2014.12.09. 11:41

Tisztelt Kütyüdoktor!

2008-as Mondeohoz (facelift előtti), lehet-e utólagos tükörfűtést illeszteni illetve ha túl komplikált lenne akkor egyszerűbb lenne-e egy faceliftes irányjelzővel egybeépített fűthető tükröt illeszteni a kocsihoz?

Valamint egy másik kérdés: A szivargyújtó tápellátását hogy lehet leárnyékolni hogy a legkevesebb zaj jelentkezzen?

Amennyiben mechanikusan tud illeszteni egy olyan tükörlapot, ami fűthető, az elektromos bekötése nagyon egyszerű, de a bekábelezése bonyolult. A fűtés, mint egy előző válaszomban is írtam csak egy ellenállás, ami melegszik. Két kivezetése van, amire 12V-ot kacsolva elkezd fűteni. Kell egy kapcsoló, ami vezérli. Lehet a hátsó ablakfűtés gyári kapcsolója is, arról levehetjük a jelet és egy relén keresztül tehermentesítve kapcsolja együtt a három fűtőszálat.

A relé kapcsolt áramát a biztosítéktábla nagy áramú pontjáról vehetjük, természetesen külön biztosíték után. A kábelezés nehezebb dolog, mert a relétől a tükör belsejébe kell eljutni az ajtóátvezetőn keresztül, ha nincs gyári előkészítés. Ez rutint igénylő feladat, szerintem nem otthoni munka. Kapható utángyártott, utólag felragasztható fűtőlap. Ezt nem tudom minek árulják, hiszen a tükörre utólag nem lehet feltenni, mert ott van rajta a felfogatás, ami nem bontható, ilyet ne vegyen. A kapcsoló is megkerülhető, a Mercedes például állandó gyújtásáramot ad a tükörnek, mert a tükörlapra felragaszt egy hőelemet, ami egy adott hőmérsékletnél kapcsolja a fűtést. Persze ezt otthon szintén elég nehéz megvalósítani. A szerelés nem tűnik bonyolult feladatnak, a bekötés kifejezetten egyszerű, ha van rutin és vannak megfelelő szerszámok és eszközök. Én inkább ajánlom az autóvillamossági szervizt, mint az otthoni szerelést.

A szivargyújtós kérdést nem értem pontosan. Egy szivargyújtó csatlakozó és annak elektromos kábelei nem okoznak semmiféle zavart. A beledugott eszköz okozhat. Ha egy utólagos szivargyújtóba dugható eszköz, mint telefontöltő, FM transmitter. zavart okoz, akkor az vagy kínai vacak és el kell dobni, vagy elromlott és meg kell javítani, árnyékolni, zavarszűrni nem lehet és nem is kell.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu