Nepperűző Nepperűző

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, nem értek mindenhez. A válaszaim szubjektív vélemények, amelyeket személyes tapasztalataim, érzelmeim befolyásolnak. Az adott kérdésre többféle helyes válasz létezik, nem csak az enyém, de nekem most ez jutott az eszembe. Voltak, vannak, lesznek az autógyártásban mélypontok, de nem hiszek abban, hogy egy adott típus teljesen rossz. Azt gondolom, hogy némelyik típus jobban, másként igényli a gondoskodást, mint azt a gyári előírás mondja. A legrosszabbnak tartott típusokból is van olyan, amelyik megfelelően gondos karbantartás mellett hibátlanul működik.

Becsületesnepper

Összkerekes igásautót

2015.01.31. 07:05 - becsuletesnepper.hu

 

Üdvözlöm,

Szeretnék tanácsot kérni, szükségem lenne egy kapcsolható összkerékmeghajtású platós vagy dobozos autóra amivel télen nyáron hóban fagyban sárban ki tudok menni a szőlőbe. Mert kissé meredek az út, s igazi földút. Azért dobozos inkább, mert vinnék is dolgokat, állatokat is meg hoznék is termést, nagyobb dolgokat mint széna, kukoricaszár, netán hordó!

Nem vagyok jártas az autómárkák között. Egy használt autót szeretnék, ami nem hagy cserben.

Köszönettel,

Gilice

Kedves Gilice!

Elég kevés ilyen dobozos van, különösen, aminek még a hajtása is jó. Én egy Toyota Hiace-t vennék. Egy régi munkahelyemen is volt ilyen autónk, és soha nem volt semmi baja, csak az állandó hegyen közlekedés miatt 15 litert evett. Az ebben lévő Toyota dízel nagyon megbízható, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell szervizelni. Ugyanúgy oda kell figyelni rá, és ha odafigyel, akkor tényleg nagyon sokat fog kibírni. Vásárlás előtt mutassa meg egy szakembernek, hogy ellenőrizze a hajtás állapotát, nehogy az legyen a legrosszabb állapotban, ami miatt megveszi.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

RS Octavia után valami szintén erőset

2015.01.26. 13:40 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Segítségét kérném autóvásárláshoz. RS Octaviamat cserélném egy ugyancsak megbízható, takarékosabb autóra, amiben persze van valami erő is. Tapasztalatom szerint benzines autó amelyik megy az fogyaszt is, ezért gondolkodtam el a dízel autókon.

Elvárások: évjárat 2002-től felfele, ne legyen nagy autó (gondolok itt A6 méretre), legyen minimum 110LE, 5000 euró-ba férjen bele, keveset fogyasszon és persze megbízható legyen.

Eddig amiken gondolkodtam: Audi A3-A4 2002-2004 1,9TDI 131LE, Opel Astra H GTC 1,9 CDTI 150LE 2005-2008, Ford Focus 1,6/1,8 TDCI 109/118LE 2005-2010. Tetszenek a 2004-től gyártott A3-asok is csak ahogy hallottam a 2,0 PD TDI motrokkal sok a baj. Ezekről mi a véleménye, melyiket ajánlaná? Esetleg valami más autó ami eddig nem jutott eszembe?

Előre is köszönöm segítségét.

Kedves Kérdező!

Szokásomhoz híven pavlovi reflexszel beböfögném a Honda Accordot, de ez a mérete miatt kiesik. De hogy ne hazudtoljam meg magam, és kidomborodjon a japán bérenc énem (és ezt olvasva a nagybátyám is tud rizsrakétázni nekem), bemondom a Honda Civicet (ufó).

Hogy az ön által említett típusokról is beszéljek, az Audiból mindenképpen az 1.9-es PDTDI-t részesíteném előnyben a 2.0 PDTDI-vel szemben, egyszerűen jobb. Az Opelben a Fiat multijet motorjai vannak, azok is szintén jó motorok. Fordból én inkább az 1.6-ost venném, az sokkal jobb, az aszfaltot nem szedi föl, de normálisan megy, emellett nagyon takarékos, öt liter körül el lehet vele járkálni. Ennél a motornál az olajcserére nagyon kell figyelni, jobban a megszokottnál. Ezeknél a motoroknál viszont viccen kívül jobb a Honda 2.2-es dízelje, szinte olyan csendes, mint egy benzines, kulturált járású, jól megy, dízelhez képest bírja a fordulatot, normálisan használva jól fogyaszt. Én leginkább egy 2.2-es dízel Civicet vennék.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Nehézkes eladás, bonyolult vétel

2015.01.24. 07:07 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Nepperűző!

Érdekes kérdéssel fordulnék Önhöz. Jelenleg van egy 2002-es AUDi A3 1.9 PDTDI ASZ motorkódos autóm, amiben van 130 000 kilométer. Új korától kezdve ismerem, hozzám hároméves korában került. A problémám az, hogy szeretnék egy másik autót, de az első nehézség, hogy eladásnál senki nem hiszi el, hogy nincs tekerve az óra. Amúgy a kinézete visszatükrözi az állapotát, rendszeresen karbantartom, ápolgatom, csak mivel van céges autóm, illetve motorozom, nem szaladnak bele a kilométerek az utóbbi 5 évben.

És itt jön a következő kérdésem, hogy szeretnék egy újabb kocsit. Jelenleg körülbelül évi 5000 kilométert megyek, annak is a 80%-át városban, rövid utakon. Vezetési stílusom olyan, hogy szeretem kihasználni a motor erejét, nem a fogyasztáson tervezek meggazdagodni, tehát sokkal gyengébb autót nem szeretnék. Maximum olyan három millió forintot tudok rászánni. Viszont a jelenglegi kíválatban kissé a bőség zavarával küzdök. Megérné valami újat venni? Megérné valami minőségibb használtat? Inkább a prémiumabb vonalon szerenték maradni, de minden ésszerű tanácsra nyitott vagyok mérnök lévén, figyelmbe véve a használati szokásaimat.


Köszönöm előre is a tanácsot,
Gábor

Kedves Gábor!

Sajnos nem határozta meg túl pontosan, hogy mit is szeretne, van-e család, hányan használják az autót, stb, ezért csak azt írom, ami hirtelen az eszembe jutott az erős autóra gondolva. Ilyen felhasználói szokások mellé mindenképpen valami szívó benzinest vennék. Ha szeretne valami prémiumnak tartott autót venni, akkor vennék egy nagyobb motoros BMW-t, pl. egy 325i-t vagy 330i-t. Ha nem ragaszkodik a prémiumhoz, hanem csak egy jó autót akar venni, akkor itt van ez. Annyira jó hallgatni, ahogy üvölt a motor, és érezni rajta, hogy egyáltalán nem esik nehezére. Ez egy picit már túl lóg a három millión, de az elődje is nagyon jó autó, és az már alatta van. Ha nem kell ennyire erős, akkor a sima 1.8-as ufó Civic is nagyon jó, és azon több ajtó is van.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Premacy vagy Almera Tino?

2015.01.22. 14:25 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Becsületesnepper!

Egyterű vásárlása előtt állok. 800 ezer és 1 millió között költenék rá átírással együtt. A szükséges javítási biztonsági tartalék rendelkezésre áll akár nagyobb költségek esetén is, de nem szeretném kihasználni.

Korban a 2000-es évjárat környékén húztam meg a határt, idősebbet nem szeretnék. Bár tudom, hogy ilyen korú autóknál már főleg az állapot és az előélet a lényeges, de azért próbáltam szűkíteni a típusok körét.

Sok minden tetszett, de végül a Mazda Premacy és a Nissan Almera Tino maradt a listámon. A fenti árért már messze nem a kínálat aljából kell szemezgetnem.

Motor terén is bajban vagyok: korábban dízelt használtam, szimpatikus is a nagyobb nyomaték, azonban évi max. 10.000 km menne bele, nagyobbrészt városban. Mind a Mazda 1.8-as benzines és 2.0-s dízeléről, mind a Nissan 1.8-as benzineséről ill. 2.2-es dízeléről jókat írtak.

Egy szó mint száz: Ön a fenti két autó közül melyiket és milyen motorral ajánlaná leginkább? Van esetleg olyan évjárat/motor, amelyikkel több baj volt az átlagnál? A Tino-nál volt 2003 körül egy facelift. Előtte/utána jobb volt esetleg a konstrukció?


Köszönöm segítségét, üdvözlettel:

Lajos

Kedves Lajos!

Mindenképp benzinest vennék mindkettőből. A dízel állandóan hidegen menne, különösen télen. A hideg motor a közhiedelemmel ellentétben nem ezt jelenti, hogy hideg a víz. Onnantól, hogy a víz már elérte az üzemi hőfokot, addig, hogy a motor üzem meleg még nagyon sok idő telik el. Az olaj, ami a legfontosabb kenésért felel, még nagyon hosszú ideig hideg lesz. Ez azt jelenti, hogy még nagyon sokáig nem lesz optimális a kenés.

A Premacy egy jó autó, a rozsdásodásra kell odafigyelni az ajtók aljánál, küszöbökön, különös tekintettel a hátsó kerékíveken. Az Almera Tino nem túl elterjedt autó, ez nagy mértékben a formájának köszönhető. Van akinek az egyedi, van akinek a ronda szó jut az eszébe az autó láttán. Én még csak egyszer álltam ilyen mellett, mert odáig nem jutottam el, hogy kipróbáljam, ugyanis be kellett volna számolnom gyémánt porért egy másik autóba. Semmiféle tapasztalatom nincs vele, de annak az autónak a tulaja nagyon meg volt elégedve a kocsival, és az egekbe magasztalta. A népítéletekben is elég magas értéket kapott, úgyhogy valószínűleg jó. Én a Mazdát venném, mert "elterjedtsége" okán a Tinóhoz semmit nem fog kapni, ha valami bontott elemre lesz szüksége.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Dízelt évi negyvenezer kilométerhez

2015.01.21. 10:53 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Egy 11 éves Volvo V70 típusú, D5 kódjelű 163 lóerős motorral szerelt autót cserélnénk egy hasonló paraméterekkel bíró újabb autóra. A Volvo fullextrás, 5,8-6,2 litert fogyaszt nagy átlagban és gyári turbó, valamint kuplung van benne, annak ellenére, hogy közel 400.000 kilométert futott.

A kérdésem az lenne, milyen autót tudna ajánlani helyette évi 35-45 ezer kilométeres futásteljesítményhez, ami hasonlóan megbízható és csalódásmentes? Őszintén szólva nem szívesen ülnék vissza 4 hengeres dízelbe, talán a Honda 2.2-es dízel motorja, amiről pozitív dolgokat lehet hallani.

A keret kb. 3 millió forint lenne, de ennyiért ebben a kategóriában elszomorító a helyzet, mivel vagy fapados autókat lehet találni, vagy kétes előéletű sok kilométert futottakat.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Levente

Kedves Levente!

Ha ennyire elégedett a Volvóval, akkor vehet ugyanilyet, csak fiatalabbat. Hárommillióért lehet közülük válogatni, és ennyiért már vannak tényleg normális darabok. A Honda Accord 2.2-es dízele személyes kedvencem, szinte olyan halk, mint egy benzines, stabil a befecskendező rendszere, nem szokott elromlani. Választék sajnos nem nagy van belőle, de nincs kizárva, hogy talál olyat, ami megfelel az elvárásainak, csak ki kell várni. Az autó vásárláshoz türelem kell, ha elkezd kapkodni, a végén beleül valami kevésbé jóba, csak már legyen valami felkiáltással.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Dízel Cliót olcsón?

2015.01.20. 10:32 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Megpróbálom üzenetemet röviden és velősen előadni. Autóvásárlás előtt állok, és jelenleg a kicsi dízel Clio-kat nézegetem (1.5, 2002-2003 körüli évjárat). Legtöbbje nyilván már megfutotta a 2-300 ezret, ha elismeri a tulaj, ha nem.

Efelől érdeklődnék, hogy mik az 1.5-ös décéikkel a tapasztalatok? Szabad (nyilván alapos átvizsgálás után) 4-500 ezer forint környékén ilyen Clio-t, esetleg egy Almera-t megvásárolni, vagy álmodjak kisebbet/gyűjtsek még?

Volt már ilyen évjáratú Cliom, szívó benzinnel. Kicsit bugyuta, de szerettem, emiatt is kötöttem ki itt. Esetleg más javaslata van ilyen árkategóriában, évjáratban? A Clio/Megane mérete jó, márka/presztízs/kinézet/származási hely nem érdekel. Dízel és benzines is szóba jöhet.

Köszönettel,

András

Kedves András!

Ezt a típust ebben a rovatban nem fogom ajánlani, hogy miért, itt elolvashatja. Erre reagált az egyik olvasónk, ezt is érdemes lenne a döntés előtt elolvasni. Ha keveset akar tankolni, és olcsón fenntartható autót szeretne, akkor vegyen egy Citroen Saxo/Peugeot 106 1.5 dízelt.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Kis városit 800 ezerig

2015.01.18. 10:37 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Nepperűző!

Dízel egyterű nagy családi autónk mellé szeretnénk a feleségem részére egy használt városi kisebb autót venni.

A feltétel az ő részéről, hogy legyen benne klíma, valamint ABS. Könnyen lehessen vele parkolni, mindenképpen csapott hátú legyen, három, de inkább öt ajtós kivitelben. Ha néha hosszabb távra is menne vele, akkor is vállalható legyen. Nem garázsban tárolnánk ezért fontos lenne a megbízhatósága, ne legyen túl "kényes" szerkezet.

Főleg városban használná (bevásárlás, gyerekek szállítása, munkahelyre bejárás)
A klíma miatt és a viszonylag kisebb vezetési rutin miatt én a dízeleket gondolnám neki (talán kevésbé fullad le), de lehetőleg a nem turbósakat.

Tetszik neki a Golf III, IV, illetve a Renault Clio is. Bár utóbbitól francia volta miatt óv a szerelőnk... Ön milyen autókat javasolna?


Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:
Zsolt

Kedves Zsolt!

A kisebb vezetési rutin miatt egy dízel autót nem feltétlenül könnyebb vezetni, a kuplungot pedig egy nap után remélhetőleg megszokja a felesége, és megy vele. Mindenképpen szívó benzines kisautót vennék erre a felhasználásra, mert a rengeteg hidegindítás, és hidegen való használat nem tesz jót a dízelnek. A Renault Clio egyáltalán nem rossz kis autó, hiába óvja önöket a szerelője, persze lehet mellé is nyúlni. Én még elgondolkodnék a Ford Fiestán vagy a Toyota Yaris-on is.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Másodszor helyeztetném itthon forgalomba. Ilyenkor mi van?

2015.01.17. 15:17 - becsuletesnepper.hu

 

Szia!

Vettem Németországban egy használt 2003-as Scénic-et (1,6 16V benzin EURO2), amit forgalomba helyeztettem Magyarországon, majd munka ügyben Dániába költöztünk. Ekkor itt is forgalomba helyezték a kocsit, és visszaküldték a rendszámot/papírokat Magyarországra. De most úgy néz ki, hogy nyáron hazaköltözünk. Dániában így összesen két és fél évig van regisztrálva.

Ilyenkor mi az eljárás? Hiszen nem lehet első hazai forgalomba helyezése, de kinézem belőlük, hogy kifizettetik újra a regadót is.

Nagyon köszönöm ha tudsz benne segíteni, üdv:


Máté

Kedves Máté!

A dolog menete a következő. Először el kell menni az NKH-hoz, levizsgáztatni a kocsit, vagy honosítani a műszaki vizsgát. Utána, a kapott dokumentumokkal be kell menni az okmányirodába, és ott megkapja a rendszámot, illetve a forgalmi engedélyt. Regisztrációs adót ebben az esetben nem kell fizetni, mert az autó itthon már egyszer forgalomba volt helyezve, és az ügyintéző az alvázszámot beütve látni fogja a jármű korábbi rendszámát.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

1,5 millióig nagy benzinest

2015.01.15. 11:34 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Nepperűző!

Háromliteres dízel Signumomat szeretném lecserélni egy tágas, kényelmes, megbízható autóra. A keret 1,5 millió forint minden költséggel. A kombikat előnyben részesítem, mert 80%-ban sok csomaggal utazom. Éves szinten ~25 ezer kilométert megyek (tudom, a dízel előnyösebb lenne, de valamiért mindig is benzinpárti voltam).

Igazából több típus is tetszik, de amire igazán szivesen váltanék, az egy Volvo V70 2.5 T automatával.

A kérdésem az lenne, hogy meg szabad-e venni egy ilyen autót automatával (220.000 km., vezetett szervizkönyv, informálható előélet). Sajnos semmilyen tapasztalatom nincs Volvóval kapcsolatban, így azt sem tudom, mire kell vásárláskor odafigyelni. Amennyiben tudna ajánlani még típusokat, amikre illik a leírásom nagyon hálás lennék.


Tisztelettel:
Dániel

Kedves Dániel!

A Volvo V70 jó kocsi, de az automata és a turbó két lehetséges hiba forrás, mindkettő tönkre mehet bármikor. Akkor vegyen ilyet, ha belefér egy váltójavítás, turbófelújítás, esetleg mindkettő, ha hirtelen egyszer megállna. A turbós benzinesekre jellemző lehet a nagyobb olajfogyasztás. Én elgondolkodnék egy szívó 2.4-esen is, normálisan megy az is, és kevesebbet is fogyaszt. A típusban lévő 2.4-es D5-ös dízel motor egy nagyon jó konstrukció, ha esetleg elgondolkodna a dízelen is. A baráti körömben kettő (XC 90, S60) is fut 500 ezer feletti futás teljesítménnyel, és motorgondja még egyiknek sem volt.

A 220 ezer kilométer nem sok egy ilyen autónak, pláne ha valódi 220 ezerről beszélünk. A Volvók egyik jellemzője, hogy amelyikre nem figyeltek oda, az nagyon csúnyán tud öregedni, gondolok itt elsősorban a bőrülésnek nevezett dologra. Volvósnak lenni egy vallás, a Volvókat  jellemzően orvos és ügyvéd autónak tartja a nepper szakma. Én nem vagyok se volvós, se automatás, úgyhogy én biztos valami japánt vennék magamnak, de ha be van csípődve a Volvo, akkor nyugodtan megveheti. Vásárlás előtt mindenképpen mutassa meg valaki hozzáértőnek, megelőzendő, hogy nagy baj legyen.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Élvezkedni szeretnék

2015.01.14. 10:34 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt nepperűző!

Felmerült bennem a kósza gondolat, hogy venni kéne egy játszós autót. Hétvégente saját köridőket döntögetni, néha kicsit csúsztatni a fenekét, relaxálni. Az se baj, ha nincs forgalomban alapvetően, és csak pályázni megyek vele, legalább hétköznap se jön meg véletlen a kisértés.

Jelenleg egy '06-os E90 325i-t hajtok, a 218 Le egész szép, de izgalmakat nem okoz, hála az üres 1,4t-nak és a közepesen puha rugóknak (gyári sportfutómű). És ami a nagyra nőtt gyerek játékát tönkreteszi: nyílt difi, és a le-nem-ültethető ovónéni.

A kérdés, hogy ~1M körüli teljes keretből, milyen autót érdemes venni ilyen célból? (Avagy, inkább még gyűjtsek.) Amiket én néztem: E36 Coupe 325i - méretéhez keveslem a teljesítményét
MX5 - abszolút értékben keveslem a teljesítményét
E36 M3 - kilóg a keretből.

Ön mit javasol? Ólcsóbb autót "tuningolni", vagy drágább autót venni, és a motor maradjon a gyári állapotban?


Előre is köszönöm tanácsát,
Gábor

Kedves Gábor!

A legfontosabb dolog egy autónál, hogy könnyű legyen, és legyen alatta rendes futómű. Ha ez a kettő megvan, a motorerő már másodlagos. Az MX5 nem véletlenül akkor a sláger. Igaz, hogy relatív gyenge, de zseniális a kormánya, a váltója, a futóműve, az egyensúlya. Az emberek nem is gondolnák, hogy mekkorát lehet vele autózni.

Ha jó olyan kocsi is, ami nincs forgalomban, akkor elgondolkodnék egy már mások által megépített, becsövezett versenyautó megvásárlásán. Ilyen E36 325-ösökből lehet találni normálisat ennyiért, és egész más világ egy becsövezett autóval csapatni. Egy sokkal esszenciálisabb élményt ad, mert nincs benne semmi felesleges szemét, mint szigetelés, kárpitok, ülések. Hangos, zörög, csattog, üvölt, meleg, ehhez képest az E90 nagyon szintetikus, ezért nem kapja meg tőle a keresett érzést, plusz egy E90-est eldobni a kanyarban jóval drágább, ezért nem is fogja soha úgy nyelezni. A 325-ös motor teljesítménye nem kevés, szeret forogni, és a hangja is nagyon szép. Nagyon sok benzin fog távozni a kipufogón, mire megtanulja rendesen kiautózni az autó teljesítményét.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Családi autót sok hengerrel

2015.01.13. 10:37 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Becsületesnepper!

6-8 éves, vagy annál fiatalabb családi kombit (vagy nagy csomagtartós ötajtósat) szeretnénk vásárolni 4 millió forintos, valamennyire rugalmas keretből. Négy évig tervezzük megtartani, ami alatt az eddigi tapasztalatok alapján kb. 100 ezer km-t fogunk utazni vele. A mostani autónk egy 2002-es 95 Saab V6 3.0 TiD, és az eddig megnézett autókkal (Subaru Outback, Ford Mondeo, Toyota Avensis, Honda Accord, Mazda 6) kapcsolatban a négyhengeres dízelek hangja volt az, amivel a legkevésbé tudtam megbékélni.

A kérdésem az lenne, hogy milyen 5, 6 vagy neadjisten 8 hengeres motorokkal szerelt autók adnák meg a fülnek, a jobb lábnak és a gyomornak azt amit a Saab adott, a nélkül a tömérdek szívás nélkül amit kénytelenek voltunk elszenvedni vele. A 20 kerülni való motorról szóló cikk elég támpontot adott azzal kapcsolatban hogy mit ne (ezúton is köszönöm), de mi az amit bátran megvehetük? A sok hengerrel járó étvágy ellenére javasolja, hogy kibővítsük a keresést benzines autókra?


Üdvözlettel, skotya (és a család)

Kedves Skotya!

Az ön által megnézett autók között a Honda Accord 2004-2008-ig gyártott modellje kifejezetten csendes, a 2008-tól gyártott egy kicsit hangosabb, de szerintem sokkal csendesebb, mint a Saab 3.0 TiD, viszont nem is lenne annyi gondja vele, mint a Saabbal. Ha a négyhengeres dízelek hangja nem fogta meg, attól még négyhengeres benzinest vehet. Például az említett Accord 2.4-es szívó benzines motorjával, ami nem fogyaszt sokat (8-9 liter), de megy ha kell, és ez sem romlik el.  Ha szeretne több hengert, a Subaru Outback-nek, a hathengeres boxer motorral, gyönyörű hangja van, jól is megy, és nem szokott elromlani, ami a három literes dízel után egy furcsa érzés lesz, viszont ez már tíz liter fölött (11-12) fog fogyasztani.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Rövid utakra PDTDI-t?

2015.01.11. 09:13 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Becsületes Nepper!

Családalapítás miatt lecserélném eddig problémamentesen működő Renault Cliomat (1.5 dci). A keret rá 1,5 millió Ft lenne, az elképzelés az, hogy nagyobb csomagtartó, illetve rendes hátsó ülés legyen benne. Mivel évi kb. 10-15 ezer kilométert megyek, benzinesben gondolkodtam idáig.

Amit nézegettem: Opel Astra H, Seat Leon, Ford Focus, főleg 1.6.

De a szüleim eladják Volkswagen Golf 2.0 PD TDI-jüket, és nagyon jó áron tudnám megvenni tőlük. Rendszeresen szervizelt, 160.000 Km van benne, egyszer volt turbó és kettőstömegű cserélve. Kérdésem az, hogy PD TDI-t szabad-e venni még, ha tudjuk az előéletét, vagy pedig milyen alternatívát tud nekem ajánlani?


Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Atilla

Kedves Atilla!

A VW 2.0 PDTDI-je nem a legmegbízhatóbb motor, néhányan iszonyatosakat szívnak vele, de ha van egy ilyen ismert előéletű autó, ami teljesen rendben van, ráadásul jó áron, akkor azt érdemes megvenni, bár évi 10-15 ezer kilométerre nem biztos, hogy van értelme. Ha ritkábban megy hosszabbakat, akkor még megvehető egy dízel, de a sok rövid táv nagyon nyírja. Az egyik ismerősöm pont most panaszkodott, hogy a Mazda 6-os dízelével csak nagyon rövideket megy, és ebből adódóan állandóan van valami kicsi nyűgje, úgyhogy vesz egy benzineset. Azt mondjuk kevésbé értem, hogy miért kellett 160 ezerig turbót és kettőstömegűt cserélni, mert az utóbbi a Volkswagenekben azért jellemzően el tud menni 250 ezret, a turbó ennek akár a többszörösét is, használattól függően.

A leveléből nem derül ki, hogy a szülei újonnan vették-e az autót vagy használtan, mert ha az utóbbi eset van, akkor egy lehetséges korábbi óratekerés magyarázatot adhat a cserékre. Ebben az esetben már nem mondanám azt, hogy vegye meg. Normál esetben semmi érelme megvenni egy ilyen dízelt ennyi éves futáshoz. Akkor inkább elsősorban a Focus, azután az Astra vagy a Leon.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Fabia kell 600 ezerig. Milyen motorral vegyem?

2015.01.08. 10:59 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Becsületesnepper,

első autónak szeretnék egy megbízható, praktikus autót venni, 600.000 körül. Az 1.2 6v, 1.2 12v, és 1.4 es benzineseket néztem; sokak szerint az 1.2-es motor megbízható, hálás. Ön szerint a három motorból melyik a megbízhatóbb hosszú távon?


Köszönöm
Attila

Kedves Attila!

 Volt már mindegyik Fabiához szerencsém, nekem különösebb gondom nem volt velük. A népítéletekben is jellemzően szeretik, bár van néhány elégedetlen tulaj mindhárom motortípussal kapcsolatban. Van néhány tulaj, aki el van ájulva a kocsijától, ezek szerintem csak önigazolások, hogy mennyire jól választottak, mert pl. a repülés, száguldás még egyszer sem jutott az eszembe egy Fabiában ülve. Az egy olcsó kis autó, elmegy A-ból B-be, de az ülései nekem kifejezetten kényelmetlenek hosszú távon. Igazából mindegy szerintem, hogy a három közül melyiket veszi, bár nekem a négy hengeres a legszimpatikusabb. Azt vegye, amelyikből jobb állapotút talál. Az elektromos szervóra kell figyelni, az egy jellemző meghibásodásuk. A tünetei, hogy időnként elnehezül a kormány.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Ötcsillagos törésteszttel 800 ezerig?

2015.01.07. 10:53 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Becsületesnepper!


Mivel bukom a legkevesebbet? A munkahelyemen elvárják a saját autó használatát céges kiküldetésekhez.

Jelenlegi autóm: VW Polo classic 1.9 sdi gyártási év: 1997 futott km: 600.000 +, érték kb. 300.000 Forint.


Tények:

-       évi 13.000-15.000 km/év céges használat (80% autópálya, ált. 400-1000km /út), 5000km/év saját használat (város)
-       a cég kizárólag a 9Ft/km amortizációs díjat és a NAV által megállapított fogyasztási normát fizeti
-       jelenlegi autóm városi használatra megfelel, de hosszabb távra nem szívesen használom (nincs légzsák, gyűrődő zóna, kényelmetlen, abszolút fapad)
-       havonta 40.000-50.000Ft-ot tudok megtakarítani, az új autóra maximum 800.000Ft tudok kiadni (nettó fizetésem 230.000Ft/hó)
-       a cégnél felkínáltak hitelt autóvásárláshoz (ezt csak a legvégső esetben tenném, soha életemben nem vettem fel hitelt)


Új autóval szembeni elvárások:
-       alacsony fenntartási költség és fogyasztás (a mostani autóm e tekintetben tökéletes)
-       legyen biztonságos (lehetőleg 5 csillagos törésteszt)
-       legyen elég hely 4 személynek (2 felnőtt + 2 gyerek)
-       legyen megbízható a hosszú utak miatt (ha lerobbanok, valahol minden költség engem terhel pl. hazaszállítás akár 500km távolságból vagy a helyszíni javítás, szállás, utazás költsége)


Kérdések:
-       Ön milyen autót venne?
-       Mivel bukom a legkevesebbet? Véleményem szerint minél drágább, újabb autót veszek, annál nagyobb lesz a veszteségem (olvastam az Ennyit költesz az autódra valójában cikküket).


Köszönettel,

"Kovács Béla"

Kedves "Kovács Béla"!

Még eszembe nem jutott autót törésteszt alapján keresni. Én is féltem a családom, én sem akarok meghalni, nyilván nem kockáztatok az úton fölöslegesen, és másnak se akarok bajt okozni, de ha azt dobta a gép, akkor azt dobta. Itt olvasgathat a teljesség igénye nélkül, hogy melyik autónak hány csillagos a töréstesztje. Mindjárt látni is fogja, hogy egész jó kocsiknak is csak négy vagy kevesebb csillagja van. Ebből a listából azonnal kitűnik, hogy a 800 ezer forint nagy eséllyel kevés lesz egy öt csillagos autóhoz, így ezt a paramétert át kellene gondolni.

Hitel felvételével tudna venni ilyen autót, de erre nem biztatnám, inkább legyen kevesebb a csillag. SDI tulajdonosként már megtapasztalta a régi 1.9-es VW dízelt, én is valami hasonlót javasolnék, mondjuk egy Octaviát. Ugyanaz a szög egyszerű technika, mint a Polo, és ez a régi 1.9 TDI tényleg az egyik legjobb dízel, amit az elmúlt huszonöt évben gyártottak.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Napi hetven kilométerhez, max. 600 ezerig

2015.01.05. 15:00 - becsuletesnepper.hu

 
Tisztelt B. Nepper,

Feleségemnek szeretnénk egy kisfogyasztású (max 8-9 liter) városban/agglomerációból Bp-re és vissza szaladgálós járművet.

Kritériumok:

- automata, benzin
- max 600e Ft
- Suzuki, Smart, Opel, Ford NEM
- min. 1999 évjárat
- extrák mindegy
- napi 70km autóban üldögélés

Tudjuk, hogy ez így elég necces, mert elég kevés a felhozatal (sajnos ennyi van most erre és az autó MOST kell), de ha a fentire tudna valami tippet, azt megköszönnénk.

Mi egyetlen típust talátunk, ami szép (?) és annyira nem 80-as évek design, az a Mitsubishi Carisma 1.8GDI. Semmit nem tudunk róla sajnos (eddig német és svéd vonallal utaztunk), ha ebben adna tanácsot az szuper lenne.

A másik változat, ha nem találunk ennyiért kulturált automatát, akkor jöhetnek a manuálisok (nem szívesen). Itt a Mazda 323-at néztük ki 2001-től, de mindenhol azt mondják, hogy rohad és zajos. A zaj nem zavar és igazán a rozsda sem, ha nem az autó áráért kell majd rendbetenni.

Egyébként meg, ha van bármilyen olyan ötlet, ami nagyjából ezt a két típust közelíti meg és nem egy betegágy, akkor kérjük szépen nevezze meg a tisztelt hölgyeket.

Köszönjük szépen előre is a segítségét.

üdvözlettel,
Attila

ps: Még egy kérdés, a vidéki járművek tényleg megkíméltebbek vagy sem? és hogyan lehetséges, hogy egy 2001-as autóban csak 150e km van? ez nekünk sehogy se jött ki. Vagy vidéken nem járnak vele annyit a vezetők?

Kedves Attila!

Az utóirattal kezdeném. Az a tény, hogy egy kocsit vidéken használnak, még önmagában semmilyen pozitívumot nem jelent. Ha valaki mondjuk pesti, nem jelenti az, hogy ő tutira tönkre teszi a kocsiját, hülye mindenhol van, vidéken is. A kilométeróra állás és a vidéki tulajdonos között sincs semmi összefüggés. A 2001-es autóban azért van annyi kilométer, mert egyszer, kétszer, esetleg háromszor már megtekerték az kilométeróráját. A nemrég életbe lépett "kiváló" óratekerés elleni törvény semmi javulást nem hozott, az emberek látták, hogy nincs semmi következmény, és vidáman tekernek tovább. Természetesen lehet nem tekert órás autót is találni, de nem ez a jellemző. Szinte látom magam előtt az arcát, hogy fölteszi a kérdést magának, hogy honnan tudhatná, hogy meg van-e tekerve az óra vagy sem. A válasz egyszerű, szinte sehonnan, meg kell nézni, ha jó, akkor meg kell venni, azzal hogy milyen számot mutat az óra, ne foglalkozzon.

Az automata váltóval elég szépen beszűkíti a saját lehetőségeit, mert ennyiért nem lehet válogatni a jó automatákból, de nem lehetetlen találni. Olyan nincs, hogy az autó MOST kell, pláne ha ilyen kritériumokat határozunk meg. Ha válogatunk, akkor legyen türelmünk kivárni a vételt, ha meg MOST kell, akkor ne válogassunk. 

Automata, benzin, 600 ezer. Erről a paraméter rendszerről elsőre nem a Smart jut eszembe, de még tizedikre sem. Ford NEM! Pedig DE! Mondjuk egy Fiesta, teljesen jó kis kocsi, bár ennyiért csak a régi kasznis van, abból is alig. A Suzukit teljes mellszélességgel ajánlom. A 323-as tényleg rohad, és a tévhittel ellentétben, pont a lakatos és fényező munka kerül a legtöbbe. Mitsubishi Carismából még az életben nem láttam automatát, és a válasz megírásakor pont nulla darab volt a hahun. A másik, hogy a közvetlen befecskendezéssel lehetnek gondok, és az átlag szerelő hozzá sem tud szagolni. Nekem volt ilyen problémám, és nem volt egyszerű gazdaságos megoldást találni. Az Opel easytronic-ját van aki szidja, van akinek semmi baja vele, a Suzuki biztosabb, én azt vennék.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Nagy dízel kell. Jól járok egy japánnal?

2014.12.27. 10:04 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Nepperűző!

Jelenleg egy 2002-es 1,4-est hajtok, ez az első autóm. A vásárlást követő fél év gondtalan volt, úgy gondoltam soha rosszabbat ennél. Aztán jött a fekete leves, motorcsere megtörtént, volt azóta EGR, lambdaszonda, miegymás. Finoman szólva kiábrándultam egy kicsit a VW-konszernből, bár lehet csak én nyúltam bele igazán ezzel az egy példánnyal.

Amúgy is szerettem volna kicserélni már, mert nem terveztem 4-5-6 évre ezzel az autóval, viszont így a németet majdnemhogy teljesen kilőttem. Dízelt szeretnék, mert az évi átlagos futás 30 ezer kilométer felett van.

2-2,5 millió forintos összegből szeretném kicserélni és az alábbiak lennének a jelöltek:
- Honda Civic 2,2 CDTI
- Honda Accord 2,2 CDTI
- Mazda 6 2,0 CD TE
- VW Passat VI 1,9 PDTDI

A felsoroltak a sorrend szerint esélyesek jelenleg.

Kedves Kérdező!

A Honda 2,2-es dízeljének nagy barátja vagyok, szerintem az egyik legjobb motor evör, és már bizonyította, hogy nem véletlenül lett az év motorja annak idején. A sorrend nálam is ugyanez lenne, illetve csak majdnem. Mivel benne van a Honda, ezért nem lenne értelme a harmadik negyedik helynek.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Fiat Multipla kontra Opel Zafira

2014.12.26. 14:01 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Becsületesnepper,

Tanácsra lenne szükségem. Olyan hat- vagy hétszemélyes autót keresek kb. 1,2 millió forintig, ami megbízható, és minden utas kényelmesen elfér benne. Szeretnék benzin/gáz üzeműt az olcsó üzemeltetés érdekében. Valamint az sem hátrány, ha esetleg egy év múlva szeretném eladni, akkor ne nagy buktával tudjak belőle kiszállni.

Mire kell figyeljek, ha a Fiat Multiplát választom? És mire, ha az Opel Zafirát? Ön szerint az Opel Zafirában a leghátul ülőknek van elég helye? Kényelmesen tudnának utazni? Az adásvételnél a  gázüzemeltetés kapcsán mire kell figyelni, milyen papírok szükségesek, hogy minden rendben legyen?

Ha esetleg 1,2 millióig tudna nekem ajánlani más 6-7 személyes, megbízható, gázos autót, akkor azért nagyon hálás lennék.


További jó munkát kívánok,
Köszönettel,
Gábor

Kedves Gábor!

A Zafirában és általában minden olyan egyterűben, amiben fel kell hajtani a hátsó üléssort a padlóból, a két hátsó ülés felnőttek részére nem teljes értékű. Ez azt jelenti, hogy el lehet bennük férni, de Bécsig már nem biztos, hogy szeretné az élményt. A hátsó üléssor inkább csak gyerekeknek elég. A gázüzemű autókat műszaki vizsga előtt be kell vizsgáltatni, hogy megfelelően zárt-e a rendszer, nem szivárog sehol. A gázos autók üzemeltetésében semmilyen tapasztalatom sincs, kifejezetten nem kedvelem őket, magamnak sose vennék. Egyszerűen nem tudok megbarátkozni a ronda tartály látványával, ha meg pótkerék tartályos, akkor a pótkerék sem szebb a csomagtérben.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Két felnőtt, egy gyerek, egy kutya

2014.12.25. 17:44 - becsuletesnepper.hu

Kedves Nepper!

Jelenlegi 2 felnőtt, 1 kutya felépítésű családunk tavasszal remélhetőleg egy gyermekkel bővül, ezért időszerű egy második autó vásárlása. A családfő lehetőség szerint nem cserélné le - jogosan - imádott BMW 123d autóját, ami mindennapi használatban van. Nagyrészt egyedül használja, de gond nélkül elférünk benne hárman is hosszabb útra. Plusz egy gyereknél azonban, főleg a hátsó ajtó hiánya, valamint a csomagtartó mérete miatt nem elegendő. Tehát olyan autóra lenne szükségünk, amiben négyen csomagokkal kényelmesen elférünk.

Ő elsősorban kombiban gondolkodik (Opel Astra H), azonban tőlem, mint nő, nagyon idegen egy kombi. Örülnék egy fokkal nőiesebb, de mégis elég tágas autónak, tekintettel arra, hogy elsősorban én használnám. 1,4 millióig nézegettem VW Golf Plus, Seat Altea, Mazda 3 autókat elsősorban. Érdekelne a véleménye, javaslata.

U.I. a kutya nem az ölben elférős fajta (boxer), ezért egy embernyi hely neki is kell :)

Köszönettel,

Kata

Kedves Kata!

A H Astra nem rossz autó, de egy kombi belőle a legkevésbé sem nőies, megértem az ellenkezését. Az ön által felsorolt típusok közül a Mazda 3 a legjobb. A rozsdára kell odafigyelni, elsősorban a hátsó kerékíveken, más bajuk nem szokott lenni, nagyon jó autók. A Golf Plus egy kicsit más Golf, semmi különös. A Seat Altea ugyanazokból az elemekből építkezik, mint a Golf, lévén egy családból származnak. Szerintem a Mazda 3 jobb autó ezeknél.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

BMW-t vagy Insigniát?

2014.12.23. 08:29 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Nepperűző!

Negyven feletti nő vagyok, az átlagnál jóval magasabb. Az autót a fiammal ketten használjuk, ő is hosszúra nőtt. Ezek fontosak az autó szempontjából, bar jelenleg egy Mazda 3-ast használok,es mivel minden állítható benne, szeretem, bar kívánja a 6. sebességet, gondom nem volt vele. Hét éves, cserélni szeretném. Jól vezetek, sokat városban, es hétvégén autópályán, a gyerek mar nagy, olykor pakolok bele, de döntően nem erre kell.

Nagyobb kocsit szeretnék, es nő létemre nekem nem a szín, hanem a belső a fontos, mert azt nézem tobbet. Ezért bőr, automata, szép belsejű autót szeretnék, sok extrával, bar udvaron tartom. Árban 6 millió forintig gondolkodom, eddig a BMW 3-as es az Insignia vannak versenyben, bar egyiket sem próbáltam még. 2-3 éves kocsit vennék, menjen jobban, mint az 1,6-os Mazda, de nem kell versenyautó. Szerelni keveset kelljen es ne hagyjon ott sehol, ráadásul minimum 5 évig jo lenne nem gondolni utana újabb autovasarlasra.

Köszönöm a választ, szivesen veszem azt is, ha teljesen mást javasol.

Üdvözlettel,

Krisztina

Kedves Krisztina!

Honda Accord, és még a hat milliót sem kell elköltenie.

Sokkal jobb, mint egy Insignia, és sokkal kevesebből fenntartható, mint bármi, mert nem romlik el. Jellemzően csak a kötelező szervizekre kell költeni. A német prémium autókkal foglalkozni kell időnként, és ha nincs szerencséje, akkor elég mélyen kell a zsebébe nyúlni. Tudja, akinek majma van, legyen pénze banánra is. Ha kell a prémium autó, akkor elgondolkodnék egy Lexuson is, és ami a lényeg, a Lexus sem romlik el.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Légzsákos, szervós, klímás autót 400 ezerig

2014.12.21. 13:07 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt Nepper!

Auto csere előtt állok. '97-es Puntom szeretném lecserélni másik autora. Van pár elvárásom, amit örülnék ha teljesülne, de nem vagyok benne biztos hogy lehetséges. Kényelmi szempontból örülnénk ha az auto elől elektromos ablakos, két légzsákos, szervós és klímás lenne, illetve középső kartámasza is lenne.

Motorikusan mindegy, hogy dízel vagy benzines, de ne legyen az az elromlós fajta nagyon és ne egye meg a fél tankot 100-on, de azért legyen benne egy kis dinamizmus.

Napi 40-50 km használatban lenne, 80% országút 20% város. Évi 15-20.000 km futással számolva. A rászánt összeg elég szűkös több sajnálatos ok miatt is, kb 400.000 Ft.
Tanácstalan vagyok mit lenne célszerű venni. Eredendően japán és német auto párti vagyis, de másra is vevő vagyok, ha az megéri.

Nézegettem több típust is, kis és közép kategóriásakat; sedan-t, coupe-t és ferde hátút is. Az Octávia nem rossz, de tudtommal ennyiért nincs jó, csak úgy mint a 3-mas BMW-ből sem. A Lagunát nem ismerem, nem tudom milyen auto. A Mondeo nem rossz,de elég rohadós. A 323-mas Mazda is hajlamos a rozsdára. Suzukit nem szeretnék, se Peugeot se nagyon, de nézegettem még a 216-os Rovert is, illetve a Marea sem áll távol tőlem.

Nem tudom mi lenne a legjobb választás. Ön melyik autot ajánlaná, esetleg van e még valami más ötlete, ami jó lehet? Ennyi pénzért nem várok csodát és félek a feltételek sem fognak teljesülni, amiket állítottunk, mégis bízok benne,hogy Ön tud segíteni.


Előre is köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: Attila

Kedves Attila!

Az összeg nem túl magas, de ez a két légzsák, klíma, szervó kombináció nem lehetetlen ennyi pénzért. A Rovert annyira nem erőltetném. A Lagunát sem, tele volt extrával, amik ma már csak részben működnek bennük. A Marea már nem olyan rossz, de a kidolgozás sem pazar, az utastér is csúnyán öregszik Van azért jobb is.

Én valami kilencvenes évekbeli japán szívó benzinest vennék. A japánokban ekkor már ezek az extrák benne voltak, és jellemzően bennük működnek legstabilabban az elektromos dolgok. A japán kocsik műszaki színvonala a kilencvenes években már nagyon jó volt, de a vasoxid sokukkal elbánt. Elsősorban egy Toyota Carina E-t vennék, de kevés van már belőle. Ritka megbízható konstrukció, a rozsdára kell odafigyelni jobban, mert ezek már benne vannak a korban. Ha talál egy rozsdamentes példányt, akkor az még nagyon sokáig szolgálhat megfelelően. Mazda 626-ból is látni még néhány nem rossz példányt. Ha nem japán, akkor elsőnek a VW Passat átmeneti változata jut eszembe, ami majdnem ugyanaz, mint a régi "malac" Passat, csak más karosszéria elemek vannak rácsavarozva ugyanarra a vázra.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Családnak dízel kombit?

2014.12.20. 13:21 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Nepperűző!

Régi Swiftemet cserélném a család bővülése miatt egy dízel kombira. Évi 20-25 ezer kilométert mentem eddig vegyesen, de általában melóba csak 40 kilométert egy nap.

Kinézet modell:
2000-2004 Skoda Octavia 1.9 TDI
2000-2004 Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Mind a két modell nagyon tetszetős. Skodát szó-szó ismerem, de az olasz szerelem lenne. Mennyire megbízható az olasz motor? Egy millióm van a vásárlásra. Esetleg alternatíva?


Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Balázs

Kedves Balázs!

Mindkét motor jó, de az 1,9 TDI szerintem jobb, és elterjedtsége okán többen értenek hozzá. A nagyobb különbség inkább a futóműben rejlik, az Alfáé sokkal érzékenyebb, ott fogyóeszköz a lengőkar és a stabilizátor szilent. A lengőkar cseréje egyszerűbb, a szilent cseréjéhez le kell venni a bölcsőt, Mivel ez nagy munka, sok Alfának kopog a stabilizátora. A Skoda futóműve sokkal egyszerűbb, és olcsóbbak is az alkatrészek hozzá.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Csalódtam a Golfban, ide egy megbízható kombit

2014.12.19. 08:12 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Nepperűző!

Jelenleg egy 99-es Golf 4 1.4 16v autóm van. Csalódás, nem sorolom fel, hogy miért, mert sírva fakadok.

Szeretnék egy kombit, megbízhatót. 70% városi használatra, a maradék 30% ban pedig országjárásra. Lehessen bele pakolni, mert kiállításra sok cuccot viszek. Árban millió és másfél millió közöttiben gondolkodok, de ha van olcsóbb ötlet jöhet. :) Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e dízeleket néznem, ha legtöbbször városban rohangálok, vagy maradjak a benzinesnél. Amiket néztem eddig az Volvo V50 2005, Mazda 6 2006 , Audi A4 2004.

Golf 4 után megbízható autót szeretnék, amivel végre el merek menni pl. Horvátországba.


Mély tisztelettel, Csörsz

Kedves Csörsz!

  Azt nem írta mennyit megy, csak azt, hogy milyen megosztásban használja az autót. Ha sokat megy, akkor érdemes dízelezni. A Volvo V50-ben PSA HDI motor van, 2.0-es és 1.6-os, mindkettő elég kiforrott dolog. Az 1.6-os olajcseréjére különösen oda kell figyelni, ha ez megvan, kimegy a világból öt literes fogyasztással. Audiból a régi 1.9-es PDTDI is jó választás, csak ezekből a tényleg jók 2004-esek nem jönnek ki másfél millióból. Igazából a levelében ezt az évjáratosdit nem is értem. Mi van, ha 2002-es az Audi, de patika, akkor nem veszi meg? A Mazda 6 szintén jó, de ebben az esetben sem kapaszkodnék az évjáratba, mert másfél millióig alig van ilyen autó.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Élményautót hat-hétszázezerből

2014.12.17. 08:07 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt becsületesnepper!

Egy olcsó élmény autó vételén gondolkodom, és ehhez kéne a segítsége. Leginkább hátsókerekes autók érdekelnének olyan 6-7 ezerig. Lehetőleg viszonylag nagy benzinmotorral. Második autónak lenne, afféle szerpentin menőnek, kanyarvadásznak, télen is. Az szempont lenne, hogy ne kelljen folyton szervizbe hurcolni, és menjen mint a barom, és szeresse a kanyarokat. Nagyon tetszik a régi E190-es Merci, nem tudom a valóságban van-e olyan sportos mint a Taxiban volt anno- és ha van olyan, akkor melyik motorral érdemes venni?

Ha már német vonal, ott BMW is. Az E30 egy ikon, nagyon szép, mindig is vágytam egyre, de már drága a viszonlyag jó állapotú és a igazság az, hogy már sajnálnám. Ez a sajnálat a baby benzet is érintené..Elkezdenék ezerrel költeni rá, de akkor már nem mernék hóban csúszkálni vele...Eddig minden autóm megkapta a jó gazda törődését, és ez most is így lenne, de azért itt szeretnék élni azzal a kb. 160- 190 lóerővel, ha csak néhány másodpercre is. Ezért E36 tűnik a jó döntésnek. De ha az akkor melyik? 323i? 325? 328? Esetleg az első C-osztály? Van olyan kivitele, ami megüti a BMW által várható élményt? Vagy hagyjam az egészet fenébe, és vegyek egy Sierrát vagy egy Omegát, vagy egy Ladát heggesztett difivel, és irány a Bükk?


Előre is köszönöm hogy segít eligazodni ebben a tengernyi adatban...

Válaszát várva,

Attila

Kedves Attila!

Gondolom a 6-7 ezerig, az 600-700 ezerig akart lenni. A Taxiban nem 190-es Mercik voltak, hanem E500-asok, azokat a W124-es bódéból csinálták. A legszembetűnőbb különbség az első lökhárítóban és az első sárvédőkben van. Itt van a sima W124 E és a W124 E500. Jól látható, hogy az 500-asnak mennyivel szélesebb az első kerékjárata. A legfontosab különbség azonban a géptető alatt van. Az E550-ben egy ötezer köbcentis V8-as motor van, azért dől a filmben olyan szépen a kerékről a füst. Van egy rossz hírem vele kapcsolatban. A típus nem felel meg a címben meghatározott "olcsó élményautó" kritériumnak. Ezek mára gyűjtői darabok lettek, és a tényleg jók a 4-5 milliótól kezdődnek fölfelé. A 190-esből nincs igazán olyan, ami beleférne a keretbe, és lenne benne elég akarat, de a Merci karaktere sem olyan, hogy kívánná a csapatást.

A legjobb megoldás a BMW E36 lenne, azokból van relatív a legnagyobb választék. Én 325-öst vagy 328-ast vennék, ha nincs benne sper, akkor az lenne az első, hogy tennék bele, anélkül nem megy rendesen keresztbe. Fontos, hogy a futómű jó legyen alatta. A jót úgy értem, hogy nem lóg semmi, és van négy tényleg jó minőségű gátlóm. Borzasztó érzés, mikor lobog az autó keresztben, és le akar esni az útról. Ha csak hójárás lesz vagy csak néha "véletlenül" elmegy az autó keresztbe, akkor jó a széria futómű is, de ha aszfalton is akarja rendesen csapatni, akkor kell egy rendes futómű is az autó alá. Innentől vége az olcsó élményautónak, és elkezdenek repkedni a szép kerek számok, és nincs megállás.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

6-7 személyes benzinest gyerekszállításra

2014.12.15. 11:04 - becsuletesnepper.hu

 

Kedves Nepperűző!

Hónapok óta mindig érdeklődve olvasom tanácsait, igazán hasznos böngészni őket, nagyon köszönöm a ráfordított idődet. Autóváltásunkkor legalább 4 gyerek szállítására alkalmas kb. 4-5 éves autóra lenne szükségünk - mivel éves szinten kb. 15 ezer kilométert megyünk és a mindennapi használatban leginkább rövid utak szerepelnek (ovi, bevásárlás, ilyesmi) benzines autóra lenne szükségünk.

A problémánk az, hogy a 6-7 személy szállítására alkalmas autók többsége dízelüzemű ... illetve majdnem minden típusból vannak benzinesek is, de jóval kisebb darabszámmal (pl. Galaxy 29/362, Sharan 15/323, C4 Picasso 7/129 stb). Kérdéseim a következők:

1. Érdemes lehet-e a kisebb darabszámú benzines példányokból válogatni, vagy lehet ennek valami hátárnya (ezek fejlesztésére kisebb erőket mozgattak meg és kevésbé megbízhatóak, esetleg az alkatrészellátottság kedvezőtlenebb)?

2. Úgy láttuk, hogy a Zafira az, aminél még sok a benzines. Mennyire tartod megbízható/elromlékony autónak a többi egyterűvel összevetve? Van esetleg valami tanácsod, amire ügyeljünk a vásárlásnál?

3. Te milyen 6-7 személyes benzines autót vásárolnál a 4-5 éves korosztályból?

Segítséged előre is nagyon köszönöm, további jó munkát kívánok.


Üdvözlettel,

Péter

Kedves Péter!

 Azért kevesebb a benzines, mert dízelmánia van. Mindenki keveset akar tankolni, és a modern turbódízelek még jól is mennek. Kevesen gondolnak bele a kettőstömegű lendkerék illetve a részecskeszűrő árába, és ezek cseréjekor sok ember arcáról lefagy a mosoly. Kettőstömegű egyébként van néhány régebbi szívó benzines autóban is, nemcsak a modern kis turbós benzinesekben, igaz ezek aránya elenyésző a dízelekhez képest. Benzines egyterűből mindenképp szívó motorost vennék. Nem rossz a Zafira sem, de szerintem a Ford S Max vagy a Citroen C4 Grand Picasso jobb, illetve nekem szimpatikusabb, de legjobban a japánokban bízom, mint a Mazda 5, a Mitsubishi Grandis vagy a Toyota Verso. Ha nem ragaszkodik a 4-5 éves korhoz, akkor nagyon jó még a Toyota Avensis Verso is.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Évi 6-8 ezerhez megérné a dízel?

2014.12.13. 16:11 - becsuletesnepper.hu

 

Tisztelt nepperűző

Jelenleg egy 99-es 1,8 benzines Focus-szal járok. Anno újonnan vettem, időközben sokszor le tudtam volna cserélni. Akármilyen típust kipróbáltam, amikor kiszálltam, meghúztam a vállam, semmivel nem nyújt többet, mint a már 300 ezret futott fókám. Most viszont változnak a körülményeim, egyben az autózási szükséglet. Évi 6-8000 város, aminek többségét az asszony Smartjával oldom meg. Kb. ugyanennyi túlnyomórészben autópálya. Nem vagyok fiatal, de sportos vezetésből, kényelemből nem szeretnék kevesebbet. Nincsenek előítéleteim sem márka, sem gyártási hely szempontjából. Szerinted ennyi pályához érdemes dízelt fenntartani, vagy maradjak benzinesnél? Melyik náció, melyik gyártmánya, típusának három év körüli alsó közepe lenne szerinted az ideális választás? A rendelkezésre álló keret elmehet 3 milláig.


Tanácsodat előre is köszönöm:
György

Kedves György!

Szerintem nem kell dízel ilyen futáshoz, mert ha belekalkuláljuk a dízel későbbi várható karbantartási költségeit, akkor már nem a dízel felé billen a mérleg nyelve. Azonban van néhány kivétel is, mert például a Kia Ceed/Hyundai i30-ban nincs kettőstömegű lendkerék, így azt nem is kell cserélni, valamint a befecskendező rendszerük is elég stabil. A 115 lóerős motorok jól mennek, és nem fogyasztanak hat litert sem. Ha benzinesben gondolkodik, akkor valami japán szívó benzinest vegyen, mint a Mazda 3 vagy a Honda Civic. 
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-


h i r d e t é s

Nepperűző Nepperűző

Kérdezze a Nepperűzőt, vagy böngéssze a rengeteg eddigi tanácsot. Kereshet is!

KeresésKeresés

IndapassIndapass