2010.02.19. 10:07 Módosítva: 2010.02.19. 10:07

Utólag beépített és gyári USB-s rádióknál is többször előfordult, hogy bizonyos pendrive-okról nem olvasta a tartalmat, másokról pedig igen.

Utólag beépített és gyári USB-s rádióknál is többször előfordult, hogy bizonyos pendrive-okról nem olvasta a tartalmat, másokról pedig igen. Általában a neves gyártókéról igen, gazdaságos márkákról nem, de ez sem jött be minden esetben. A méret sem számított, 256 K-tól 4 G-ig mindent végigpróbáltunk. Mi lehet ennek az oka? Ilyen nagy a szabvány tűrése, szórása, vagy ennyire hanyagok a gyártók?

Az USB kompatibilitásról egyik gyártó sem ad semmiféle információt, ez talán azt jelenti, hogy még ők sem tudják pontosan. Egy autórádió fejlesztése elején bekérik az aktuális szabványnak megfelelő specifikációkat, ezek szerint készül a fejegység. Mire egy fejlesztésből valódi, polcról levehető termék lesz, eltelhet egy bő év, és mi ezt az egy évvel ezelőtti szabványnak megfelelő készüléket vásároljuk meg. Sajnos az autórádiók többsége nem ismeri a szoftverfrissítés találmányát, így a sokkal dinamikusabban fejlődő pendrive-gyártók termékét megvásárolva mindig egy régi rádióba dugdossuk az új pendrive-ot. Ez a jelenség a számítógépen azért nem, vagyis csak ritkán jelentkezik, mert példaként a Windows a háttérben rendszeresen frissíti az ide tartozó szoftvert is. Itt nem arról van szó, hogy nagy az USB szabvány tűrése, szórása, vagy hanyagok a gyártók, hanem egyszerűen az eszköz fejlesztésével együtt módosul a szabvány. Két generáció között előfordulhat összeférhetetlenség, ez ráadásul gyártótól és ártól független. Sokszor hallom, hogy minél kínaibb egy rádió, annál jobban kezeli az USB portot. Valóban előfordul, hogy ezek az egyszerűbb készülékgyártók nem fordítanak időt a termék tesztelésére, gyártanak és eladnak, ezért bennük nagy valószínűséggel mindig az aktuális legfrissebb driver fut, ez okozza, hogy amíg működnek, jól működnek.