Nem jön fel az ablak a Skodában

2020.10.14. 18:20

Tisztelt Kütyüdoktor,

Van egy 2011-es Octaviám, aminek a következő hibája hosszabb ideje zavar. Az utas oldali elektromos ablakot gond nélkül le tudom engedni, viszont felhúzni már nem egyszerű! Felhúzáskor az ablak automatikusan lemegy, és csak akkor tudom teljesen felhúzni, ha felfelé játszva kattintgatom az emelő gombot.

Esetleges észrevételed, segítséged előre is köszönöm!

Okozhatja a hibát az ablak szorulása, amitől leold az elektronika, de okozhatja az elektronika hibája is, amivel már találkoztunk - beázás miatt működött hibásan.

A szorulást úgy lehet ellenőrizni, hogy kézzel finoman rásegítünk az ablakra, ha így nem old le, akkor valószínűleg szorul. Általában a két szélén tapad, ezt szilikonnal orvosolni lehet. Le kell engedni az ablakot és a két oldalt lévő vezetőt szilikonnal befújni, de csak finoman, hogy az ablaküveg ebből ne kapjon, mert nehezen lehet letisztítani utána.

Ha nem segített, akkor az ajtóban kell keresni a szorulás okát, de ez már szakember feladata, az Octavia ajtaját otthon nem érdemes megbontani.

Az ablakvezérlő elektronika meghibásodása is okozhat ilyen jelenséget, ezt szintén szakember vagy szakszerviz tudja beigazolni, kimérni nem igazán lehet, célravezetőbb, ha van cseredarab és egy próba idejére átrakja a szerelő. Alapesetben kézzel mindig működnie kell, van, hogy néha elfelejti az automata funkciót, és vissza kell tanítani a végállásokat, de ha kézzel működtetve leáll, az vagy a nagy áramfelvétel miatt van. Ezt a szorulás okozza, vagy az elektronika hibája.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu