Kiiktatnám az immobilisert, nagy hiba volna?

augusztus 8., 10:39 Módosítva: 2017-08-10 06:24:55
0

Tisztelt Kütyüdoktor!


Első autóm egy 2000. évjáratú, 06 benzines 55 le-s Smart City Coupe, amit sikerült 1 kulccsal megvennem. Hosszas kutatás után megtudtam, hogy az egyetlen lehetőségem, hogy hozzájussak egy 2. kulcshoz, ha az autót egy bp-i szakszervizbe viszem, ott megrendelem a kulcsot, majd néhány nap múlva újra odamegyek az autóval együtt a "betanítás" miatt. Ez így nekem kb. 100 ezer Ft, plusz 2 szabadnap. Tud-e esetleg más megoldást?

Van még egy furaság a kulccsal kapcsolatban: indításkor az autó nem mindig kéri kioldani az immot, néha anélkül is be lehet indítani. Még nem teljesen állt össze a kép, de lehet valami összefüggés azzal, hogy leállításkor melyik sebességben hagyom a váltót.

Gondoltam már az immo kiiktatására is, így egy sima másolt kulccsal használhatnám, de ezt nem díjazta eddig senki, akinek elmondtam. Okkal?


Köszönöm a segítségét: Zs

Kedves Zs!

Rengeteg cég másol kulcsot országszerte úgy, hogy a gyári immobilisert feltanítja az utángyártott kulcsra. Ajánlani nem tudok, de az interneten hamar talál megoldást. A gyári immobilisert nem lehet kiiktatni, nem is érdemes, inkább nézesse meg szakemberrel és ha hibás, javíttassa meg. Védelmi rendszert nem szabad kiiktatni, ha gyári, ha utólag szerelt, hiszen az autót védeni kell, ilyen világban élünk.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Rádiócsere az Opelben

augusztus 7., 10:42 Módosítva: 2017-08-09 06:19:37
0

Üdv.

Olvastam, hogy ha kicserélem a gyári Opel Zafira B (2006) rádiót (cd30),  akkor nem tudok a komputerbe belépni. A BC gomb a rádión található, így érdeklődnék, van-e valami alternatíva a computer további kezelésére?

Köszönöm válaszát.

Sajnos elkerülhetetlen a funkcióvesztés, bár a kormánytávirányító gombjain egyes menüpontok működnek továbbra is. A legkellemetlenebb az óra beállítása.

Erre két megoldás van, az egyik, hogy amikor állítani kell, ki kell venni a rádiót és visszadugni a gyárit, de ehhez szükséges a minimális szakértelem.

A másik, hogy az új rádió beszerelése előtt a gyári kötegből le kell húzni a szükséges táp és adatcsatlakozót a középső bokszhoz, hogy egy állításnál csak elő kelljen húzni és csatlakoztatni a gyári rádiót a beállítás idejére. Egyik sem felhasználóbarát és nem kimondottan elegáns megoldás, de az autógyár ezt rótta néhány Opel, Suzuki és Renault tulajdonosra.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Tempomat utólag, új autóba

augusztus 1., 17:47 Módosítva: 2017-08-08 06:28:13
1

Tisztelt Kütyüdoki!

Gondolkodom új autó vásárlásán, de a mai autókkal az a problémám, hogy sok, számomra fölösleges extrát is megvásároltatnak igen drágán, a vonzó árú alapváltozatokból pedig hiányzik egy-egy szükséges extra, gyakran a tempomat.

Konkrétan a Toyota RAV4 Diesel (143 Le) alapváltozatát néztem legutóbb (talán Life-nak hívják), korábban a Mazda 3 2,0 (120 Le) alapváltozatát. Kérdésem az, hogy szerelhető-e utólag ezekbe tempomat, hol, kb. milyen áron és ez hogyan érintené a garanciát?

Üdvözlettel: László

A jármű garanciáját nem érinti, ha valaki ezt állítaná, az tájékozatlan. Természetesen lehet beléjük tempomatot szerelni utólag. Működését tekintve tökéletes, nem rángat, nem lökdös, olyan, mint a gyári megoldás. Sajnos gyári kezelőszervvel nem működik együtt, így az egyetlen különbség látható, ez a vezérlő, ami lehet kapcsoló, de lehet kar is, ezt Ön kiválaszthatja.

A tempomat nagyon jó dolog, ezt csak az tudja, akinek volt már és sajnos mi is szembesültünk már azzal a helyzettel, hogy csomagban rendelhető olyan extrákkal, amikre nincs szükségünk. A gyárit utólag beépíteni elképzelhetetlen anyagi vonzattal jár, így kerülnek hozzánk sokan. Szerencsére szinte minden autóba be tudjuk szerelni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Nyomkövetőt az autóba

július 27., 15:20 Módosítva: 2017-08-02 06:19:51
43

Üdv Doki!

Mostanában sokfelől hallom ismerős körökben, hogy 10 000-15 000 Ft-ért kapható GPS nyomkövetők milyen remekül működnek. Ami 15 évvel ezelőtt százezres tétel volt az autóvédelem királykategóriájában, az ma már a töredékéért elérhető. Azokra a nyomkövetőkre gondolok amikbe bele kell rakni egy SIM kártyát majd usb-n keresztül feltöltjük őket és 1-1.5 hónapig elvannak mondjuk a pótkeréköbölben. Telefonos alkalmazáson keresztül lehet a kütyüvel kommunikálni akár hívással, akár sms-el. Pontos helymeghatározást, megtett útvonalat és élő adatot is tud közölni.

Számomra ez túl szép hogy igaz legyen, de a saját szememmel látom hogy működik, a Youtube is tele van ilyen tesztekkel. Az elmélet szerint ha elkötik az autót csak meghatározom magam a helyet, odamegyek a kulccsal és hazaviszem az autómat. A töketlen rendőrséget meg ki is lehet hagyni a dologból. Mi a véleményed ezekről a kütyükről? Ha csak feleannyira jók mint amilyennek beállítják őket akkor is megérik az árukat, vagy csak a placebó ad egyfajta biztonságérzetet?

Kedves Kérdező!

Az, hogy valamit hirdetnek a neten, és van hozzá videó a nagy videómegosztón, még semmit nem jelent. Én személy szerint egy karácsonyi videón átmentem a falon. Ezeknek az eszközöknek nem az autóvédelemben van a felhasználási területük. Az általam látott kipróbált szerkezetek hellyel-közzel működtek. Helymeghatározásuk nem nevezhető pontosnak, vételképességük gyenge.

Ha házikedvencünk nyakába akasztjuk és kutyusunk elkóborol, kiváló megoldás, hogy tudjuk, merre kell kiabálni. Ha autóban használjuk, akkor becsapjuk magunkat, erre szoktuk mondani, hogy hamis biztonságérzetet ad. Létezik GSM/GPS pager, ami természetesen drágább, hiszen az alkatrészei és szoftvere mind megbízhatóbbak, pontosabbak, áramköri megoldása lényegesen több szempontot tart szem előtt.

Egy autó védelmét sajnos nem lehet megoldani párezer forintból, sem hazánkba, sem Kínában. Egy védelmi eszköz kiváló vételképességgel rendelkezik, hogy a jármű belső teréből is pontos adatot tudjon szolgáltatni bármikor, bármilyen körülmények között, télen a hideg, párás időben és nyáron az elképzelhetetlen melegben is. Egy esetleges éles helyzetben a pozíción felül jó, ha információnk van a jármű sebességéről, a GPS vétel minőségéről és nem árt, ha le is tudjuk állítani a mozgó autót.

Csak pozíció, az nem jelent semmit, hiszen ki tudja, hogy hol fog megállni, a szomszéd utcában még utolérhetjük, de mi van, ha az országhatárig meg sem áll, addig nem futhatunk utána, autóval meg nem üldözhetjük, mert pont azt lopták el. Az ember mindig elcsábul az árak miatt, de magamat ismétlem, nem a valós termék drága, hanem azon kell elgondolkodni, hogy a párezer forintos hogyan lehet annyira olcsó. Az a gyártó, aki a piac többi résztvevőjéhez képest nagyságrenddel olcsóbban tudná előállítani a készüléket, nem adná olcsóbban, hanem többet keresne rajta. Miért tenné tönkre saját üzletét és tékozolná el fillérekért tudását? Az Ön által említett eszközök másra valók.

Üdvözlettel, Kütyüdoki –www.duett.hu

Állandóan világít a tompított a Mazdán

július 24., 14:43 Módosítva: 2017-07-27 08:31:15
0

Tisztelt kütyüdoktor!

Pár éve vásároltam egy Mazda3-as személygépkocsit, 2009-es évjárat. A problémám pedig mindössze annyi, hogy állandóan világítanak a tompított fényszórók, és ami ezen egy áramkörön van. Így a hátsó világítás, elől a két említett tompított fényszóró, a helyzetjelzők, és a rendszámtábla megvilágítás, illetve belül van egy kvarc kijelző (óraidő) narancs színű infó csík, ez is, de ez elég intenzíven. (Gondolom azért, hogy könnyebben olvasható legyen nappal is.)

Mivel ausztriai telephelyről való, de idehaza vásárolt autó, az akkori hatályos osztrák törvények szerint ez teljesen normális. Most már csak idehaza futna az autó, hogy lehet ezt a funkciót kikapcsolni? Egyébként is, ezt a törvényt eltörölték, ill. módosították.

Van aki azt mondja, hogy nem lehet megcsinálni, mert így van felprogramozva. Van aki a világításkapcsoló cseréjét ajánlja. És van aki világításpanelt cserélt benne 60 000 forintos áron, mert úgy jó lett. A márkaszerviz nem kapcsolja ki, mert ez ilyen. De még is, van rá esélyem, hogy a lehető legkisebb átalakítással kikapcsoljam, mert zavaró. Köszönöm a válaszát!

Üdv.: Szabolcs

Bár sok autótípusban ez a funkció programozható, de a Mazda esetében azt az információt kaptam, hogy nem. Ettől még nincs nagy baj, nem kell semmit cserélgetni, csak egy autóvillamossági szakembert kell keresni, aki átköti a rendszert a hazánkban megszokott megoldásra. Egyébként, ha így működik az sem probléma, nem terheli jelentősen az akkumulátort és biztonsági szempontból jobb megoldás, ha mindig világítunk.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Az indexkar nem marad a helyén

július 19., 11:44 Módosítva: 2017-07-27 16:19:42
0

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy 2004-es Fiat Stilo gépjárművem van és annyi a gond, hogy az indexkar lenyomás után nem marad ott ahol kéne, hanem visszaugrik az alap állapotba. Esetleg meg lehet csinálni házilag a problémát vagy forduljak inkább szervizhez?

Válaszát előre is köszönöm!

Első gondolatom, hogy eltört a kormánykapcsoló, amit cserélni kell, javítani nem érdemes. Van néhány autó, amiben szétszerelhető, de többségében ez a kapcsoló gyárilag is szegecselve van, nem bontható. Mire odáig jut, hogy a műanyag alkatrész elöregszik, kopik és törik, addigra az érintkezők is elkopnak. Ha megjavítaná az ember, előjönne egy új hiba. Általában kifizethető összegbe kerül az új és van belőlük utángyártott is. A csere nem otthoni feladat, a kormánylégzsák miatt érdemes szerelőre bízni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Zörög a Focus ajtaja

július 6., 14:33 Módosítva: 2017-07-19 17:51:36
0

Heló Doki!

Valami zörgött az autóm ajtajában (Ford Focus Mk2 kombi), leszerelték a kárpitot de nem találtak semmit, így vissza is került. Egy darab szivaccsal amit a kárpit és az ajtólemez közé betömködtem megoldottam végül a problémát és megszűnt minden zörgés. Ám a leszerelés óta zenehallgatás közben a mély hangoktól az egész kárpit berezonál ha csukva minden ajtó és fel vannak húzva az ablakok.

Próbáltam megnyomkodni itt-ott, hogy honnan jöhet a hang de semmi változás. Amint kinyitok egy ajtót vagy akár a csomagtartót megszűnik teljesen a vibráció. Gondolkodtam hangszigetelő anyag vásárlásán, de ha a leszerelés előtt nem állt fent a probléma akkor elvileg az nélkül is tudja az autóm a rezgésmentes zenehallgatást. Próbáljam meg újra szétszereltetni és átnézetni vagy csak még rosszabb lesz?

Sajnos ismét le kell venni a kárpitot és keresni. Mindig abból kell kiindulni, hogy ez gyárilag nem zörgött, így meg kell keresni az okot és szivacsot csak a legvégső esetben használni, mert az tüneti kezelés nem javítás. Zöröghetnek a megöregedett patentok, ezek ugyanúgy zörögnek, ha lefogom, megnyomom a kárpitot.

Ki kell pattintani a kárpitból a patentot és bepattintani magában, ellenőrizni, hogy feszesen áll. Ha nem, akkor csere, nem nagy költség. Sok autóban idővel a belső kilincs és a zár közötti pálca rezegni kezd, ez főleg zenehallgatáskor jön elő. Amikor hallható, gyengén meg kell húzni a kilincset, ettől abbamarad. Javítása vagy a pálcát lefogó műanyag gyűrű cseréje, vagy zsírzása, vagy épp az előbb elmarasztalt szivacsból egy kis gyűrű alkalmazása a pálca és a rögzítőgyűrű közé.

A kárpit betétei, mint oldalzseb vagy szövetbetét egyszerűen olvasztott fülekkel rögzülnek. Ha valamelyik fül letörik, ez is okozhat kellemetlen hangot. Sajnos ez egy lassú és idegölő keresés, de mivel az ajtóban nincs olyan sok minden, viszonylag hamar megtalálható. A szivaccsal kitömés nem jó, mert eltartja a kárpitot, ami az új pozícióban új problémát hoz magával és a szivacs felveszi a párát, nedvességet, ami sem a kárpitnak, sem a fémnek nem tesz jót.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem megy fel az ablak

július 4., 11:44 Módosítva: 2017-07-06 17:54:53
0

Kedves Kütyüdoktor!

Nekem egy 2008-as Skoda Fabiám van, 1.4 benzin. Baleset érte a jobb elejét, meg lett javítva, azóta viszont a jobb első elektromos ablak problémás. Az emelő motor jó, a kapcsoló is, 10 indításból kb. 2 alkalommal jó, máskor nem. Ha épp működik és lehúzom, majd leállítom a motort, a következő indításnál már nem lehet felhúzni.

A biztosítékot kivettem, vissza tettem, esetleg megfordítva - néha így elindul, máskor ez sem megoldás, csak addig indítgatóm amíg újra jó lesz. Mi lehet a gond? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Zoltán

A lakatosmunka során feltételezhető, hogy levették a jobboldali ajtót. Az ajtó és a karosszéria közötti kábelátvezetés csatlakozós, így, ha nem megfelelően pattintották össze, az okozhat ilyen random hibát. A baleset során akár sérülhetett is a kábel vagy a csatlakozó, érdemes megvizsgálni.

A jobb oldali kapcsolónál kellene mérni, amikor épp rossz a rendszer. A kapcsolóhoz érkeznie kell egy pozitív 12V tápfeszültségnek, ezt a biztosítéktábláról kapja és két negatív feszültségnek. A két negatív a baloldali kapcsolótól érkezik, ha ezek bármelyike hiányzik, akkor az ajtóátvezetőben keresném a hibát, feltételezve, hogy a baloldali kapcsoló jó, hiszen ott nem jártak a karosszériajavítás során. A motor felé menő vezetékeket a kapcsoló testen tartja. Amikor valamelyik irányba meghúzza kapcsolót iránytól függően, egyik-illetve másik motorszálon meg kell jelennie a +12V-nak. Ha ez nem mérhető, akkor a kapcsoló hibás.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Kamerát a holttérbe

június 30., 16:33 Módosítva: 2017-07-06 06:24:29
0

Tisztelt Kütyüdoki!

Vennék egy jobb kormányos, japán belpiacos sportkocsit. Eddig lebeszéltek róla de már nem érdekel, az kell és meg is fogom venni. Második autónak, hobbiautónak nem érdekel hogy jobbos-e vagy sem. Balos sajnos nincs nagyon belőle ha van akkor többszöröse az ára, de az is nagyon ritka. Ha nagy dugó van akkor amúgy sem lehet előzni balossal sem. De azért kicsit zavar és nem szeretnék balesetet okozni vele, így arra gondoltam hogy a mai fejlett világba biztos van ilyen bár hiába keresem nem találom.

A visszapillantó tükörbe be lehetne integrálni egy pici kamerát ami figyeli az utat, a középkonzolhoz vagy akár az ablakra egy gps tartóval felrakni egy kis készüléket amiben látom azt amit a kamera. Így lenne rálátásom viszonylag jól a bal oldalra is. Mit gondol vannak erre megfelelő cuccok? Hallott, látott tapasztalt már ilyen ötletet esetleg a megvalósítását? Eleinte térfigyelő kamerába gondolkoztam abba rengeteg van, de az nem ad élő képet csak felveszi az eseményeket.

Válaszát előre is köszönöm! Üdv!

Kedves Kérdező!

Az autós tolatókamerák között van olyan, ami nem fordít képet, az megfelelne. Vízvédett, kisméretű, bírja a rázkódást és nagy látószöggel bír. A hátránya, mert az is van, hogy nem minden fényviszony mellett használható. A szemből érkező fény értékelhetetlenné teszi a képet, így az erős napsütés és az este szemből érkező autó esetében nem használható. Árban nem nagy befektetés, 18 000Ft-tól beszerezhető egy kamera.

Vásárlás előtt érdemes kipróbálni. Ha segítség, nálunk van raktáron és szívesen bekötjük, meg tudja nézni, bár az általunk használt kamerák képfordítósok, de egyéb paraméterükben tesztelhetők. A céges teherautónkon a tolatókamera állandóan megy és a visszapillantó tükörre szerelt monitoron használjuk, mivel az autó hátsó része zárt és nem lehet átlátni rajta. Segítség, de nem teljes, sajnos benne van a kompromisszum.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem ér el a kábel a szenzorig

június 20., 10:45 Módosítva: 2017-06-30 16:36:14
24

Tisztelt Kütyüdoktor!

Vásároltam az autónkba egy hőmérőt, viszont a hozzá tartozó szenzor kábele túl rövidnek bizonyul (kb 50 cm) ahhoz, hogy kivezessem az autó elejére. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a kábelt meg lehet-e (természetesen szakszerűen, forrasztva, zsugorcsövezve) toldani? Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Imre

Általában igen, minden baj nélkül lehet toldani. A legnehezebb része a szerelésnek a szenzor elhelyezése. Ha rossz helyre teszi, akkor belemérheti a motor melegét. Érdemes megnézni, hogy az adott autótípusban van-e gyárilag ilyen opció és a gyár hova helyezi a szondát. Ha nem elemről működik, hanem az autó akkumulátoráról, ne felejtsen el biztosítékot tenni közvetlenül a lecsatlakozáshoz, mert a hőmérő kábelei a tapasztalat szerint igen vékony, alulméretezett vezetékek, könnyen megsérülhetnek.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

A tolatólámpa kapcsolója fordítva működik

június 15., 14:31 Módosítva: 2017-06-21 06:13:31
0

Tisztelt Kütyüdoktor!

Az autómban motorcsere történt és amikor visszakaptam a kocsit a tolatólámpa és a gyárilag szerelt tolatókamera egyáltalán nem működött. Első tippem az volt, hogy a tolatólámpa kapcsoló nem lett visszacsatlakoztatva. Ebben igazam is lett, de amikor visszadugtam a csatlakozót meglepődve tapasztaltam, hogy pont fordítva működik, tehát amikor rükvercben van az autó akkor van kikapcsolva, amikor kiveszem rükvercből akkor van bekapcsolva. A csatlakozót lehetetlen fordítva rádugni úgyhogy biztosan jól csatlakoztattam.

Előre is köszönöm a segítséget. Laci

Ha egy utólagos fejegységről van szó, akkor a menüben vissza kell váltani a kamera jelét negatívra. Mivel a motorcsere során nem volt akkumulátor az autóban, a rádió is elfelejtette a beállításokat. A menüje lehetőséget ad minden autótípus adottságainak kiszolgálására, ezért beállítható, hogy az autótól kapott tolatójel pozitív vagy negatív. Ha gyári a fejegység, akkor nincs ötletem, azt látni és mérni kell, amiben tudunk segíteni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Nem megy az ablakemelő az Audiban

június 5., 09:55 Módosítva: 2017-06-11 08:25:26
88

Tisztelt Kütyüdoktor!

Nekem egy Audi 100 94-es évjáratú 2000 benzines autóm van. Az akkumulátor túltöltött. A generátor, feszszabályzó ki lett cserélve, viszont azóta az elektromos ablakok és a fűtés nem müködik. Az ablakemelő motorok jók, a biztosítékokat is kicseréltük. Mi lehet a probléma?

Válaszát előre is köszönöm! Diána

Ha nem automata az ablak, akkor a biztosítéktábláról érkező pozitív feszültséget kapcsolja az ablakkapcsoló a motor felé. Alaphelyzetben a kapcsoló a motor mindkét pólusát testen tartja és csak a kapcsoláskor ad egyik, illetve másik pontjára 12V-ot, iránytól függően. Mérni kell szépen sorba, megbizonyosodni, hogy valóban minden biztosíték jó, a kapcsoló kap 12V-ot és azt kapcsolja is.

Ha van elektronika a kapcsolóknál, akkor műszerészre lesz szükség, aki belepillant, hogy mekkora kár érte az elektronikát és az javítható, vagy cserélendő. Én biztosítékra tippelek, ami eddig elkerülte a figyelmet.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Riasztó a kabrióba

június 2., 10:48 Módosítva: 2017-06-05 09:56:35
100

Üdv Doki!

Egy Audi 80 Cabrióba (2000 évjárat, dízel) szeretnék riasztót venni, csak nem tudom milyet, ill. vásárlásnál mire kell figyelni. A lényeg az lenne, ha lehúzott tetővel védené a belteret. Mit érdemes venni?

Üdv, Krisztián

Kedves Krisztián!

Bármelyik riasztórendszer kiegészíthető radar modullal, ami a belső tér védelmét szolgálja. Ez így jól hangzik, de sajnos ennyire nem megoldott a védelem. A radar egy gömbszerű teret hoz létre maga körül és az ebben a térben történő változást figyeli. A védett tér formáját és méretét befolyásolja, torzítja a radar környezete, fémek, behelyezett tárgyak, eszközök, ami akár egy kulcscsomó is lehet. Mivel a védett tér gömbszerű, így már alaphelyzetben sem tudja lefedni a jármű belső terét, hiszen az téglalap alakú és ezt még rontja az autó adottsága. A modul érzékenységének beállításakor maximum az első ülés közepéig lehet engedni a határvonalat, ennél nagyobb érzékenység hibás riasztást eredményez. Mindezt befolyásolja még a levegő nedvességtartalma, így nyirkosabb időben a radar modul nagyobb területre terjeszkedik.

Összegezve, van olyan modul, ami a nyitott teret védi, de nem szabad a teljes védelmet elvárni tőle. Az autó védelme teljes mértékig megoldható, de az utastér nem. Radarmodul alkalmazásakor a jármű belső terében csak az első ülés közepéig terjedő terület védhető. Ez természetesen elegendő ahhoz, hogy egy illetéktelen személy beül az autóba, akkor az riasztást váltson ki, de a belső tér teljes egészét nem védheti.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Két rádió egy kocsiba

május 28., 10:25 Módosítva: 2017-06-03 19:54:22
52

Tisztelt Kütyüdoktor!

Svédországban élek és hobbiautónak van egy Volvo 245-öm. Lassan itt is kezdenek kikopni az alkatrészboltok, így megvan a bontózás öröme is. Találtam is egy évjáratnak megfelelő gyári rádiót, beszereltem, jól mutat, és elégedett is vagyok vele. Előtte viszont egy Volvo teherautó CD-s, Bluetooth-os rádióm volt benne. Néha azért jó a luxus is ezért arra gondoltam, mi lenne, ha ez utóbbit a kesztyűtartóba telepíteném. Az itteni szereld magad boltban (Biltema - bil=autó) van doboz, amibe a normál autósádió való, azaz ezzel be tudom stabilan építeni a kesztyűtartóba. És be is fér.

A kérdésem az lenne, ha a két rádió áramköre találkozik ugyanazon hangszórókon (szintén gyári) okozhat e problémát a hangszórón és vagy a rádiókban. Nem akarom őket egyszerre bekapcsoni, de van két fiam, 8 és 4 évesek, gondolom érti mire gondolok. Ha igen, van e valamilyen leválasztó kapcsoló erre a célra?

Válaszát köszönöm, László

Nem szabad összekötni a két rádió hangkimenetét. Ilyen esetben egy többáramkörös relé szükséges. A relének minden hangszóróvezetéket meg kell szakítania, így legalább nyolc érintkezőpárra lesz szükség.

Az egyik rádió, nevezzük gyárinak, alaphelyzetben a relé nyugalmi állapotban zárt érintkezőin keresztül kapcsolódik a hangszórókra. A másik rádió, legyen ez az utólagos, motoros antenna kimenetét felhasználhatjuk a relé vezérlésére, mivel ezen a szálon megjelenik 12V, amikor a rádiót bekapcsoljuk. Amikor a relé vezérlést kap, meghúz és leválasztja a gyári rádió kimenetét a hangszórókról és azokat átváltja az utólagos rádió kimenetére. Veterán autók esetében szoktunk ilyet kötni. Sajnos nyolc áramkör sok lenne egy relének, de négy áramkörös kapható, nem drága, így abból kettő kell majd.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Megvadult az ablaktörlő

május 18., 12:17 Módosítva: 2017-05-27 12:16:43
0

Kedves Kütyüdoktor!

2002-es Ford Focusom van. Ha az első ablaktörlő be van kapcsolva, és hátramenetbe rakom, töröl egyet a hátsó is. Viszont újonnan sajnos minden egyes hátramenetbe kapcsolásra töröl akkor is, amikor nem kéne. Mi lehet a hiba?

Kedves Kérdező!

Típusspecifikus kérdés, így segítséget kértem a solymári Ford szerviztől. Válaszuk:

A hátsó ablaktörlő vezérlését a Gem modul test kiadásával végzi. A tolatólámpa + jele szintén bemegy a Gem-be, de ez gondolom jó mivel reagál rá a modul. Még egy kritérium van az ablaktörlő kapcsolótól esetleg rossz jel megy a Gembe. A hiba lehet ablaktörlő kapcsoló, Gem modul, de első lépésben biztosítékokat kéne megnézni hátha valamelyik elolvadt, vagy ki lett szedve és ez miatt így reagál a modul.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Modernizálnám az Astrát

május 13., 16:48 Módosítva: 2017-05-19 06:13:59
0

Szia Doki!

2009-es Opel Astra H kocsim gyári audió rendszerének tudását szeretném picit bővíteni. Jelenleg egy CD30-as fejegység van az autóban, gondolkodtam egy CD30 mp3 beszerzésén, de nem szeretnék optikai lemezekkel szórakozni. Zenét inkább Spotify-on keresztül hallgatnék mobilról (iPhone). Idáig a Dension termékeket nézegettem, jó lenne ha a telefon kihangosítása is meg lenne oldva. Esetleg valami más alternatíva?

Köszönettel: Zoli

Kedves Zoli!

Lehetne toldani a gyári fejegységet modulokkal, de inkább ajánlom a cserét. Amiről le kell mondani, az a gyári kijelzőn megjelenő rádiófunkció, de ennek nincs nagy jelentősége, hiszen az utólagos rádiónak van kijelzője, a gyárin pedig megmarad a dátum és idő.

Egy DIN méretű készülék is szerelhető a gyári rádió helyére, ami Bluetooth kompatibilis példányai már 29 900 Ft-os fogyasztói ártól kaphatók. Ez az összeg alul marad bármelyik kiegészítőmodul árán, amit a gyári rádió kiegészítésére, bővítésére tudnék ajánlani. Választhat dupla DIN méretű, pl. Pioneer FH-X730BT készüléket, ez kihangosítja a telefonbeszélgetést, a telefonon tárolt zenét és akár a Spotify-t is, ahogyan az előbb említett egy DIN méretű fejegység is teszi.

A gyári rádióhoz képest összehasonlíthatatlanul jobb a hangja és minden szolgáltatása. A kormánytávirányító használatához plusz modult szükséges vásárolni, ami teljes értékűen csatolja a készülékhez a gyári gombokat. Ha egy picit megtoldjuk a ráfordítandó összeget, akkor kiváló választás lehet a Pioneer MVH-AV290BT. 6,2 inch képátlójú készülék utolérhetetlen hangparaméterekkel. Azon kívül, hogy akár tolatókamerát is köthet hozzá, érintőképernyős, látványos és az autó hátsó hangszóróit mélysugárzóként is tudja hajtani. Ez a funkció óriási előrelépést jelent hangminőségben, mivel a kiadott mélyhang paraméterezhető, állítható a vágás frekvenciája, az intenzitás és még basszuskiemelés is alkalmazható, ha a hangszórók kibírják. Természetesen kihangosítja a beszélgetést, lejátssza a telefon hanganyagát, játszik USB eszközről, tölti a telefont és van AUX bemenete. Nem ajánlom a gyári rádió bővítését, mert gazdaságtalan és a hangminőségben semmi javulást nem hoz magával.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem megy a tükörfűtés

május 8., 16:07 Módosítva: 2017-05-12 12:37:27
0

Tisztelt "Doktor Úr"

Egy kérdéssel fordulok Önhöz. Van egy Opel Astra G 2003-as autóm Njoy felszereltséggel, amibe beletartozik az elektromos tükör is. A jobb oldali tükörben a fűtés nem megy. Egyik áprilisi nap reggelén, mikor kapargatni kellett az ablakokat, bekapcsoltam, hogy olvassza le a tükröt. Előző este még jó volt, mert használtam, de reggel már nem működött!

Az elektromos tükör minden irányba állítható, csak a fűtés nem megy. Az a kérdésem, hogy mi lehet a hiba és hogyan lehet orvosolni? Sajnos sokszor vagyok a munkám miatt távol napokra az otthonomtól, ezért nincs időm szervizbe elvinni. De ha nem lesz más, az lesz!

Tisztelettel és érdeklődve várom válaszát: Attila

Kedves Attila!

Az ajtókárpit felső sarkánál a kis háromszög alakú műanyagot (a tükör belső takarója) le kell pattintani és ott találhatók a tükörbe menő vezetékek. Rá kell mérni, hogy a fűtés megkapja-e a működéséhez szükséges 12V-os tápfeszültséget. Nagy valószínűséggel itt meglesz a feszültség.

Ha eljut idáig, akkor sajnos a tükörlapban van a hiba, amit ki lehet pattintani a helyéről, de kell hozzá egy kis bátorság. A tükörlap hátuljára van fémgőzölve a fűtőszál, erre két vezeték megy, ezeken is érdemes ellenőrizni a tápfeszültséget. Ellenállásmérővel mérhető, hogy a fűtőszál szakadt vagy sem. Ha megszakadt, akkor a tükörlap cseréje a megoldás. Kapható utólag felragasztható fűtőszál, de látni fogja, hogy nem lehet feltenni, marad a gyári vagy után gyártott tükörlap, ami nem annyira elborzasztó árfekvésű.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Szivargyújtó anomália

május 7., 17:49 Módosítva: 2017-05-16 06:15:44
0

Üdv,

van egy 2000-es Suzuki Swift 1.3 5 ajtós autó. Van benne egy led "szalag" ami  szivargyújtóról működtethető. Bedugom, működik szól a rádió is, majd amint kihúzom a szivargyújtóból, a rádió már nincs áram alatt, majd ez után biztosítékcsere. Esetleg valahol zárlat keletkezik?

Mellesleg még a rádiónál olyan előfordul, hogy egy bizonyos hangerő felett a rádió lekapcsol majd újraindul, ezt mind addig ameddig egy a hangszinten van vagy felette.

A szivargyújtó csatlakozója nem szabvány, csak hasonlítanak egymásra. Van, hogy a telefontöltőt vagy egyéb eszközt be sem lehet dugni úgy szorul, van, hogy nem marad a helyén a csatlakozó úgy lötyög. Az érintkezők elhelyezkedése különböző, ezért bedugáskor, vagy mint az Ön esetében kihúzáskor a csatlakozó zárlatot csinál.

Ebben az esetben vagy keres egy másik, a gyári csatlakozóba illő dugót vagy a LED szalagot beköti fixen és egy kapcsolóval kiegészítve használja. A rádió nagy valószínűséggel az elégtelen keresztmetszetű gyári tápvezeték miatt indul újra. A gyári kábel a gyári rádióhoz van méretezve, ami meglehetősen kis teljesítménnyel és ezért kis áramigénnyel rendelkezik.

Az utólag beépített rádió nagy teljesítményű, nagy áramfelvétellel rendelkezik, így annak egy új, vastagabb vezetéket kell behúzni, lehetőleg közvetlenül az akkumulátorról. Mindig, közvetlenül a csatlakozásnál biztosítékot kell szerelni a vezetékre és nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem csak a pozitív, de a negatív oldalt is új, vastagabb kábellel kell ellátni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Járó motorral megőrül a tolatóradar

május 1., 11:21 Módosítva: 2017-05-09 06:18:39
0

Sziasztok!

Netről rendelt, utólag telepített tolatórendszer gyújtással kiválóan működik,de járó motorral csak csipog, illetve e2-e4 kódot ír. Valami megoldás? Köszönöm előre is!

Turi Bence

Kedves Bence!

A hibakódok gyártónként változnak, ez egy Valeo esetében szenzorhibát jelent, amiben nem látom az összefüggést a járó motorral. Járó és álló motornál különbséget a töltés, azaz a radar tápfeszültsége jelent, illetve egyes autóknál az ellenőrzőrendszer mérőjele. A radar tápfeszültségét a tolatólámpára kell kötni.

Ha az autó rendelkezik ellenőrzőrendszerrel, akkor relével le kell választani a radart. A relé vezérlését a tolatólámpára kell kötni, míg a kapcsolandó feszültséget érdemes az akkumulátorról lecsatlakoztatni. Ha a töltés megnövekedő értéke zavarja a radart, akkor elsőre központot cserélnék, ha nem segít, visszakérném az árát és vásárolnék egy megbízhatót.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Jelenségek az i30-cal

április 25., 11:56 Módosítva: 2017-04-28 15:56:32
0

Kedves Kütyüdoki!

Két kérdésem lenne, 2011-es Hyundai i30-cal kapcsolatban (1.4 DOHC CW, kb. 2 hónapja vettem 75 000 km-el)

1. Kb. egy hónapja az utas oldali légzsák visszajelző lámpája indításkor azt mutatja, mintha ki lenne kapcsolva, de nincs. Amikor vettem az autót, rendben működött.

2. 1-2 hetente időközönként az autó vészvillogója bekapcsol menet közben 5-10 mp-re, majd abbahagyja. A kocsi egyébként rendben működik, semmi gond nincs vele, de ezeket nem tudom hová tenni. Utólagos szerelgetésnek nyoma nincs rajta, kivéve egy leddel elátott billenőkapcsolót, ami a fényszóró magasság állító mellett van beszerelve, és nem tudom, mire való (a kereskedő sem tudta).

Köszönettel P.J.

Keressen egy márkaszervizt vagy márkára szakosodott szerelőt, aki computerre teszi az autót és ki tudja olvasni a hibát. Az autók többsége letárolja a hibajelzéseket, így akkor is kiolvasható, ha pont nem áll fenn a probléma. Természetesen lehetséges, hogy nincs is semmi baj, de mivel új az autó, amúgy is érdemes tájékozódni az állapotáról.

Az utas oldali ülés rendelkezhet súlyérzékelővel, ami, ha nem ül senki az ülésben kikapcsolja a légzsákot, ezt az autó leírása említi. Az utólag beépített kapcsolót bármelyik elektromos szerelő leköveti, hogy mit kapcsol, érdemes megkeresni, nehogy később problémát okozzon egy utólag beépített, de nem ismert funkció.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Hangszórót a kalaptartóba

április 17., 10:03 Módosítva: 2017-04-25 17:54:30
64

Kedves Kütyüdoktor!

Van egy Saab 900-asom, aminek a kalaptartójába került beépítésre egy JBL GT5-963-as ovális hangszóró. Sajnos az időjárás, nagy meleg, használat miatt már elöregedtek a membránok, alig tudnak mozogni.

Szeretném őket lecserélni, de lehetőleg olyan típusra, aminek a beépítési mérete ugyanakkora, mert nem szeretnék még nagyobb lyukat vágatni. Esetleg van ötlete, hogy hasonló hangminőséget ugyanekkora beépítési mérettel milyen típustól kapnék meg?

Köszönettel, Viktor

6x9 inch-es (15x23cm) hangszóró, ami szabványméret, bármely másik beépíthető helyette, ha nincs korlát a beépítési mélységben. Minden hangszórómárka (Alpine, Clarion, JBL, Focal, Pioneer…) forgalmazza ezt a szabványméretet, bátran válasszon helyette a minőségi kategórián belül.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Azonnal leolvad a biztosíték

március 27., 13:00 Módosítva: 2017-04-07 06:20:25
0

Üdvözletem.

BMW 525 E34 típusú autómhoz vettem ködfényszórót, amit magam szereltem be. Az előző tulaj szerint volt már benne korábban, meg is találtam a csatlakozót a helyén, így nem volt nehéz beszerelni. Felkapcsolás után viszont azonnal leolvad a biztosíték, ami gyári 15A. Kipróbáltam egy 29A-essel is, mert nem volt más, de az is rögtön elpukkant. Ha lekötöm a lámpákat, természetesen nincs gond a biztosítékkal. Ha csak a bal oldalit kötöm rá, nem történik semmi, nem világít. Ha csak a jobbost, azonnal elpukkan a biztosíték. Mi lehet a hiba?

Soha ne tegyen nagyobb biztosítékot a kiolvadt helyére, mert könnyen leégetheti az egész autót! A gyári 15A-es biztosíték 180W teljesítményig megfelel, fölötte üzemszerű, hogy kiolvad.

Ha a ködlámpák összteljesítménye nem éri el a 180W-ot, akkor ellenőrizze a vezetékeket és azt is, hogy valóban a ködlámpa csatlakozóját találta meg. Ha a ködlámpa izzói nagyobb teljesítményűek, akkor relét kell beiktatni és új vezetékeket behúzni, amik bírják a magasabb igénybevételt, vagy kisebb, 55W-os izzókat alkalmazni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Hiányzik az USB

március 13., 12:53 Módosítva: 2017-03-31 06:29:29
7

Kedves Doki!

A nagy kijelzős, navis fejegység van az autóban, usb nincs de nagyon hiányzik, hogy pendrive-ról hallgathassak zenét. Transzmitter és hasonlók kizárva. Van erre valami egyéb megoldás? Vagy a legjobb lenne cserélni, de akkor hogy használom a fedélzeti számítógépet? Elég sok dolgot arról lehet állítani, amit csak a fejegységről lehet sajnos. Erre esetleg van megoldás?

Köszönöm: Róbert


Kedves Róbert!

Amennyiben a fejegység CD 70 Navi vagy Siemens VDO DVD 90, akkor a Dension Gateway 300-as termékével megoldható a USB-ről való zenelejátszás. De ehhez az AUX in funkciót engedélyeztetni kell (Opel márkakereskedés).

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Indításnál csettenik a mélynyomó

március 2., 15:44 Módosítva: 2017-03-20 11:03:43
59

Kedves Doki!

A következő kérdéssel fordulok hozzád: 2003-as évjáratú Audimban indításnál "csettenik" egy elég kellemetlen hangút a gyári mélynyomó, függetlenül attól, hogy ki - vagy bekapcsolt rádióval indítok. A mélynyomó viszont tökéletesen működik, csak tartok tőle, hogy ez az eljövendő tönkremenetel egyik jele lehet. Ön mit gondol, mi lehet a hiba? Egyáltalán foglalkozzak vele?

Köszönettel: Zoli

Kedves Zoli!

A csattanás, puffanás mindig testeletlenségre utal. Ez természetesen bárhol lehet, okozhatja egy szétcsúszott csatlakozó, megszakadt kábel, de lehet sajnos az erősítőn belüli probléma is. Ha volt valamiféle javítás az autón, akkor annak környékén kell elsőre körülnézni, mi került más helyre, hol lazulhatott meg csatlakozó. Érdemes megkeresni a hiba okát, mert a csattanás előbb-utóbb a hangszóró meghibásodásához vezet mindamellett, hogy gondolom, nagyon zavaró. Ez tipikusan olyan hiba, amit a márkaszerviz nem szívesen vállal, így maradunk mi a hifi szervizek, akik megkeresik és javítják a hibát, általában eredményesen.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Mit csináljak a sötétítő fóliával?

február 24., 15:19 Módosítva: 2017-03-02 06:16:50
232

Tisztelt Kütyüdoki!

Adott egy Passat B5 Variant októberben vásárolt autó. A vasat sötétítő fóliával vettem meg (hátsó ajtók oldalsó ablakain valamint a raktér/csomagtartó oldalsó ablakai). Mivel nem találtam műbizonylatot erről, és elég sok rémhír lát manapság napvilágot a forgalmi elvételről ezzel kapcsolatban, úgy döntöttem hogy a hátsó ajtók üvegeiről lehúzom a fóliát.

Ami miatt írok az az, hogy nem igazán találok ilyen kombi autók esetében említést a raktér/csomagtér oldalsó üvegeinek sötétítéséről. Azt tudom hogy ha az összes többi ablakot sötétíteni akarom, az engedély (műbizonylat) köteles, de mi újság a csomagtér oldalsó üvegeivel? Válaszát előre is köszönöm!

Szép napot!

6/1990. KöHÉM rendelet 97. § (5)-(6) bekezdése értelmében a „B” oszloptól hátrafelé bármilyen áteresztőképességű fólia alkalmazható, aminek van műbizonylata, amin feltüntették, hogy melyik ablaküvegre került, mi a minőségi – típusjele és AF vagy régebbi szerelés esetén H engedélyszáma.

Ha ez nincs, sajnos le kell szedni, mert ilyet utólag senki nem ad az autóhoz, még, ha fel is ismeri, hogy mi van feltéve és az legális lenne. DE. Otthon semmilyen körülmények között ne álljon neki, mert a hátsó ablak szélvédőfűtése egészen bizonyosan lejön a fóliával együtt, valamint, ha közepesen jó minőségű a fólia, akkor ottmarad az üvegen a ragasztó, amit csak dörzsöléssel tud leszedni. Fóliás szakemberhez kell fordulni.

Ha úgy döntene, hogy csak a hátsó szélvédőt szabadítja meg a sötétítéstől, nem jó ötlet, mert egyrészt nem megengedett, mivel nincs műbizonylat, másrészt nem látna ki rendesen az autóból. Mivel a fény elölről is és a hátsó szélvédőn is érkezne, az oldalüveg sötétítése tükröződne, így roppant zavaróan hatna a kilátásban.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még