Rángat a Polo

2017.02.26. 21:39

Tisztelt LPG Doktor!

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. Egy VW Polo 1.4, 2002-es évjáratú (BBY motorkód) autóba szereltettem kb. 30 000 km-el ezelőtt egy Zavoli gázszettet. A kezdetek óta alacsony fordulaton, kb. 1200-1500 körül, magasabb sebességi fokozatban araszolva egy városi forgalomban, ahol benzinnel még simán elmegy, ott elkezd rángatni, egy kisebb emelkedőre érve szintén elkezd rángatni, vissza kell kapcsolni.

Többször visszavittem a beszerelő műhelybe ahol mindig állítgattak rajta valamit, de nem javult a helyzet. Ez még elviselhető lenne, de az utóbbi időben hidegindításnál benzinnel dadog, lefullad, kigyullad a motorhiba lámpa. Kiolvasva a hibát mindig a 3-as és 4-es henger elégtelen égését írja. Gázra váltva is eleinte még egyenetlen a motor járása, melegen már csak az előbb említett rángatás tapasztalható.

Jelenleg Brisk LPG gyertya van benne. Kérdésem a hiba lehetséges oka lenne, esetleg helytelen beállítás, illetve érdemes lenne-e beruházni NGK LPG gyertyára, az segítene-e valamit. A benzin általában Shell V-Power, igyekszem jó minőségűt tankolni bele, és benzinnel járni is néha. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Kosina József

Kedves József!

A hibát okozhatja gyújtás eredetű probléma (trafók, gyertyák), de gázrendszer hiba is akár. Mindenképpen javasoljuk az autó benzines és gázos diagnosztizálását egyaránt! Mi így csináljuk. A helytelen programozás is okozhat hasonló csodákat, de beépítési hibákat is lehet elkövetni, amelyek hasonló eredménnyel járnak. LPG gyertyát mi nem használunk soha. Érdemes a gyári gyertyákkal működtetni az autót, hosszú távon ez a bevált megoldás.

Ahol ez gond nélkül lehetséges, érdemes 0,7 mm körüli gyertya hézagot beállítani. Olykor benzinnel járni teljesen felesleges, nem segít semmiben. Ellenben az hasznos, ha 10-15 liternél nem tankol egyszerre több benzint. Így gyakrabban frissül a tankban az üzemanyag, ami megelőzi a hazai benzinek sajnálatos "megromlási, kiülepedési " hajlamát, mely AC pumpa hibaként szokott leginkább jelentkezni!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu