Okozhat-e gondot a motormelegítő?

2017.01.02. 14:45

Tisztelt Kütyüdoktor!

Elektromos motormelegítő beszerelésén gondolkozom Alfa 156 dízel üzemű autómba. Egyik "gyári" lehetőség az olajteknő aljára csavarral és pasztával rögzíthető Defa fűtőelem, amit hálózatra kötve egy óra alatt képes a dekliben lévő olajat 30-40 fokra melegíteni a kinti mínuszokban. A megoldás tetszetős, árban sem vészes (30 000 Ft körül), ugyanakkor felvet néhány kérdést. Télen a blokk és a benne lévő víz is nagyon hideg.

Mi történik, ha indításkor a már felmelegített 40 fokos olaj a blokk furataiban megindul, érintkezik a hideg öntvénnyel, és az olajfuratoktól pár mm-es távolságra van csupán a hűtőfolyadék-furatoktól. Nem áll fent a veszély, hogy a nagy hőmérséklet-különbségek hatására megreped a blokk, ahogy egymástól kis távolságra kering a meleg olaj és a hideg víz?

Üdvözlettel!

A DEFA fűtőelem tervezésénél a gyártó célja, hogy az adott környezet hőmérsékletét + 50 ℃-al megnövelje, legfeljebb 3 óra üzemidő alatt. Ezt csak a rend kedvéért írtam le, mert nem mindegy, hogy hány fok van odakint. Én bízok a Defa szakembereiben, hiszen ahol ezt kitalálták, igazán hideg a hideg.

Tőlünk északabbra a Defa, olyan általános tartozéka az autóknak, mint nálunk egy központi zár vagy egy autórádió. Elég tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy ilyen ne fordulhasson elő, hiszen nem csak azt veszik számba, hogy hova helyezzék el a fűtőelemet, hanem azt is, hogy mit melegítenek és mekkora teljesítménnyel. Soha semmiféle probléma nem fordult még elő a motormelegítővel, sem személyautóban, sem munkagépben, sem telepített egységben, mint például egy generátor.

Kifejezetten ajánlom a melegítő használatát, csak pozitív visszajelzéseink vannak ezzel kapcsolatban pedig nagyon sokat szerelünk belőle személyautókba, teherautóba, munkagépbe, de sokat elvisznek az ipari felhasználások is. Szinte minden motorhoz megoldható és azonnal jelentkezik a fogyasztáscsökkenésben és a fűtés hatékonyságában, hiszen ez a két tapasztalható jel, a motor kopása csak hosszútávon érzékelhető. Egy baja van, akinek nincs lehetősége bedugni a konnektorba, annak nem lesz ilyene.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu