Nem jön be levegő a szellőzőn

2020.07.23. 10:25

Kedves Kütyüdoktor!

2013-as KIA Ceed 1.6 GDI autómban automata klíma van, amely szépen szabályozza is a ventilátort, azonban egy idő után hiába zúg a ventilátor a legmagasabb fokozaton, a levegő nem, illetve csak alig áramlik a rostélyokon.

Manuálisan állítva a ventilátort ugyanez a helyzet. Az a kevés levegő, ami jön, továbbra is hűvös, tehát úgy tűnik, hogy a klímával nincsen gond, de a levegő nyomása szinte teljesen eltűnik annak ellenére, hogy a hangja alapján a ventilátor továbbra is teljes fordulaton pörög.

A hiba sajnos nehezen reprodukálható, mivel indulás után általában hosszú ideig rendesen működik minden, a hiba csak hosszabb úton, kb. egy óra után jelentkezik. Ha egy időre megállok, újraindulás után egy ideig ismét rendesen működik minden. Próbálkoztam a belső levegőkeringetés és a klíma ki-be kapcsolásával, de nem sikerült semmilyen összefüggést felfedeznem.

Előre is köszönöm a segítséget! Tamás

Automata állásban az autó szabályozza, hogy melyik nyíláson, mennyi levegő juthat át, ilyenkor a motor ugyan annyi levegőt biztosít, tehát ugyan olyan hangon zúg, de időnként más lyukon érkezik az utastérbe.

Ha manuálisan beállítja, hogy pl. lábra érkezzen és emellett csökken az intenzitás, akkor valamelyik zsalu működhet rendellenesen. Megkeresni nehéz, mert a műszerfal alatt, nehezen hozzáférhető helyen kell nézelődni és nyúlkálni, és az sem könnyíti a keresést, hogy időszakos a hiba.

Érdemes megkérdezni a márkaszervizt, hogy tudják-e tesztelni a rendszert. KIA esetében nem tudom, de általában a diagnosztikai programból vezérelhető a rendszer, így talán jelentkezhet a probléma. Érdemes még ellenőrizni a pollenszűrőt, mert, ha régen volt cserélve, akkor lehet rajta annyi kosz és falevél, ami eltorlaszolja a levegő teljes áramlását.

Üdvözlettel, Kütyüdoki –  www.duett.hu