Gátrepedés a gáztól?

2015.10.20. 16:23

Üdvözlöm!

Van egy 2006-os Octavia Combim, BFQ motorkód. 2008-ban vettem, 90 ezer km. Volt benne. 2013 januárjában be szereltettem a gázt, Zavoli rendszert, ekkor 189 500 km-t mutatott az óra. Nagy megelégedéssel használtam, az autó jól ment, nem volt vele semmi probléma mostanáig. Jelenleg 235 000 km van benne és hengerfejes lett a motor, az egyes dugattyúnál berepedt a gát.

Többen az ismeretségi körömből a gázt okolják, de a szerelő is finoman célzott arra, hogy a gáz okozhatta a repedést. A gyertyák eléggé el vannak használódva, mind a négynél az elektródák közötti távolság nagyobb a normálisnál. A dugattyúk teteje kormos, főleg az egyes. Kérem, írja meg a véleményét. Köszönöm.

Tisztelettel: Nagy János.

Kedves János!


A szerelők nagy többsége szereti a gázra fogni a kialakult hibákat akkor is, ha ez nem így van. Okozhatta helytelen beépítés vagy beállítás, de ez elég extrém eset lenne. Az ilyen beavatkozások káros következménye inkább kipufogó szelepek beégésében szokott megnyilvánulni, sem mint gát repedés formájában.


Nem ismerem a körülményeket, voltak-e esetleg helytelen beépítésre utaló tünetek, fogyasztása rendben volt-e, check lámpa esetleg felvillant-e valaha gáz üzemben, rángatás, teljesítmény veszteség, stb...


Nem ismerem az Ön vezetési szokásait sem, pedig ezek együttes jelenléte, egyidejű felmerülése adna egy olyan képet, amely alapján pontosabban lehet nyilatkozni. Abban tudunk segíteni, hogy ha az autó össze lett rakva, a gázvezérlő beállításait le tudjuk ellenőrizni, valamint tudjuk véleményezni a beépítést is fizikailag. Ezek alapján utólag is lehet levonni komoly következtetéseket.


Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu