett a belső világítása de hosszas olvasgatás után talán megtaláltam a megoldást. A belső világításra kötöttem az ajtó nyitás érzékelő szálat. Viszont észrevettem, hogy a csomagtartóra nem riaszt hisz a belső világítás sem reagál mikor nyitom. Most egy szálat behúztam a csomagtér világítástól a riasztóig, így már a belső világítás is kapcsolódik a csomagtartó nyitásra ill. a riasztó is reagál a nyitásra.

Kérdésem az volna, hogy az autó fedélzeti computerét nem zavarhatja meg hogy arra az ajtóra is kapcsolja a világítást?

Válaszát előre is köszönöm.

A két bemenetet le kell választani két diódával. Az utastértől jövő szálba és a csomagtérből érkező vezetékre is teszünk egy-egy diódát, amiknek közös pontja megy a riasztóba. Ha bármelyik irányból negatív jel érkezik, az a diódáján keresztül a riasztóba jut, de mivel a dióda csak egyik irányba vezet, nem jut a másik irányba, ezért a csomagtér nyitása eljut a riasztóba, de nem kapcsolja fel a belső világítást.

A dióda irányát könnyű megjegyezni (szakemberek ne figyeljenek), a diódán lévő csík felől megy a negatív, így a csíkos fele mutat a belsővilágítás felé, illetve a csomagtér felé, a nem csíkos oldalakat kell összekötni és azok mennek közösen a riasztóba.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Hogyan kössem be a nyestriasztót

augusztus 3., 16:02 Módosítva: 2016-08-04 12:52:53
0

Kedves Kütyüdoki,

12 voltos nyestriasztót szeretnék beszerelni, viszont nem tudom, hogy melyik a 15-ös "kábel" (Klemme 15 van a leírásban).

2015-ös Swiftem van. Előre is köszönöm a segítségét.

Üdv Gábor

A 15-ös jelölés a gyújtáson megjelenő áramot jelzi. A nyestriasztó beköthető állandó áramra, hiszen semmi baja nem lesz, ha állandóan működik, de szakszerűbb, ha csak levett gyújtásnál kezd működni. A biztosítéktáblában talál olyan pontot, ahol állandó áram és gyújtásram köthető. Ha a nyestriasztó pozitív kábelét az autó állandó áramára, a negatív kábelét gyújtásáramra köti, akkor csak levett gyújtás esetén fog működni.

Ha gyújtáson van az autó, akkor a nyestriasztó pozitív és negatív kábelén is 12V lesz, így nem működik. Ha leveszi a gyújtást, akkor a nyestriasztó pozitív kábele pozitívon lesz, míg a negatív kábele valamilyen fogyasztón keresztül (pl. egy izzó) testre kerül és működni kezd. Mivel a nyestriasztó fogyasztása csekély, így ez a megoldás is működik. Relézheti is a tápellátást, amikor egy relét úgy köt be, hogy az gyújtáson meghúz és megszakítja a nyestriasztó tápellátását. Ha mindezt bonyolultnak tartja, akkor bekötheti állandó áramra az akkumulátornál (biztosítékkal), működhet állandóan, mert a mi fülünk nem hallja a motortérben sípoló hangot.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Széles autó, keskeny bejárat

augusztus 2., 11:08 Módosítva: 2016-08-08 12:57:16
0

Kedves Kütyüdoktor!

Az alábbi problémával fordulok önhöz: adott egy európai méretekhez képest széles amerikai személyautó, és egy amerikai méretekhez képest keskeny garázskapu. Az autó csak úgy fér be a garázsajtón, hogy ha mindkét külső tükre be van hajtva, és amikor a garázsajtón áthalad az ember, akkor az ajtófélfák és a felhajtott tükrök között van mindkét oldalon 2-2 cm távolság, belül a garázs azonban mar tágasabb. Mivel sem a tükrök, sem a karosszériás munka nem olcsó, meg itt az Egyesült Államokban sem, ezert minden egyes alkalommal a guta kerülget, amikor az autómmal be vagy ki kell állni a garázsból.

Ha van rá lehetőség, akkor meg szoktam kerni valakit, hogy, mint a földi irányítók a reptereken, akik a betonon integetnek a repülő pilótájának azokkal a kis világító rudakkal, hogy jó helyen van-e a gép, nekem is segítsék a beállási műveletet, hogy nehogy a tükör, vagy a kocsi oldala bánja, hogy nem tudtam kiszámolni azt a két-két centit oldalanként. Ugyanakkor ez nem mindig járható út, és a garázskapu szélessége sem növelhető!

Ezert kérdésem a következő: létezik-e olyan eszköz normális áron, ami megfelelően értelmezni tudja az autó helyzetet a garázskapu ajtófélfájához képest és erről valamilyen vizuális információt tudna megjeleníteni az embernek, mondjuk a garázs belső, a vezetővel szembeni falára erősített eszközzel (pl piros fényjelzés ha nem jó, zöld ha igen) Próbáltam keresgetni fórumokon, és sok ember panaszkodik ugyanerre a problémára, de épkézláb megoldást meg nem talált senki sem, ahogy olvastam.

Várva mielőbbi válaszát, Laz

Kaputechnikával foglalkozó cégek szerelnek olyan lézeres egységet, ami lámpával jelez, ha az ajtófélfát megközelíti az autó, ez is lehet megoldás.

Egy ismerősöm hasonló problémával szembesült és nála a tükör lett a nyerő ötlet. Két teherautó tükröt szerelt fel a mennyezetre és abból mindent lát a beállásnál. A teherautó tükör nagyméretű és domború, így teljes egészében mutatja az autót és a bejáratot.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Fedélzeti kamerát szeretnék

július 28., 10:00 Módosítva: 2016-08-02 11:14:27
29

Tisztelt Kütyüdoki,

Sokat autózom munkám miatt és a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb kerülhetek olyan helyzetbe ahol egy fedélzeti kamera által rögzített felvétel bizonyító erejű lehet. A magyar jog megengedi fedélzeti kamera beszerelését és használatát? Milyen kamerát javasol a szélvédő mögé, ami megfelelő képet rögzít, ára nem a csillagos egekben van (de nem is a legolcsóbbat keresem). 

Köszönettel: Miklós

Kedves Miklós!

A menetrögzítő kamera használatára hazánkban (hangsúlyozom, hazánkban) nincs külön jogi kitérő, előírás vagy speciális szabály, ezért használata nem tiltott. A menetrögzítő kamera felvételére ugyan az vonatkozik, mint minden mozgó vagy állóképre, tehát az általános jellegű jogszabályok érvényesek.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ez csak hazánkban igaz, külföldön lehet más a törvény, mint a szomszédos Ausztriában, ahol kifejezetten tiltott a használata.

A Polgári törvénykönyv szerint egy adott személyről történő felvétel elkészítéséhez az adott személy hozzájárulása szükséges. De mivel a menetrögzítő kamera által felvett anyagot nem nézzük vissza és ha nincs baj nem használjuk semmire, nem kell aláíratni az egész várossal egy beleegyező nyilatkozatot.

Más a helyzet, ha bekövetkezik a baj és használnánk a felvételt. Ha útközben valami vicces dolog történik és azt rögzítette a kamera, ne tegyük ki a videomegosztó oldalunkra, mert az magánfelhasználás, amihez szükséges az érintett személyek beleegyezése. Az érintettség nem csak azt jelenti, hogy az adott személy arca látszik a felvételen, hanem azt, hogy azonosítható és ebbe a kategóriába tartozik például autó rendszáma is. Ha a biztosító kéri a felvételt a kárrendezés megkönnyítése miatt, nem adhatjuk ki, csak, ha az érintett személy beleegyezik, hiszen a biztosító csak biztosító nem hatóság. Amennyiben viszont a bíróság kéri a felvételt egy vitás helyzet tisztázására, számára kiadható a felvételen szereplő személyek hozzájárulása nélkül is.

Összegezve, hazánkban használható a menetrögzítő kamera, de a kamera által rögzített felvétel nem használható fel semmilyen célra csak a felvételen szereplő személy hozzájárulásával, kivéve a bírósági eljárás. Ez a szabályozás országonként eltérő, így mindig tájékozódni kell egy külföldi út előtt a helyi adottságokról. Egy rossz, azaz gyenge minőségű felvétel nem lesz bizonyító erejű, ezért nem érdemes pénzt adni az olcsóbb termékekért.

Mi régebben Smarty kamerákat ajánlottunk, amikkel volt is pozitív visszajelzés vitás esetekről, de forgalmazása visszaszorult. Szerencsére a Garmin is belépett erre a piacra és átvette a Smarty helyét, nem is akármilyen funkciókkal. A menetrögzítő tulajdonságokon kívül menetbiztonsági funkciókat is kapott, így például jelez, ha az autó túl közel kerül az előtte haladó járműhöz és még a fix telepítésű sebességmérő helyeket is előjelzi.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem párosodik, hiába búgattam

július 20., 10:32 Módosítva: 2016-07-28 16:48:36
24

Kedves Kütyüdoktor!

Már több mint egy éve hajtom a drága fifikémet (Fiesta MK7, még az aston orr előtti, 2012-es 1.4, trend). Amikor megvettem fontos szempont volt a kényelmi funkciók hada. Mivel sokat megyek városban, évi 45 ezer km, és sokat telefonálok, napi 5-6 óra, kékfogas példányra tettem szert.

Migráns példány, franciául tud, de angolul megértjük egymást. Voltak kezdeti nehézségek, a multi kormány gombjai nehezen és összevissza működtek. Ezt orvosoltam wd40nel és 3 óra vezetőülés jógával. Viszont. A Bt remekül ment, tiszta a hangja, fel se tűnik senkinek h nem kézben van a telefon. Időnként, pár hetente meghülyült, nem akart működni. Ekkor nem párosodott, hiába búgattam. Feltűnt, hogy ilyenkor a kis böfögő ember gombra sem reagál, pedig ha véletlenül megnyomtam mindig franciául érdeklődött a hogylétem felől. De ilyenkor teljes sztrájk, se kép se hang.

A rádió ment, szólt az fm, de nem tudtam összecsatlakozni. Pár perc/óra és parkolás után megjavult. De múlt héten teljesen feladta. Azóta kétségbe vagyok esve. Hova menjek? Márkaszerviz? A kormányon lévő gombok javítására irreális árat mondtak. Maszek szerviz? Elzavartak, hogy ők nem ampervadászok, nincs erre idejük. Jó autóelektromos kontaktom nincs. Elkezdtem bújni a netet, és hamar megtaláltam a sorstársakat.

Kiderült, ez nem egyedi hiba, elég sokan küzdenek vele. Első tipp az aksi kikötése volt, így resettel a bt adapter és működni fog. Ez nem vált be. Ezek után jött az anomália. Többen írták, hogy melyik biztosítékot kell kiszedni. Ezen felbuzdulva lekaptam a bizti fedelet, és konstatáltam, ott ahol ők mondják nekem nincs semmi. Üres. Na még egyszer. Olvastam, néztem, de egyszerűen nekem ott nincs biztosíték. De akkor hogy ment eddig?

A youtube-on van fent videó, hol találom magát az adaptert (kesztyűtartó alatt, egy nagyobb discman forma) de azt lebontani egy laikusnak hazardírozás. De majdnem sikerült. Ekkor tovább netezve megtaláltam egy leírást, hogyan kell frissíteni a softwaret. Elkezdtem regisztrálni, de nem engedi, csak az amerikai és kanadai példányokat.

Ennyi leírás után a következők a kérdéseim:

1. rakjak biztosítékot oda, ahol kéne legyen, de nincs?

2. próbáljam meg szétkapni a bt adaptert?

3. hagyjam a francba, menjek guruhoz mert csak elrontanám?

4. ha igen, akkor vajon mennyi lesz? vertek már át többször, nagyon kellemetlen érzés. már vagy 8 szerelőm volt, még a márkaszerviz is trehánykodott... Köszönöm a rám fordított idejét, elnézést a jókais terjedelemért.

Megköszönöm, ha válaszol. István

Ha az akkumulátor levétele nem segített, akkor otthon nincs mit nézni és tenni a szerkezettel, biztosítékot tenni oda, ahol nem volt semmi értelme, mert ki nem esett a helyéről az biztos. Márkaszerviz vagy márkára szakosodott szakszerviz lesz a megoldás.

Vannak olyan szervizek, a márkára szakosodott elnevezéssel, akik megvásárolták az adott autómárka javítóprogramját és főleg értenek az adott autótípushoz, hiszen ebből többet látnak. Az általános autószerviz természetesen a legnagyobb hozzáértéssel sem tud minden autóról mindent, így onnan egy ilyen speciális hibával valóban eltanácsolják az embert.

A szervizben lehet hibafelmérést, megállapítást is kérni és a probléma ismeretében lehet dönteni, hogy gyári új, vagy utángyártott, esetleg bontott alkatrészt választ, ha cserélni kell. Ha van szoftverfrissítés, azt is a márkaszervizre vagy márkára szakosodott szakszervizre bíznám. A frissítés alkalmával könnyen csinálhat nagy bajt az, aki még soha nem csinált ilyet, nem éri meg a próbálkozást. Egyik szervizzel sincs baj, ha a megrendelő előre egyezteti az árakat.

A baj mindig akkor van, amikor valaki kérdés nélkül leadja javításra az autót, majd csodálkozik, mert nem akkora összegre számított, mint amennyi a számlán áll. Hibamegállapításnak hívják és van valamennyi munkadíjvonzata, de legalább tudjuk, hogy mi a baj és dönthetünk, hogy mikor és mit szeretnénk megjavíttatni. Ha a szóban forgó Bluetooth egység javítása nagyon borsos, akkor vásárolni kell egy utólagos kihangosítót, ami egy kicsit jobb is, mint a gyári.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Utólagos DRL Golf III-ba

július 12., 15:50 Módosítva: 2016-07-20 10:33:54
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Utólag beépíthető DRL világítást vásároltam (Golf III, ködlámpa helyére), azonban az interneten fellelhető információk/videók a szabályos (-nak mondott) bekötésről és működésről egymásnak néha ellentmondók, ráadásul gyári megoldásokból is többfélét látni az utakon. Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, mert az én értelmezésem a következő, de nem vagyok benne biztos, hogy ez megfelelő:

- autó indításnál automatán bekapcsol

- tompítottat felkapcsolva kikapcsol (helyzetjelzőre is van szabály?)

- indexre van szabályozás?

Az megengedett, ha az indexxel ellentétesen villog? (ha az index világít, akkor a DRL elhalványul vagy kikapcsol, ha az index nem világít, akkor a DRL teljes fénnyel ég) Elég közel van az indexhez, ezért annak a láthatóságát javítaná, ha elhalványulna.

Válaszát előre is köszönöm: Krisztián

Kedves Krisztián,

A régebbi, 1990-es KÖHÉM rendelet még megengedte a nappali menetfény és helyzetjelző együttes használatát, de a 2011-ben életbe lépett új rendelet már egyértelműen kimondja, hogy a DRL csak és kizárólag önmagában világíthat. Kivétel erre a fénykürt, a jelzés idejére bekapcsolva maradhat. Elektromos bekötésre vagy gyújtásra adásnál, vagy legkésőbb amikor beindult a motor (feszültség figyelős elektronika) föl kell kapcsolódnia.

Föl lehet szerelni a gépjárművet egy DRL-t kikapcsoló manuális gombbal, de a rendszernek olyannak kell lennie, hogy a jármű sebessége amint meghaladja a 10 km/órát, azok automatikusan visszakapcsoljanak.

Az irányjelzőre két szabály van.

1, Amennyiben a nappali menetfény és az irányjelző közelebb van egymáshoz mint 40 mm (ez lehet jelen esetben is) akkor két lehetőség van:

- kikapcsolódhat

- vagy csökkentett fényerővel világít az irányjelzés ideje alatt.

2, Amennyiben a nappali menetfény és az irányjelző egy lámpatestben van, azaz közös bura alól, egy helyről jön a fény, akkor a nappali menetjelzőnek tilos világítania az irányjelzés ideje alatt.

Üdvözlettel: Lumendoki – www.lumenet.hu

Lopásgátló az intelligens kulcshoz

július 12., 15:18 Módosítva: 2016-07-21 10:52:21
0

Kedves Kütyüdoktor!

Egy intelligens kulcsrendszeres, 2015-ös Nissan Qashqai-t szeretnék lopásbiztosabbá tenni, amit egy váltózár beépítésével kezdenék. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e az autó gyári lopásvédelmét és a váltózárat további eszközzel kibővíteni. Az intelligens kulcs jelének reprodukálhatóságát érzem leginkább az autó gyenge pontjának. Okot ad ez a rendszer a fokozott óvatosságra? Továbbá érdekelne, hogy váltózárak terén van olyan típus (Stiftes, Press & Lock...) amit ajánlana, vagy olyan amit érdemes kerülni? Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Hunor

A váltózár kiváló választás. Jelenleg két résztvevős a váltózár piac, az egyik a Diamond, a másik a Construct. A Diamond hazai termék, mindig van raktáron és, ha olyan autóval állunk szemben, amihez nincs, azt azonnal fejlesztik és legyártják, szóval rugalmasak. Sem biztonság, sem használatbeli különbség nincs közöttük, csak árban múlja felül a Construct a Diamondot, ami gondolom a hazai gyártásnak tudható be.

A kulcs, ahogyan Ön is írja, kényelmes kezelést biztosít, de valóban hagy biztonsági rést. Ahhoz, hogy továbbra is megmaradhasson a kényelmi funkció, közelítőkártyás immobiliser/rablásgátlót ajánlanék. A kulcs maradhat a zsebben továbbra is, ha az autónál van az immobiliser kódkulcsa megy az autó, ha eltávolodik, megáll, ha nincs ott, akkor nem is indul. Mindemellett érdemes az autó OBD csatlakozóját tiltani. Ezen a csatlakozón keresztül felkészült tolvaj hozzáférhet a gyári védelmi rendszerhez. Csak a gyárihoz! Sokszor kell kijavítani a félreértést, az utólag beépített védelmi eszközök nem érhetők el az autó diagnosztikai csatlakozóján keresztül, hiszen teljesen függetlenek attól.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Gondok a tolatóradarral

július 7., 10:56 Módosítva: 2016-07-12 15:26:41
0

Nemrégiben vásároltam egy Suzuki Vitara GL+ gépjárművet, amelyben bár van tolatókamera, annak ellenére rakattam bele tolatóradart előre és hátra is. A gyári változatot túlságosan drágának találtam, ezért a kereskedő ajánlása alapján Valeo 5 típusú radar került bele.

Használat során többször előfordult már, hogy indokolatlanul becsipogott, a távolságot hibásan mérte, álló helyzetben az egyik perecben azt írja ki, hogy 0,4 m van a falig majd hirtelen átvált arra, hogy tolassak hátra mert túl közel vagyok. Az észrevételeimet jeleztem a szerviznek, akik az olajcsere során bevizsgálták a radart és álláspontjuk szerint minden rendbe van a készülékkel. Kérdésem az lenne, hogy miként tudnám bizonyítani az igazamat? Mit tegyek? Esetleg fordulja a fogyasztóvédelemhez? Vagy cseréltessem ki a radart. Ha igen akkor melyik márkát ajánlaná?

Továbbá abban szeretném a segítségét kérni, hogy a kocsival egy elég szűk kapuval rendelkező garázsba kell beállnom. Sajnos a ház kialakítása miatt a garázs kaput nem lehet szélesíteni, ezért arra gondoltam, hogy előre is szereltetnék fel kamerát. Ön milyen márkát ajánlana nekem? Vásárolható olyan fajta, amit a Suzuki gyári rádiójára rá lehet kötni?

A Valeo nagyon jó választás volt, tapasztalatunk szerint nincs vele probléma, a szerviz nagyon jót ajánlott, hiszen sok autóban Valeo gyártmányú a tolatóradar gyárilag. Ha Ön azt mondja rossz, akkor biztosan rossz, nem kell ezt bizonyítani, meg kell keresnie a hibát a szerelőnek, mert a fogyasztóvédelem úgysem találná és nem büntetés a lényeg, hanem a megoldás. Elsőre megmérném a fejek elhelyezését, hogy a beépítési utasításnak megfelelő helyre és beépítési szögbe lettek szerelve. Sajnos kis eltérés is okozhat hibás jelzést, rendellenes működést.

Egyszerűen mérőszalaggal ellenőrizhető, hogy a földtől mért, valamint a fejek egymáshoz viszonyított és a jármű szélétől lévő távolsága gyári értéken van. Feltételezem, hogy a hiba nem ugyan ott jelentkezik, hanem bárhol. Ha mindig ugyanott zavarodik meg a radar, azt okozhatja valami kis, figyelmen kívül hagyott tárgy, mint egy drót, ami kiáll a falból, de okozhatja helyi elektromos zavar is. Mélygarázsban, a szellőztetőrendszer mellé vagy elektromos szekrény mellé parkolva előfordulhat hibás jelzés, hiszen ezeknek a berendezéseknek, bár nem szabadna, de lehet zavaró sugárzásuk, ami keveredik a radar jelével és fals végeredményt okoz.

Mivel a Valeo egy létező és élenjáró márka minden javítóanyag rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy esetleges fej, vezeték vagy központi egység cserélhető legyen. Ha véletlenül a szerelés geometriájában van a hiba, az már nagy baj, mert a lyuk az lyuk, arrébb rakni, átfúrni igazán nagy befektetés lenne. Mindenképpen javítható, ez egy megbízható termék. A szűk bejáratra lehet megoldás az első kamera, de sajnos nem az igazi, hiszen előre néz, így pont akkor esik ki a látószögéből a bejárat, amikor az autó odaér. Garázskapus cégek szerelnek, forgalmaznak olyan fotocellapárt, ami lámpával jelzi, ha valamelyik ajtófélfa közelebb kerül az autóhoz. Ez pontos, nem túl magas költséggel beszerelhető és minden beálló autó számára ad információt, hiszen fix telepítésű.

Ha a kamera szerelése mellet dönt, látnunk kell az autót. A gyári fejegység nem szabványos bemenetet használ, így az utólagos kamera csatlakoztatásához meg kell vizsgáljuk, hogy hogyan lehet bevinni a jelet. Nem jártunk még a rádió ezen bemeneténél, így nincs vele tapasztalat, de szívesen megnézzük, hiszen mi is tanulunk a lehetőségből. Az autó kapcsolási vázlata azt mutatja, hogy egy nem szabványos csatlakoztatású, de szabványos jellel állunk szemben. A nehézséget az okozhaja, hogy nem tudni a gyári kameráról, hogy PAL vagy NTSC szabvány pl.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Ritka az autóm, szóval ellopják?

június 28., 17:31 Módosítva: 2016-07-07 10:58:05
88

Kedves Kütyüdoktor!

Most vettem egy új Infiniti Q30-at. Van benne gyári riasztó és immobiliser, de azt mondják, a gyári védelem nem mindig elegendő. Mit ajánl, van értelme plusz védelmet beszerelni? Az értékesítő szerint nincs, mert ritka az autó, és ezért nem könnyű alkatrészként eladni. A társasház kültéri parkolójában fog állni (Budapesten), amit kamerák pásztáznak, de mielőtt lett volna kamerarendszer, történtek lopások, igaz, azóta nem hallottam ilyenről.

Válaszát előre is köszönöm: Péter

Olyan értelmetlen autólopásokról hallottunk már, hogy én természetesen minden autótípusba ajánlom. Amikor védelmet választunk mindig az autóhasználatot és az ezzel járó kockázatot vesszük alapul, ez határozza meg a kívánt védelmi szintet. Ha az Ön autója védett helyen parkol nappal és este, akkor nem kell ágyúval lőni egy verébre. Felételezem, hogy a gyár is beépített valamit a járműbe, ez is lehet jó, de ezt kezeljük alapként, mert minden ugyanilyen autóban ugyanazt, ugyanoda és ugyanazon az elven működő eszközt tervezett, ami ellen fel lehet készülni.

A gyári rendszerek többsége támadhatók az autó diagnosztikai csatlakozóján keresztül is, szóval nem a mi országunkba szánták. A gyári védelemhez annyit tudunk hozzáadni, hogy a diagnosztikai csatlakozót megszakítjuk, hogy csak Ön tudja engedélyezni egy szervizelés során a külső csatlakozási lehetőséget.

Egyes autótípusok esetében a tolvaj cseréli a gyári komputert, azt az elektronikát, ami a biztonsági részt tartalmazza, így egy már áthidalt, feloldott elektronikát téve a helyére kikerüli a védelmet. Ez ellen is létezik megoldás, egy olyan védőburkolat, ami lezárja annak a lehetőségét, hogy a biztonságot nyújtó elektronikához vagy annak csatlakozójához illetéktelen hozzáférjen. A csatlakozó blokkolással és a védőpajzzsal kiegészítve a gyári megoldás is jó lehet. Ettől függetlenül én az utólagos eszközökben hiszek. Az utólagos, nem gyári védelemről nincs információ, nem lehet felkészülni rá, nem lehet tudni, hogy ki, milyen elven, hova szerelt és hol blokkolt bármit.

Olyan sok az ismeretlen, hogy egy egyszerűbb védelmi berendezés is felülmúlja az autó gyári rendszerét. Ha az autó olyan helyen parkol, ahonnan egy esetleges lopási kísérlet során Ön hallja a sziréna hangját, akkor legyen riasztó. A riasztó helyi figyelemfelkeltő hatása mellett természetesen blokkolja a jármű motorját is. Ha egy sziréna hiába hangoskodna, a kutya sem hallaná, akkor bízza az autót egy immobiliserre, de szolgáltatásai között legyen rablásgátlás funkció. Az immobiliser több, általában három ponton blokkolja a motort. A rablásgátló, lopási kísérletkor leállítja a járművet. Ha ajánlhatok, akkor META M43 közelítőkártyás immobiliser/rablásgátló a favorit. A rendszer élesítése és hatástalanítása egy 200Ft-os méretű kódkulccsal történik. Ha a kódkulcs az autónál van, megy az autó, ha eltávolodik, leáll az autó, ha nincs ott, nem is indul. Kényelmes a használata, csak a kódkulcsot kell zsebben tartani, mindemellett magas biztonságot nyújt a járműnek még akkor is, ha a kulcsait ellopják.

Mivel egy középszintű védelmi eszköz beszerelése nem jár számottevő anyagi befektetéssel és kezelése sem kényelmetlen, nem gondolom, hogy beszerelésén gondolkozni kell, hiszen ha soha nincs rá szükség az nem baj, de, ha egyszer mégis, akkor nagyon nagy szolgálatot tesz.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Mindig visszaáll az óra

június 24., 10:34 Módosítva: 2016-06-28 17:32:56
0

Kedves Kütyüdoktor!

Tudom ez nem egy égbekiáltó probléma, de minket zavar. Van egy JVC KW-NT30-as navi/hifi és az jobb sarkában az időt kéne, hogy mutassa, de amikor elindítjuk az autót 1:00-tól elkezd számolni és minden egyes alkalommal amikor újra elindítjuk az autót újraindul, próbáltuk már beállítani az idő beállításánál, de valamiért nem sikerül. Van valami ötlet, hogy mi lehet a baj, hogy hogyan lehet beállítani? Előre is köszönöm a válaszod!

Üdv: Melina

Alapvetően a készülék a GPS jelből kapja az idő információt, így, ha nem áll be magától, akkor valószínű, hogy a navigáció sem működik megfelelően. Lehet még, hogy a fejegység állandó és ACC árama fel van cserélve, de akkor a gyújtás levétele vagy a kulcs kivétele után minden beprogramozott adót is elfelejtene.

Ellenőrizze, hogy a navigáció pontosan mutatja a jármű helyzetét. Ha nem, akkor a GPS antennát kell ellenőrizni. Ha a beprogramozott adókat felejti el, akkor a rádió vezetékei közül a piros és sárga vezetéket kell megcserélni. Ha minden egyéb funkció jó a rádión, csak az óra nem működik, akkor elromlott a rádió, de ilyen hibát még nem tapasztaltam. Ha nem sikerül, szívesen segítünk, látogasson el hozzánk.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Magától bekapcsol a rádió

június 19., 09:15 Módosítva: 2016-06-24 10:36:03
65

Kedves Kütyüdoki,

a következő problémával fordulnék hozzád. Adott egy 2001-es Fiat Punto II, amibe az előző tulaj elmondása szerint utólag lett beszerelve a gyári Blaupunkt CD-s rádió. (Lehet hogy korábban is volt benne, de amikor ő vette, egy utólagosan beszerelt valami volt, ami őt zavarta, ezért beszerzett egy gyárit és beépítette)

A rádió és a gyújtás között nincs kapcsolat, nem is volt, azaz ha megy a rádió és leveszem a gyújtást, nem kapcsol ki. Ez nem is gond csak oda kell figyelnem, ha kiszállok ne hagyjam úgy. Viszont a minap észleltem egy olyan jelenséget, hogy amikor reggel beültem a kocsiba, szólt a rádió pedig biztos, hogy kikapcsolva szálltam ki. Nem volt gond, kocsi indult. Ma reggel detto, viszont a kocsi ma már nem indult. Szóval a rádió gondol egyet valamikor, és random bekapcsol az én beavatkozásom nélkül. Találkoztál már ezzel, vagy hasonló problémával?

Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel: István

Kedves István!

Ellenőrizni kellene a készülék bekötését és helyre tenni mindent, például a gyújtás és állandó áramot. Ha minden gyári, akkor kiderül, hogy a bekötés volt hibás vagy a rádió, bár most a hibaleírás alapján egyértelmű, hogy a bekötés biztosan rossz. Ha a rádióval (is) gond van, akkor nem érdemes javítani, mert egy utólagos rádió olcsóbb és jobb, mint a gyári készülék javítása.

Igaz, az autó belső egységét megbontja a kinézete, de ezt hamar elnézzük neki, mert sokkal jobban szól és sokkal többet tud. Kenwood, Alpine, Pioneer, már 18 000 Ft-ért tud USB-t fogadni és azt hiszem a mai világban ez a megoldás. Mindenképpen nézesse meg, illetve szívesen megnézzük a problémát. Ha így marad, télen rengeteg gondja lesz a lemerült akkumulátorral, és az akkumulátor lemerítése mindig magában hordja a lehetőséget, hogy tönkre is megy idő előtt. Másrészt, ha hibásan kötötte be valaki a gyári rádiót, az olyan szakszerűtlenségről tanúskodik, amit jobb ellenőrizni, mielőtt nagyobb bajt csinál az autóban, hiszen mi lehet egyszerűbb annál, hogy színre színt kössön.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

 

Távolról sincs vége, olvasson még

Rejtélyek az Astrában

június 16., 14:18 Módosítva: 2016-06-20 11:29:32
0

Van egy 2008-as Opel Astra Classic típusú gépkocsim, és arra már rájöttem, hogy ha a zárba elfordítva hagyom a kulcsot, akkor felhúzza az ablakokat. Arra lennék kíváncsi, hogy ez működik-e lefele is, mert ha nyitásnál hagyom elforgatva a kulcsot, akkor nem húzza le.

Továbbá érdekelne az is, hogy amikor távirányítóval zárom le akkor az első zárás után zárhatok még egyet, utána többet már nem. Ez mi célt szolgál?

Tisztelettel, Gergő

Mivel nem húzza lefelé ez ilyen, de természetesen van olyan is, ami lefelé is húzza, ahogy rendelték az autót anno. A lehúzásnak nincs nagy jelentősége, mert ritka az a környezet, ahol lehúznánk az összes ablakot, hogy szellőzőn az autó. A felhúzás automatizálható, megoldható egy opcionális modullal, hogy a zár bezárásakor automatikusan felmenjenek az ablakok. Ez szerintem hasznos és kényelmes, főleg a hátsó ablak miatt, mert azt szoktuk lent felejteni, ha a gyerek vagy a barát leengedte.

A zárásnál elsőre bezár az autó, második gombnyomásra reteszel. Ha lehúzza az ablakot és bezárja az autót, ellenőrizheti, hogy nem lehet belülről kinyitni. Ez egy biztonsági funkció, ami kizárja azt a lehetőséget, hogy az ablak mellett ledugott pálcával valahogy kinyissák az autót. Amikor riasztót szerelünk az autóba, mi is ezt az állást használjuk, bár nem egy általános támadási felület, de nem tartom rossz ötletnek.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Utólagos kanyarfény a ködlámpába

június 15., 13:52 Módosítva: 2016-06-16 14:23:23
0

Tisztelt Lumendoktor!

Azt tapasztaltam, hogy több autóban elérhető az a funkció, mely során kis sebességű kanyarodásnál, a kanyarodás irányával megegyező oldali ködlámpát az elektronika a kormány elfordulási szögétől függően felkapcsolja, mint kanyarfényt. Többek között VW Polo (2012), VW Golf V (2008), Fiat Bravo (2008). Ezeknél a típusoknál ugyan az a lámpa látja el a ködlámpa és kanyarfény funkciót.

Na most tudtommal lakott területen belül, TILOS ködlámpát használni. A kérdésem az, hogy ha van egy 2008-as Golf V-ösöm és gyári ködlámpa van benne, akkor utólag ennek a funkciónak a bekapcsolása szabályos? Szólni fog érte a rend éber őre? (Utána néztem és nem találtam a különböző autóalkatrészt értékesítő cégeknél eltérő felépítésű ködlámpát, mely fénye, vetített képe más lenne mint a normál gyári lámpáé. Azaz kifejezetten ,,kanyarfényes" ködlámpát nem találtam.)

Válaszát köszönöm! András

Kedves András,

A jogszabály nem tesz kivételt a ködlámpa vonatkozólag, hogy azt lakott területen belül, vagy kívül használjuk.

5.13. Első ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás, vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását.

Azok a ködlámpák, amelyek kanyarfényként is szolgálnak, a ködlámpára vonatkozó B jelzés mellett a kanyarfényre vonatkozó K jellel is el vannak látva. Ennek hiányában a lámpa nem használható kanyarfénynek. Amennyiben a rend éber őre tud eme szabályról, úgy szólhat érte, de legkésőbb a műszaki vizsgán úgyis kibukik a dolog.

Üdvözlettel: Lumendoki – www.lumenet.hu

Basszuskombó az autóba

június 10., 10:49 Módosítva: 2016-06-15 13:53:07
0

Tisztelt Kütyüdoktor!

Vagy a legnagyobb butaságot találtam ki, vagy egyenesen zseni vagyok, ez azt hiszem az Ön válaszából fog kiderülni. Basszusgitározom pár éve, és van ehhez egy 30 wattos basszuskombóm. Mostanában elég ritkán játszom ahhoz, hogy hétköznap ne legyek el a láda nélkül, az autóba viszont nagyon hiányolom a basszust. (Renault Thalia 2005. gyári kazettás rádióval)

A kérdés az, van-e lehetőség rá, van-e értelme, hogy beszereljem a ládát a kocsiba, és ha igen, mik volnának az első lépések? Ha már "tollat" ragadok, van itt még egy kérdés. Az előző autómba vettem egy USB-s alacsony kategóriás autórádiót, és szeretném beszerelni a Thaliába. De megszerettem a gyári hifi kormánykapcsolóját, ezért nem merek belevágni a cserébe. Van rá egyszerű házi megoldás, hogy a kormánykapcsoló működjön együtt a SAL Voxbox VB2200-as rádióval? A válaszokat előre is nagyon köszönöm, és ha a basszuskombós megoldás működik, osszák meg az hírt, kérem, a zenés-autós sorstársaimmal, "nem mindenkinek van zsebben pénze minden hangcuccra" jeligével, köszönöm.

Tisztelettel: Péter

A ládával a legnagyobb probléma, hogy nincs 230V az autóban, így nincs honnan megtáplálni. Alapvetően alkalmas lenne a feladatra, de a gyári rádiónak sincs hangkimenete, amit fel lehet használni. Elsőként szükség lesz egy hangszórójel – RCA szintátalakítóra, ami a gyári rádió kimenetét leosztja a szabványos jelszintre.

A ládát meg kell vizsgálni, hogy van-e lehetőség 12V-ról táplálni. Ha esetleg van, akkor még okozhat bajt a zavarszűrés, hiszen ez a szerkezet szobai körülményekre lett tervezve, az autó meg tele van zajjal és zavarral. Felkaphatja a fejét bárki, hogy létezik inverter, ami 12V-ból 230V-ot készít, de a kínai vacakot kivéve ezt az ára miatt ki kell hagyni a lehetőségek közül. Az említett fejegység sajnos nem alkalmas kormány távirányító modul fogadására. A valódi autórádiógyártó cégek, mint Pioneer, Clarion, Alpine, Kenwood… úgy tervezik készülékeiket, hogy azokhoz opcionálisan kapcsolható olyan modul, ami az adott autó kormánygombjait illeszti.

Tudom, hogy sokszor abból főzünk, ami van, de tartok tőle, hogy a zenekari erősítő és a SAL rádió összeépítése alulmarad majd a most vacaknak tartott gyári rádióhoz képest. Ha fejlesztenéd a zenét, célravezetőbb használtan vásárolni autós készülékeket és szépen lassan, lépésenként cserélgetni, beépíteni azokat. Az erősítők, mélyládák nem öregszenek normál használat esetén, így megéri utánajárni. A fejegység ma már elérhető árban van, ami természetesen nem 5-6000 Ft, de egy USB-s rádió újonnan 18 000 Ft-ba kerül három év garanciával. Én személy szerint lebeszéllek az átalakításról, nagyon sok problémát hordozhat magában és a kiegészítők megfontolandó pénzmennyiséget emésztenek fel.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Hangszórócsere a Cordobában

június 3., 10:32 Módosítva: 2016-06-13 12:07:07
0

Üdvözlöm.

2003-mas Seat Cordobában szeretnék hangszórót cserélni első ajtóban. De a keretben úgy látom mintha szegecselve lenne nem csavarozva. Ezt csak kifúrni lehetne? Vagy ez a gyári megoldás és valahol máshol van a csavar?

Köszönöm: Csaba.

Le kell fúrni.

A hangszórócseréhez szükség lesz egy kiemelőgyűrűre, hogy az új hangszóró megfelelő pozícióba kerüljön. Ilyen kiemelőt lehet kapni műanyagból, de komolyabb hangszóró esetén fából készítjük, hogy a felfüggesztés merevsége a lehető legjobb legyen.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu