Audi A8-ba CNG vagy LPG?

2015.07.11. 10:41

Üdvözlet!

Van egy 1997-es Audi A8 4200 ccm-es autóm, motorkód ABZ. Évi 20 000-25 000-et megyek vele, 95%-ban városban. 15 litert eszik/100km. 1 éve van nálam és most elgondolkodtam az átalakításon.

Viszont az LPG esetében elbizonytalanodtam, mivel ha a neten lévő megtérülési kalkulátorokat nézem, akkor LPG-ből 3-4 literrel fog többet enni és így már nem olyan gazdaságos. A CNG esetében pedig a sokkal drágább beszerelés bizonytalanít el, viszont ami mellette szól, hogy a kalkulátorok szerint ebből még kevesebbet is enne mint benzinből? Kérem adjon tanácsot ez ügyben!

Illetve amiben még nem tudok dönteni, hogy az autó motorjára melyik károsabb? Szerelő barátom szerint, szétszárítja a tömítéseket és 50-100e km alatt tönkreteszi a motort, ezért ha beszereltetem, akkor már most kezdjek el bontott motort keresni hozzá! :S Mások, meg mást mondanak. Az autót, nagyon szeretem, szerintem nálam lesz oldtimer, ezért szeretném a legjobb megoldást megtalálni. Esetleg ha egy hozzávetőleges árat is tudna adni cng-lpg-re, akkor azt megköszönném, úgyis csak Önökhöz vinném, mert nagyon jó hírük van! :-)

Köszönettel: Péter!

Kedves Péter!

Jajjjjj! :-) Van itt baj gazdagon, megpróbálom röviden összefoglalni!

A megtérülés, többlet fogyasztás téma : a mindenkori benzin fogyasztás 15%-a kell , hogy többletként jelentkezzen helyes beállítások és hibátlan motor esetén. Ez 15 literes fogyasztással számolva 2,2 liter, nem 3 vagy 4. De ha annyi is lenne, 200 Ft-os LPG esetén 37 Ft / km, 395 Ft- os benzinből 15 liter pedig 59 Ft / km. Ez még így is 37%-os megtakarítás, 17 liter gázzal számolva meg még több! Ez nem érné meg Önnek?

Motort akkor kell cserélni gáz miatt, ha sok 10 000 km-en keresztül helytelen beállításokkal használják. Minden más esetben a gáz kifejezetten hasznos a motor számára, erről már annyi esszét írtunk, hogy a billentyűzet vonatkozó betűi lekoptak tőle teljesen. Itt olvashatja bővebb írásunkat a témáról.

A benzinnél jobban szárító anyag szinte nincs a világegyetemben. Marhaság, miszerint a tömítéseket a benzin keni, a gáz meg szárítja. A fentiek helyett ajánlott viszont pontosan felmérni a motor állapotát a beszerelés előtt mondjuk így , mert ellenkező esetben az átalakítás sikere, a rendszer pontos beállíthatósága függhet tőle! Remélem hasznosnak találta az információkat!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu