Fuel Shark Saver fogyasztáscsökkentő - igaz vagy kamu?

2014.02.24. 16:53

A kérdésem erre a csoda kütyüre vonatkozik. Elvileg van hivatalos magyar weboldala, illetve egy amerikai tv-híradó riportot is találtam róla, de kételkedem. A kérdésem ugye az lenne, hogy ez valóban működik-e, érdemes vele foglalkozni? Azt írják, hogy bármilyen autóban stabilizálja a feszültséget, ezzel javul a fogyasztás.

Válaszát előre is köszönöm:

Máté

Venni nem fogok a teszt érdekében sem, nem gazdagítok egy csalót egy darab árával sem. Elolvastam két cikket és kételkedő mosolyom nem hervadt le arcomról, de megjelent a pír, amit vérnyomásom emelkedése okozott. Szemtelenség, a megtévesztés olyan foka, amikor nem szégyell a cikk végére véleményeket is írni. Ettől nem rezeltek az olajmágnások.

Ha létezik ilyen, akkor hiábavaló az a sok kutatás és fejlesztés, amit a károsanyag-kibocsátás miatt végeznek dollár- és eurómilliókat beleáldozva. Buták az autógyárak, miért nem vesz az Audi egy ilyet és azonnal piacvezető lenne, nem beszélve arról a rengeteg hibrid megoldással küszködő mérnökről, aki a szivargyújtóba dugott stabilizátorral azonnal 70%-al csökkentenék a fogyasztást szinte nullára. A BKK is használhatná a buszokban, így a vonaljegy 70%-al olcsóbb lenne, ezzel komolyan hozzájárulna a globális rezsicsökkentéshez. Szerintem igaz lehet, így belegondolva. Az autó elektromos rendszere stabil. Az akkumulátor természetesen terhelés függvényében ejthet a feszültségén, de ez nagy terhelést jelent, ami az elektronikákra kevés hatással van, hiszen azok stabilizált tápról működnek, így sajnos ez az érv kiesett.

A járműben keletkező elektromos zavarral nem tudom mire gondol az üzletember, ilyen nincs, hiszen, ha lenne nem működne. Az elektronikák által keltett elektromos zavar értékét, mértékét szabvány foglalja magába, ilyet minden olyan eszköz kelt, amiben áram folyik. A zavar mértéke meghatározott szinten belül kell, hogy legyen, ezt az autógyártól is szem előtt tartják, ahogy a kávéfőzőn is látható a bevizsgálást és a megfelelőséget igazoló jelzés.

A zavarnak nincs hatása a környezetre, van, aki úgy véli, hogy élettani hatása van, lehet, ezt nem tudom eldönteni, ezt nem lehet mérni, de műszaki oldalról mérhető, igazolható, szóval ez az elektromos zavarás dolog sem állja meg a helyét.

Tetszik a kereskedő azon mondata, hogy a szerkezetet egy USB-hez hasonlóan a szivargyújtóba kell dugni. De miért dugnék USB-t a szivargyújtóba? A telefontöltő jobb példa lenne. Érdekes az a megfogalmazás is, hogy jobb lóerőhöz jutok, ha ezt használom, itt a több lóerő csalogatóbb lenne, bár lehet, hogy azt sugallja, hogy jobb lóra tesz, aki ilyet használ. Azt írja, ez zöld termék. Eleve kék, de belegondolva, mivel a vásárlást követően hamar a kukában végzi, és műanyagból van, közel sem nevezném környezetbarátnak a szerkezetet.

A jármű elektromos rendszerét alaphelyzetben az akkumulátor stabilizálja. Az akkumulátor egy olyan puffer, ami hírtelen áramfelvételnél is stabil fezültséget szolgáltat. Járó motornál a generátor folyamatosan visszatölti, sőt, szükség esetén többlet energiát is szolgáltat a rendszernek. Az elektronikák stabil működésük érdekében saját stabilizátorral rendelkeznek. Az áramkörök nem 12-14 V-os tápfeszültséggel üzemelnek, hanem 9-5 V között, így egy nagyon nagy teljesítményigény esetén, amikor az akkumulátor feszültsége valóban leesne, az elektronikák stabilan teszik dolgukat. Egy jármű teljes tápellátásának stabilizálásakor a legnagyobb áramigényt kellene alapul venni - ami, mondjunk kis számot - 100 Amper. 13,8V-os töltésnél ez a 100A 1380W-nak felel meg, ami akkora hővel jár, mint egy vasaló. A képen látható eszköz ekkora hőnél még kisebb lenne és szénfekete. A szivargyújtó általában 10 A-rel van biztosítva, így nem is lenne alkalmas a csatlakozásra. Ha a fogyasztás csökken attól, hogy a gyújtógyertyák magasabb feszültséget kapnak, akkor azoknak eleve magasabb feszültséget adnának a tervezők. Végül is ez igaz, mert a gyújtáshoz magasabb feszültséget adnak, ezért találták ki a trafót. Dízel esetében érdekes a megközelítés, hiszen ott nincs szikra, minek a stabil feszültség, megy az magától.

Nem csak a Mazda, a villamos és a vasúti mozdony és a metró is visszatermeli az energiát fékezéskor, de ennek semmi köze a fogyasztáshoz közvetlenül. A fékezésnél termelt energia csak az akkumulátort tölti, a hálózatot táplálja. Ez az egyik legszemtelenebb megtévesztés, amit olvashatunk, ebben legalább kimagasló. Ajánlom figyelmébe a fogyasztóvédelemnek.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu