Járműértékelés Tudd meg, mennyit ér az autód!

Családinak V70 vagy A4?

augusztus 25., 10:30 Módosítva: 2016-08-26 13:29:33
318

Tisztelt Becsületesnepper,


A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: családunkban két autó van, egy C Corsa és egy Golf v 1.6 benzines, melyek közül a Corsa búcsúzik, a Golf marad városi rohangálósnak, viszont mivel megszületett a kislányom, kellene egy olyan autó, amelynek a csomagtartójában elfér a babakocsi, illetve a mi csomagjaink is, a babaholmikrol már nem is beszélve. Mind e mellé ez lenne az én munkába járós autóm is, ami napi szinten 2x40km-t jelent. "Természetesen" olyan kocsi kellene, amely megelégszik a kötelező szervizlátogatásokkal.

Én magam két típusra gondoltam, 1999-2000 évjáratú Audi A4 kombi 1.9 110 LE, illetve Volvo V70 2000-2001-es 2.5 Audi TDI. Amennyiben tudna még más típusokat is ajánlani azt is megköszönném.


Üdvözlettel,

Gábor

+1: Az árhatárt elfelejtettem megírni előző levelemben, az 1.5 millió forint volna.

 

Kedves Gábor!

Mindkettő jó választás, bár az A4-esnek nem olyan nagy a csomagtartója, szerintem ebből a szempontból a Volvo. Mindkét dízel a kategóriája legjobbja, és bátran kijelentem, hogy ezek a legjobban sikerült dízelek evör. Azóta csak lefelé van, ami a megbízhatóságot és a fenntartási költségeket jelenti. Ha sok hely kell, akkor a Volvo, ha mindegy, akkor amiből jobbat talál.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Érdemes megbontani a békét egy E36-ért?

augusztus 23., 11:52 Módosítva: 2016-08-28 09:20:34
412

Tisztelt Becsületesnepper!


Kell félni egy E36-tól? Dízel után kell már valami benzines, és valahogy a BMW E36-hoz lyukadtam ki (m42b18 vagy m50b20) keretem 800-900 ezer orbándínár lenne. (csak autóra, ezen kívül még 300 ezer papírmunkára + első szervizre) Az egyetemi éveim alatt nem feltétlenül esne jól valamilyen nagyobb összegű kiadás egy váratlan meghibásodás okán, ezért is próbál a családom lebeszélni a régebbi autókról, és valami fiatalabb, max 10 évesre rábeszélni (lássuk be, a keretemből csak a kínálat aljából tudnék válogatni)

Ha sikerülne találnom egy rozsdamentes, gyárias állapotú E36-ot (2-3 darab ígéretes eladó lenne), menyivel lenne nagyobb rizikófaktor mint egy reálisabbnak tűnő 2000 előtti, 1.4-es/1.6-os Toyota Corolla? (Népítéletet végigbújtam már) Illetve milyen alternatívák lennének még, amikben benne van a boogie, belefér a keretembe, és nem viszi el a gatyám a fenntartás sem? (nem ragaszkodom ahhoz, hogy hátul kaparjon)

Tudom hogy ezek elég kemény elvárások és mindenki gombokért szeretne jót autózni, de talán van valami kiskapu...


Válaszát előre is köszönöm,

Üdv, egy lelkes olvasó!

Kedves Kérdező!


A 18IS (M42B18) motor nagyon jó, az egyik nagy kedvencem, jól megy, jól fogyaszt, és nem problémás. A 20-as csak tíz lóerővel erősebb, mint az IS, szerintem annak nincs sok értelme, egyedül a sorhatos hang. Ha M50-es motor kellene, akkor inkább a 23-ast vagy 25-öst választanám. A 23-asból kis ráfordítással lehet 25-öst csinálni, és az már mindjárt más.


Egy Corolla kevesebb rizikót rejt magában mindenképp, mint egy BMW, de ezeknél az E36-osoknál még nem kell félni, ezek nagyon jó motorok voltak, a lejtő csak ezek után kezdődött a bajoroknál. Én bátran megvenném az E36-ot, és ennyiért már tényleg jót lehet venni, ami nem is rozsdás.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Munkába járósat 600 ezerig

augusztus 22., 07:47 Módosítva: 2016-08-26 14:42:03
237

Tisztelt Nepperűző!


Fiam 23 éves Renault Cliója megadta magát, ezért másik kocsi kellene helyette. Volt francia és német autóm, 10 éve egy Corollám van, és saját tapasztalat alapján hajlok arra, hogy csakis japán autóban kellene gondolkodni. A keret nem túl acélos... 600.000.-Ft. A kocsi munkába járáshoz kellene alapvetően, emellett kisebb kiránduláshoz, úgy évi 10-12 ezer km.

Nem kell nagy rakodótér, tágas belső, fiam egyedül használná. Nem "csapatásra" kell az autó, hanem arra, hogy vigyen el A-ból B pontba anélkül, hogy lerobbanna. Legfontosabb elvárás a megbízhatóság, alacsony szervizköltség. A jelöltek: Honda Civic 1.4-es, Mazda 323-as, békalámpás Toyota Corolla. Esetleg legyen Suzuki Swift?... Ön melyiket javasolná, illetve milyen sorrendet állítana fel?

Köszönettel: István

Kedves István!

Én a Corolla, Civic, 323-as sorrendet állítanám föl, a rozsdásodásra való hajlam miatt, mert egyébként műszakilag mind jó. 600 ezerért a magyar Swiftből már csodát lehet venni, kijön belőle a téli gumi, a szerviz, és még a pénzből is marad, ezért ezt sem zárnám ki a sorból, sőt.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Első szerelmem egy Megane. Fájni fog?

augusztus 20., 08:53 Módosítva: 2016-08-25 10:33:08
381

Tisztelt becsületes nepper.


Életem első autóját szeretném megvásárolni. Nem vettem Swiftet 200k-ért 318-as BMW-t 500-ért. Éveket vártam túlóráztam hogy jó autóm legyen. Keret 1.3m + egy kicsi. Főleg Focus 2 és Astra H-kat nézegetem de igazából ami megtetszik és jó állapot van és a keretbe is belefér megveszem.

Mindenki tudja a jó szögből beállított fotókon szereplő kivalló állatban lévő autót, megnézzük saját szemünkkel egyszerűen kifordulunk a kereskedésből. Már a sokadik 10-est tankoltam haver autójába, mikor csalódottan hazaértem péntek este, apám mosolyog és annyit mond: főnököm eladja a Megane kettesét! Első gazdás 2008-as 1.6 16v K4m motoros majdnem fullos (ülésfűtés, tempomat, digit klíma) fekete metál, 17"-es gyári alufelni. Megnéztem leesett az állam. Egyszemélyes autó, hátul még soha senki nem ült. Csak munkába járásra használta, 88.000km van csak benne. (még a gyári gumikon gurul az autó DOT 0308 az autó 2008 harmadik havi) Fűtött garázsban tartott.

Amíg garanciális volt addig szakszervizben szervizelték átunna a cég karbantartó csapata végezte az olajcserét pollenszűrőcserét ilyesmit. Soha nem volt még vele gond. Még a gyújtótrafók is a gyáriak. Most lett teljesen leszervizelve ELF olaj + a többi cucc: NGK gyertyák a féktárcsák felszabályozva új BOSCH fékbetétek klíma 9 fokos levegőt fúj alapjáraton 35fokban. Nem nyikorog zörög csörög, mintha új autó lenne. (na jó kicsit as műszerfal zörög de ahhoz tényleg nagyon rossz úton kell menni.

Teljesítményről annyit, hogy az Astárt H 1.6-ost lenyomja bármikor, de nagyon, kellően erős autó. Fogyasztása a fedélzeti számítógép szerint kedvező 7.1L, ami a tulaj szerint 80%ban 120km/h tempomattal visszaút klímával. Hogy őszinte legyek, életemben először szerelmes lettem. Fájni fog?

Kedves Kérdező!


2008-ban volt a modellváltás, ha ez harmadik havi, akkor vélhetően még a régi "kacsaseggű". Szerintem ez volt a legrosszabb Megane evör, és a népítéletek sem dicsérik agyon. De! A legrosszabbnak tartott modellek között is van néhány olyan, amelyek megfelelő karbantartással és jó gazdával párosulva rácáfolnak a hírükre. Lehet, hogy ez is egy ilyen autó. Egy ennyire ismert előélettel rendelkező autó mindig jó ajánlatnak számít, és ebbe még kilométer sincs. Egy ennyit futott motor még újnak számít. Ha ennyire tetszik, vágjon bele.


A vicc kedvéért arra a "nagyon lenyomásra" kíváncsi lennék egy Megane-H Astra test test elleni küzdelemben. Azt el tudom képzelni, hogy minimálisan gyorsabb, de a "nagyon lenyomást" nem.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Priust vagy valami dízelt?

augusztus 19., 10:29 Módosítva: 2016-08-22 07:49:18
182

Kedves Nepperűző!

Jelenleg egy 2008-as Opel Astra H (1,4 benzines) autót használok feleségemmel és mivel hamarosan jön a baba, ezért elérkeztünk az autóváltáshoz, amiben szeretném az Ön segítségét kérni.

Kb. 4 millió Ft szánnánk az autóra, szinte minden hétvégén min. 2×160 km-es autópályás utazásunk van jellemzően sok cuccal (hangszerektől kezdve vidéki elemózsia, stb.), időnként városban is használom, plusz nyáron hosszabb túrák, (tetőn kerékpárral) stb. Évente kb. 20-25.000-et használjuk. Régóta szimpatizálok a Priuszokkal, kifejezetten a Prius+ tetszik méretre és kinézetre is, de nincs hozzá elég bátorságom, mivel környezetemben senki nem használ hibridet. A 7 ülésre egyelőre nincs szükségünk (nem tudom, hogy kiszerelhető-e a hátsó sor), viszont a csomagtérre, a megbízhatóságra, a takarékosságra (elsősorban a szervizelésre, másodsorban a fogyasztásra gondolok) és a tartósságra igen, mivel nem 2-3 évre szeretnénk venni autót most.

A Prius+ alternatívája egy VW Passat kombi (diesel, 2010-2014 közötti) lehetne, vagy egy Toyota Verso/Avensis kombi hasonló évjárattal. Az Opel Zafira Tourer, vagy az Insignia kombi is szóba jött, de a mostani autónk nem győzött meg arról, hogy maradjunk a márkánál. Esetleg van-e egyéb tippje, meglátása ezeken kívül?

Köszönettel,

Bálint

Kedves Bálint!

A Prius+ vásárlását nagyon támogatom, szerintem jobban járna vele, mint bármelyikkel a felsorolásból. A négy millióhoz nagy eséllyel még tenni kell egy kicsit, mert alatta csak az ex taxik vannak, egy kicsit felette kezdődnek a rendes autók.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Játszós autót fiatal apukának

augusztus 15., 10:46 Módosítva: 2016-08-20 08:54:47
483

Hello Mester!

Unalmas de szép, új, biztonságos munkahelyi céges autó, és a saját családi második mellé keresnék valamilyen játszós autót. 35, fiatal apuka, pulzus hiány, max táv 100km/kirándulás, vandálkodás. Fontos, hogy hihető legyen, nem kukába dobott pénz nagy értékvesztéssel, és hogy 16 év múlva a fiam örüljön, nem egy ciki lomot vezethet, ha addigra csődbe mentem. Legyen szépen túl hangos, benzines, lehessen túlzásnak érezni, jó ha kilincsel előre is megy, könnyen elforog, 2+2 fő jó lenne, hátul elég szükség ülés, nem baj ha nem padkázom le az első kátyúban, szóval a nagyon peres gumi, és hókuszpókusz technika túl drága szervizzel (kerámia fék meg csilliárdért új váltó) ne akasszon ki.

Így visszaolvasva, valami redneck amerikai is tetszhetne, ha alkatrész nem lenne esélytelen, segít ha életgörbe alján van és lehet belőle érték, vagy legalább most még nem kultusz, oldtimer áron. És ha nem ilyen akkor valami gyerekkori emlék, ami nem klisé BMW, akkorról a Testarossa-ra emlékszem, de az esélytelenül elszállt árban, a régi Dodge Charger is kilövés után van, a Skyline talán szakértős technikás... Szóval mond meg a tutit!

Üdv,
TH

Kedves Kérdező!


Egy redneck amerikai pont erre nem jó. A jó vezetési élményhez jó futómű és kis súly kell. Ez a kettő pont nincs meg a régi amerikai autókban, és a nehéz merev híddal soha nem is lesz alatta futómű, de lefogyni sem fognak. Arról ne is beszéljünk, hogy a nagy köbcentiből milyen nevetséges teljesítményt hoztak ki. Az amerikai autókra jellemző buta automata váltó még ebből a teljesítményből is sokat elvesz, ráadásul automatával nem lehet keresztbe menni, kézi váltós meg elvétve akad.


A Skyline pont nem az elromlós fajta, mert az annyira túl van méretezve, hogy a teljesítményét simán meg is lehet duplázni a blokk megbontása nélkül. Én biztos azt venném ezek közül.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Egymillióig családnak + vállalkozásnak

augusztus 14., 07:54 Módosítva: 2016-08-19 10:42:37
62

Tisztelt Becsületesnepper!

Édesapám új autó vásárlásán töri a fejét, engem bízott meg azzal, hogy találjak valami olyan megoldást, ami kielégíti az igényeket.

A feltételek a következők:

- Minimum 6 személyes kivitel

- Lehetőleg egyszerű konstrukció, alacsony szerelési költségek

- 4 személy mellé elférjen egy pár holmi piacozáshoz (2 szék, összecsukható asztal, napernyő, egy-két láda áru)

Jelenleg egy VW Transporter T4 1.9TD-van használatban, de nagyon sokat kellett már rá költeni, erősen rozsdásodik, komoly összegeket visz el a háztól hónapról hónapra.

Ha éppen nem árulunk és nem utazik a család valahova, akkor fater egyedül használja a hét 5 napján, napi 30 kilométerre, tehát a Transporter az év nagy részében nem arra van használva, amire való.

Valami köztes megoldás lenne jó, olyan autó amit esetenként tele lehet pakolni holmival, de a hétköznapokban személyautóként falná a kilométereket.

Az autóvásárlásra szánt összeg 1 millió forint. Az elhangzottak alapján talán jobb lenne egy benzines autó dízel helyett. Amiket eddig nézegettünk:

Fiat Ulysse (és társai) (1994-2002) vagy (2002-) [utóbbi gyanúsan olcsó, mi az oka?]

Mazda MPV

Hyundai Trajet

Renault Espace

Válaszát előre is köszönjük!

Üdvözlettel:

Ábris

Kedves Ábris!


Az Eurovan I-esek jobbak voltak, mint a második széria, ezért van az, hogy relatív olcsón vannak ilyen autók, illetve a Fiat és PSA csoport autói nem tartoznak a prémium termékek közé, sőt. Hirtelen nem tudok olyan autót mondani, ami az MPV-nél jobban rohadna. Megnéztem párat a közelmúltban, mert valaki akart ilyet venni, de feladtam.


A Hyundai Trajet szerintem jobb autó, mint amennyibe kerül, ott is előfordulhat rozsda, de kevésbé, mint a Mazdánál. A váltónál előfordulhat meghibásodás, de amúgy megbízható technika. Az Espace-t nem erőltetném, évek óta nem láttam belőle még csak közepeset sem.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Epicát vagy Sonatát az óriásnak?

augusztus 11., 10:51 Módosítva: 2016-08-14 07:55:59
131

Kedves Nepperűző!

Segítségét szeretném kérni a megfelelő autó kiválasztásához. Az egész család ingázik 30 km-ről Budapestre. A keretösszeg max. 2M Ft. Fontos szempont a megbízhatóság. Kb. 8-10 évet szeretnénk használni, így az értékvesztés, presztízs nem szempont.

Két gyerekülés a két felnőtt mögött. Én átlagon felüli méretekkel rendelkezem 205 cm és 140 kg, így elég sok autót meg kellett nézni mire körvonalazódott, hogy mely autókban férünk el és melyekben nem.

Kiesett a Mazda 6, Honda Accord, és legnagyobb bánatomra a Citroen C5 2008 is. Maradt az Opel Vectra C, Ford Mondeo 4, Chevrolet Epica ill. a Hyundai Sonata mint szóba jöhető lehetőség. A Vectra nem nyerte el a család (a párom) tetszését, a Mondeóból meg érzésre a kínálat alját kapjuk ennyiért, így maradt a két koreai amiből már elég szépeket lehet venni a rendelkezésre álló összegért.

A szívem az Epica felé húzna mert érzésre jobb autó. Meg szabad venni őket? melyik a jobb választás?

A válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Gábor

Kedves Gábor!


A Vectra C-ből a 2006-os facelift utánit venném, az 1.9-es multijet motor elég jónak számít. A Mondeo 2007-től gyártott autója, sokkal jobb, mint az elődje, abban már egy francia HDI motor van, nem a hírhedt Ford TDCI. Nyugodtam megveheti az Epica és a Sonata már a koreai autógyártásnak abból a korszakából valóak, amikor műszakilag már jót és megbízhatót tudtak csinálni, a külső dizájn és az utastér tervezés még nem ment tökéletesen.


Ha a koreaiak mellett dönt, akkor válassza azt, amelyikből jobb állapotút talál. Ebből a válogatásból a Mondeo a legjobb autó, de egy nagyon nagy baja van, rengeteg a licit oldalról megvett tekert órás ex flottás kocsi, ezért nehéz lesz olyat találni, amelyiknek nincs megtekerve az órája.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Német prémiumot 5,5 millióig

augusztus 10., 10:39 Módosítva: 2016-08-15 10:58:47
578

Kedves Becsületesnepper!


BMW, Mercedes autót szeretnék venni maximum 5,5 millióig. A leginkább tetsző autó a BMW F10. A másik kiszemelt még a Mercedes W212. Dízel autók érdekelnek. Az Audi A6 C7 későbbi kiadása miatt nem fér bele a keretbe de ha beleférne elgondolkoznék rajta. Fontos lenne, hogy 6-7 évnél öregebb ne legyen és lehetőleg felső középkategória (amibe a 2 típus pont belefér). Városban és autópályán is használva lenne kb évi 30.000 kilométert.

BMW ből 520d-t még Mercedesből E200, E220 CDI típusokat találtam ebben az árban. Elképzelhető, hogy amennyiben megkapta a kellő szervizelést komolyabb tétel évekig sem jönne elő? Tudom, hogy fenntartási költségei magasabbak mint egy egyszerű autónál, de itt is igaz, hogy van amire a (kategóriájához képest) keveset kell költeni de a másik pénztemető?

Tisztában vagyok a veszéllyel de érdekelne, mire számíthatnék ha sikerül kifognom egy szerencsés darabot vagy mire hogyha kevésbé lennék szerencsés. Fontos még megjegyeznem, hogy az ez előtti szériák annyira nem érdekelnek.


Válaszát illetve hozzáfűznivalóját várom!

Péter

Kedves Péter!

"Elképzelhető, hogy amennyiben megkapta a kellő szervizelést komolyabb tétel évekig sem jönne elő?" Bármi elképzelhető, illetve ennek az ellenkezője is. Mindenki ebben reménykedik, mikor azt érzi, hogy kellene egy német prémium. Egy ilyen autó tulajdonlásának a feltétele, hogy elég vastag a pénztárcája, és nem fél használni, illetve ha használni kell, akkor szívesen használja. Ez azt jelenti, hogy esetlegesen mosolyogva kifizet 500-600 ezret, mert önnek BMW-je vagy Mercedes-e van, és ez megéri önnek. Nem tudja senki megmondani, hogy mikor megy tönkre, lehet, hogy évekig szinte csak tankol, lehet, hogy milliókat költ majd el rá.


A BMW nyolcgangos automata váltója nagy eséllyel megy tönkre, de a 180 lovas motorjuk főtengelye is el tud törni. Az egy másik dolog, hogy felpofoznám azokat, akik megtervezték és gyártásba engedték, hogy a főtengely és a vezérlés lánckereke egy anyagból legyen, és ha cserélni kell a lánckereket, mert későn cserélték a vezérműláncot, akkor a főtengelyt kell cserélni. Bence barátom tíz évig tulajdonolt egy E60-as 530D-t. Ő a tíz év alatt ráköltött 5.5-6 milliót az autóra, igaz, az övé tíz év után is jó volt. Volt olyan év, ami másfél millióba került, és volt olyan, ami szinte semmibe. Amikor eladtuk, és rádugták a gyári számítógépet, a szerelő csodálkozott, hogy ilyen E60-ast rég látott. Ennek a műszaki állapotnak ennyi volt az ára. A bmw-sek szerint viszontF10-es rosszabb, mint az E60-s.


A Merciket nem ismerem, mert sose kedveltem őket, így tapasztalatom sincs velük, de állítólag jobbak. Én ennyi pénzért Lexust vennék, ha már prémium kell. Erre is van egy példám. A volt főnököm akart hetes BMW-t, S Mercit vagy A8-ast venni, én rábeszéltem a Lexus LS 430-ra. 250 ezer kilométer és tizenkét év alatt a fejegység ment benne tönkre, mert a kisfia beledobott egy húsz forintos érmét, és letestelt, de ez legkevésbé az autó hibája. Ezen kívül olajat, szűrőket, és féket cserélt meg tankolt. Na ezért is vagyok japán bérenc.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Priust vagy Avensist hárommillióig?

augusztus 8., 12:55 Módosítva: 2016-08-11 10:54:35
105

Tisztelt Nepperűző!

Egy ideje autóvásárláson töröm a fejem. Évente 13-15 ezer km-t használom az autómat, aminek kb. a harmada város, a többi országút és elvétve 1-2 autópálya. Fő szempont a vásárlásnál a megbízhatóság, mert nem vagyok az a szerelgetős típus és hosszútávra tervezek (5-10 év). Így szívó benzin, vagy hibrid hajtás van a célkeresztben. Alapvetően 3. generációs Prius-t szeretnék (2010-).

Tetszik a hibrid filozófia, izgat a félig elektromos hajtás által nyújtott élmény, tetszik az alacsony fogyasztás és a kevés meghibásodási lehetőség. Ön mit gondol erről az autóról, van-e valami amit tudna tanácsolni, mire érdemes odafigyelni, mit kell keresni? Ezt a típust 2,5 millió Forinttól árulják, én 2,7-2,8 millió környékén nézelődöm. Mennyire reális, hogy ennyi pénzért jó Priust kaphatok? Kell törődni a km állással? Tudom, alapvetően Önök az "állapotot veszünk, nem km-t" filozófia hívei, de ez mégsem egy hagyományos autó.

Alapvetően városi autónak szánt jármű, de ehhez képest viszonylag magas futással hirdetik őket, plusz ki tudja mennyit tekertek vissza. Kell-e emiatt aggódni? A másik opció egy Avensis, ami most az egyik legjobb barátom tulajdonában van. 2007-es 1,8-as sol felszereltség, 2,3 milliót kérne érte. Az utóbbi években 2. autóként használják, így kihasználatlanság miatt válna meg tőle. Tudom, hogy az autó hibátlan, karban van tartva. Meglepetések, vagy átverés kizárva, tehát ennél az autónál nem kell attól tartani, hogy zsákbamacskát vennék. Viszont 2-3 évvel idősebb, mint amit eredetileg elképzeltem magamnak.

Ön hogyan döntene ilyen helyzetben? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kálmán

Kedves Kálmán!


Én nagyon szeretem a Prius-okat, de ennyiért általában nem a jót adják. A tényleg jók inkább három millióba kerülnek, de ha 2010-es évjárattól gondolkodik, akkor meg onnan jóval fölfelé. Az, hogy mennyi benne a kilométer még nem jelent semmit, ha az ára is összhangban van ezzel, persze a kevesebb valódi kilométer jobb. Önnek kell eldönteni, hogy mit akar, mert a két autó teljesen más, hiába van ugyanaz a jel rajtuk.


Az Avensis ér ennyit, és ha ennyire ismeri a kocsit, akkor azzal nem lőhet nagyon mellé. Nézze meg, hogy mennyibe kerül egy valódi kilométeres Prius kint, utána utána nézze meg, hogy itthon mennyiért adják a kintről behozottakat, és kezdjen el gondolkodni, hogy akkor mi nem stimmelhet. Olaszországban sok Prius taxi van, ezek fehérek. Persze nem minden fehér Prius olasz taxi, de ha onnan jött, akkor van rá esély, és érdemes utána nézni.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Mazda 6 a VW Jetta ellen

július 26., 17:52 Módosítva: 2016-08-04 12:52:53
158

Kedves Becsületesnepper!

Remélem nem csak férfiak kérdezhetnek ezen a fórumon, és remélem nem kérdezek butaságokat, de nem vagyok valami nagy autószakértő. A párom meggyőződése, hogy ő eléggé ért hozzá, annak ellenére, hogy semmi műszaki vénája. De makacs, a szívem! Megbízok én benne, de örülnék, ha egy igazi szakértőt is meghallgatnánk. A tőle hallott paraméterket próbálom leírni Önnek.

Nagyrészt egy nagy városban használnánk, napi 25-30 km-en, plusz havonta egyszer kb. 500 km-en autópályán, országúton. Egyelőre ketten vagyunk, de hamarosan egy picit is ki kell szolgálnia az autónak. 1,5 milliót szánunk rá, de ha visszautasíthatatlan az ajánlat, akkor 1,8 millióig nyitottak vagyunk.

Legfontosabb a megbízhatóság, és az olcsó fenntarthatóság lenne, de számomra fontos lenne, hogy én is kényelmesen tudjam vezetni (kb 160 centi magas vagyok). Jelenleg két típus van célkeresztben: VW Jetta 1.6, valamint Mazda 6, 1,8 kombi.

Kérném a véleményét, hogy jó választás lenne-e ez a két autó, illetve melyik lenne a jobb, mekkora különbség lehet a fenntartási költségeikben. Én újabb típus javaslatokra is nyitott lennék, amennyiben vannak még. Remélem jól összeszedtem az infókat.

Bízok szakértő válaszában.

Évi

Kedves Évi!

Nincs egyedül a férje, mi magyarok a kocsikhoz, a politikához és a focihoz nagyon értünk. Mint autó, a Mazda 6 jobb autó, mint a Jetta, egy baja van, hogy rozsdásodik. Ha találnak rozsdamentes példányt, akkor azonnal alváz- és üregvédelmet kell csináltatni rajta, és akkor még sokáig jó lehet.

A Mazdánál arra kell figyelni, hogy a hátsó íveken meglegyenek a ponthegesztések nyomai. A Jetta a korrózió szempontjából sokkal jobb, és a 102 lovas szívó benzines motor szintén nem rossz konstrukció. Ha van rozsdamentes 1.8-as Mazda, akkor azt, ha nincs, akkor Jettát.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

A Lexus bevégezte, merre tovább?

július 22., 12:34 Módosítva: 2016-07-28 16:03:42
148
Hát megint itt vagyok, hogy vennem kellene egy új autót, mivel a jelenlegi kocsim egy stop táblánál "benéztem" kavicsos dömper miatt bevégezte földi pályafutását. Sovány vigasz, hogy nem én néztem be, a kocsim meg tette a dolgát, csak a telefonom kijelzője tört el, én sértetlenül szálltam ki.

Nem vagyok kifejezett versenyző típus, szeretem lassan, szépen, finoman megadni a módját.... Pl. ujjatlan bőr kesztyűben vezetek. Nem tudom miért, de így alakult. Nekem a 130 km/h a plafon, nem szeretem üveghangon gyilkolni a gépet, szeretem a csendben dolgozó minőséget.

A most meghalt kocsim egy Lexus IS200, mit mondjak róla... egy kocsinak ilyennek kell lennie.  Előtte egy W123.... a világból ki és vissza bárhonnan, most meg itt ülök és gondolkodom mit vegyek. Két favoritom van: az egyik az új Lexus IS 200t, esetleg a 300h, de a 200turbo inkább, mert az nem villanydodzsem. Tudom, többet eszik jóval, de akkor is. A jelenlegi Lexus is sokat evett, de minőségi, igazi gép volt. Ezt várnám el az új kocsitól is. Legyen ízig-vérig gép, igazi, úgymond örök darab, ha nem is hajtok vele csak "öregurasan", meglegyen benne az erő.

A másik befutó pedig a nagy szerelem. Egy Mercedes, csak Long és csak W126. Egy 4200 esetleg egy 5000 V8. Az 5.6 litereseket nem keresem, az nekem túl van a határon. Nem az ár a lényeg, akár rádobom a Lexus árát is. Mondjuk tudott, hogy ha Mercedes, akkor nem itthon kell vennem. Egy olyan kocsit akarok, amibe beülve egy dolog fog el: minőség. Az az érzés, hogy na, ez meg van csinálva. Egy olyan autó, amiből csak az sugárzik, hogy megyek, megyek, megyek. Ma, holnap, bármikor bárhová. Igen, ebben kéne egy kis segítség. Egy új Lexus, vagy egy 20 éves öreg Mercedes. Egyik sem 10 évre véve, hanem bőven a világvége utánig.

Köszönettel

Péter

Kedves Péter!

Ezek az öreg 126-osok már nem alkalmasak a mindennapi közlekedésre, ezek arra valók, hogy valaki néha megsétáltassa őket, amúgy meg legyenek egy száraz garázsban. Arról még nem is beszéltünk, hogy honnan vesz jó állapotú 126-ost, és mennyiért, mert ezek is elfogytak.

Ha akad még jó állapotú példány, az valamelyik gyűjteményben figyel, vagy valakinek a hobbiautója, és néha előveszi, ahogy mondtam. Mindennapi közlekedésre kell egy Lexus, és ha lesz "kedve" és garázsa, akkor vegyen egy Mercit, just for fun.

Üdv:

doki

Távolról sincs vége, olvasson még

Hétfős családit millió alatt

július 21., 10:48 Módosítva: 2016-07-27 18:02:56
1

Kedves Becsületesnepper!

Autóvásárlás előtt állunk. 7 fős családnak kellene valamilyen autó. A rendelkezésre álló összeg 800,000 ft lenne. Évente kétszer mennénk vele messzebb útra, de napi szinten is használva lenne. Teljes értékű üléseket szeretnénk, mert a gyerekek csak nagyobbak lesznek. A legkisebb 6 éves. Itt csak a Sharan/Galaxy/Alhambra trió jöhet szóba?

A másik véglet egy mikrobusz lenne. Akkor egy 9 személyes lenne a cél, de akkor a pénzt pótolnánk(hitelből). A T4 szimpatikus,de mi a vélemény a Traffic/Vivaróról? Milyen motorral érdemes vásárolni?

Az autóba szeretnénk klímát. A fenntarthatósága és az üzembiztonsága is fő szempont lenne. Remélem tud segíteni, bár a helyzet nem rózsás, ennyi feltétellel.

Segítségét előre is köszönöm.


Üdv.: Zoli

Kedves Zoli!

A Sharan/Alhambra/Galaxy-trió harmadik üléssora már nem teljes értékű, abban a tekintetben, hogy a lábtér nem ugyanakkora, mint a második sorban, de gyerekeknek elmegy. Arra legyenek elkészülve, hogy ezek az autók rettenetesen le vannak már lakva. Az utóbbi pár évben csak ilyen hullákat láttam, egy közepes példány már felüdülésnek számít.


Hasonló szisztéma szerint készültek az Eurovan I-es széria tagjai is. Ezek a Fiat Ulysse, Lancia Zeta, Citroen Evasion és a Peugeot 806, ezekből is van hét személyes. Mikrobuszból inkább a T4-est venném, de készüljön el rá, hogy rengeteg lelakott példányt fog látni, és ha nincs szerencséje, akkor nagyon sokszor fog lyukra futni. Trafic és Vivaro nincs ennyiért, azokból az alja is egymillió fölött van.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Golf 4-ből Alfába, esetleg Roverbe?

július 20., 07:39 Módosítva: 2016-07-23 09:23:48
309

Kedves Becsületesnepper!

Van egy 17 éves Golf 4 1.4 benzines, elég jól felszerelt autóm. Kilométerben 210 ezernél tartok az óra szerint, állapot szerint inkább jóval 300 felett jár. Az elmúlt két és fél év során (mióta nálam van) elég sok apróbb nagyobb hibával kellett megküzdeni (zárproblémától a motorgenerálig elég sok minden - havonta néhány nap a szerelőnél rendszeresen) Egy időben egy alkalmas szikla volt a vágyam, ahonnan csak meg kell pöccinteni és a mélybe hull.  

Rettentően tetszik két típus: az Alfa Romeo 156 (főleg a kombi) és a Rover 75. Egyik fiatalos, dinamikus forma, jó pakolhatósággal, másik az visszafogott, elegancia. Mindkettőből lehet venni néhány évvel fiatalabbat már 700 ezer - 1 millió körül.

80%-ban rövid távon használnám, ezért benzinesekre gondoltam. Nem kell bika erős motor, autópályán is csak 140 körül döcögök. 100 ló körül megfelel. Megbízható autót keresek. Sokan mondták az Alfáról és a Roverről is, hogy a legváratlanabb helyzetben hagy cserben. A Népítéleten olvasni hideget és meleget is róluk.

Kérdésem: Érdemes lecserélnem a fenti kettő valamelyikére a Golfot, vagy nyúzzam addig, ameddig még bírja?

Ha Alfa vagy Rover csak ugyanolyan (vagy nagyobb) nyűgöt veszek a nyakamba, mint a Golfnál?

Más alternatív javaslat?

Köszönöm!

Üdvözlettel: Zoli

Kedves Zoli!

Golf 4-ből az Alfa 156-osba vagy Rover 75-ösbe ülést nem az a kimondott előre lépésnek. Ha a Golf már szép lassan rendbe lett rakva, akkor legalább használja, ha már sokba van. Egy Rover 75-el vagy egy 156-os Alfával most kezdhetné elölről, ráadásul drágább hozzájuk az alkatrész, mint a Golfhoz.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Civic legyen vagy MX5?

július 17., 10:38 Módosítva: 2016-07-21 10:49:18
149

Tisztelt Becsületesnepper!

20-as éveimet taposom és már egy jó pár éve vezetek, de csak most jutottam el odáig, hogy lassan megvegyem első saját autómat. Nagyon régóta vagyok már japánbérenc és egy fiatalos, de viszonylag olcsón fenntartható autót szeretnék, ami egy kicsit megy is.

Régóta nézem a Civic 6gen hecsiket, abból is a 114 lovas vtec motorosat. Akkor lettem bizonytalan ebben, mikor munkám során épp előttem álltak le a trailer-ről egy NA MX-5-el, amit akkor ki is próbáltam. Azóta vagyok függője az autónak, nagyon sokat olvastam róla.

Az egyedüli probléma az autóval, hogy a barátnőmnek nagyon nem tetszik, én meg félek, hogy sokkal többe kerülne fenntartani mint a 6gen hecsit. Olyan autót szeretnék, ami nem feltétlen 150-200 ló, viszont élvezet vezetni és nem kerül sokba a fenntartása.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Kedves Kérdező!

Az MX 5-ben többek között az is szép, hogy a kopó alkatrészeken kívül nem nagyon kell rá költeni, mert nagyon megbízható autó. A korrózió az igazi ellensége az autónak, mint a legtöbb Mazdának. A hátsó kerékíveken, a küszöbök hátsó részén, illetve az első stabilizátor rúd felett a nyúlvány szokott leginkább rozsdásodni.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Barátnőnek kis kocsit 500 ezerig

július 16., 10:23 Módosítva: 2016-07-20 07:41:58
186

Tisztelt Nepperűző!

Barátnőmnek keresek kocsit városba. Az elvárásai: legyen pici, amivel könnyen lehet parkolni, ne legyen magas fogyasztása (bár ez jobb láb függő is, tudom :-) ), alacsony szervizköltségek jellemezzék, legyen benne klíma.

Az autót elsősorban városban használná, max havi egy vidéki út haza kb. 120 km. A gond ott kezdődik, hogy olcsó, de stílusos kocsit szeretne max 500.000-ért, és ami neki tetszik, azokról én nem sokat tudok.

Tetszik neki a Renault Twingo, Smart, Fiat Punto. Melyiket tudná javasolni? Buktatók? Mire figyeljünk? Egyáltalán érdemes lenne ezek közül valamelyiket megvenni?

Bármilyen egyéb autótípus ötletet szívesen fogadok, és köszönöm a segítségét!

Üdv.:

Tamás

Kedves Tamás!


500 ezer forintos Smartot nem szeretne a barátnője, mondjuk szerintem jobban járna, ha egyáltalán nem szeretne Smartot. A Smart igazából egy robogó pótlék, amiben nem ázik meg az ember. A Twingo már inkább ajánlható autó, és ennyiért már lehet tényleg szép klímásakat is venni. Rozsda előfordulhat már, illetve apróbb elektromos nyűgökkel is találkozhatunk, egyébként nem rossz választás.


A Punto szintén jó kis autó, nagyon nagy választék van belőle, emiatt ebből lehet a legkönnyebben igazán jót találni. Nem számít problémás modellnek, egy barátomnak már 350 ezer kilométer fölött jár az autója különösebb probléma nélkül. Ez azonban mindnél jobb.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Jó dízelt, ami nem Volkswagen?

július 15., 10:45 Módosítva: 2016-07-16 12:39:08
401

Kedves Nepper!

Átlag vásárló leszek, a jelenlegi óriás egyterűt cserélném le egy (vagy 2) számmal kisebbre. Továbbra is dízelt használnék, (hosszabb családi utak és munkába napi 2x20km) keretem az átlagos 1,2M.

Keresgetés közben már Passat-fóbiám kezd kialakulni. Érdemes VW-dízelen kívül mást venni? Amiket néztem: Mazda 6 2.0, Toyota Corolla 2.0, Focus 1.6 és 2.0. Vagy inkább 1,6 benzin?

Előre is köszi
László

Kedves László!

Ebben az árkategóriában nem vennék mást, mint valami VW csoportos 1.9-es dízelt, ha mindenképp dízel kell. Minden van hozzá olcsón, nem egy ördöglakat, nagy javítási tapasztalat van vele. Napi negyven kilométerhez viszont nem feltétlenül kell dízel. Ha inkább egy benzinest venne, akkor egy kettes Focus például nagyon jó tud lenni.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

4,5 millióig Audi A4 vagy BMW 320d?

július 14., 10:35 Módosítva: 2016-07-15 10:56:17
270

Tisztelt Becsületesnepper!

Két hete, napi szinten, mostanra már zavaróan sok időt töltök autókereséssel, de dönteni nem tudok, így elérkezettnek láttam az időt, hogy kikérjem egy külsős, de mégis hozzáértő véleményét.

Adott a kérdés 4-4.5 millió ft körüli vételárig! (+25% megvan ehhez az összeghez) Keresem a lehető legjobb autót (mindenre nyitott vagyok), de elsősorban 318/320 D-t vagy pedig egy A4-es Audi szeretnék. 2011-es évjárat körül nézegettem. Fontos a jó felszereltség (xenon, DRL, ülésfűtés, radar, tempompat, manuális váltó), megbízható jó motor, persze egy fenntartható költségekkel rendelkező futómű sem utolsó szempont... Benzin/Dízel mindegy, de inkább egy dízelt választanék, ha lehet, a TSI nem győzött meg...

Egy 2 éves, 105 lovas Jettából ülnék át, korábban 6 évig egy E39 525D-m volt (4 évesen került hozzám 98e km-el hibátlan állapotban).

Naponta lakott területen kívül 17,5+17,5 km-t ingázom munkába, általában 1 vagy 3 fő utazik a kocsiban, évente pár alkalommal van hosszabb út és egy nyaralás/telelés jöhet még szóba, amikor fullra van pakolva az autó.

Köszönöm előre is !

PP

Kedves Kérdező!

Ezeknek a prémium márkáknak a vásárlása elsősorban érzelmi, mintsem racionális kérdés. Abban egyetértünk, hogy a TSI-motorok nem győztek meg, és akkor nagyon visszafogott és udvarias voltam. A VW csoport két literes CRTDI motorja valóban jó, nem elromlós fajta, jól is megy, jól is fogyaszt, szerintem ez olcsóbban fenntartható mint a BMW. A BMW motorja is jó, de van benne néhány akna, mint például a főtengely anyagából kimunkált vezérmű fogaskerék, ami, ha elkopik egy kései vezérlés csere miatt, akkor lehet új főtengelyt is venni. Csak akkor vegyen ilyen prémium autókat, ha megvan a folyamatos szervizre is a pénze: vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjon a kopó alkatrészek és a gumik áráról.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

F Astrát vagy Golf IV-et?

július 7., 10:09 Módosítva: 2016-07-14 16:59:41
200

Tisztelt Becsületes Nepper!

Családunk autóvásárlásban gondolkodik (5 fő, de általában max 3 ember utazik együtt). Eddig Wartburgunk (2t) volt, most W123 200d Mercedesünk van. Mivel Mercink már átesett egy motorgenerálon és teljes karosszéria felújításon 2007-ben, de ismét esedékessé válna ezen beavatkozások meglépése (erőtlen a motor, még 200d között is (de ez nem róható fel neki, hisz idén lett 40 éves) teli van lyukakkal a küszöb, stb.)

Ezért úgy határoztunk egy fiatalabb kocsit vennénk, 2000 évjárat vagy fiatalabbat. Anyagilag nem vagyunk eleresztve (átlag magyar család), de azért nem is panaszkodunk. Havonta kb. van egy hosszabb út oda vissza 400 km UTÁNFUTÓVAL, ezen kívül nagyrészt kisvárosi használat (4 km, majd leállít).

F Astrát néztünk 1.4 8v 2002 évj., de ritka a tényleg gyári állapotú megőrzött példány. NA EZ SEM AZ VOLT: ELMENTÜNK ÉS ÚGYMOND "LYUKRA FUTOTTUNK") Szigetelőszalaggal feltett bal oldali tükör, lehúzott bal első ajtó, szivárgó olaj és ritmikusan súrlódó fémes motorhang (csapágysúrlódás).

Másik leendő kocsi egy 4-es GOLF 1.6 16V 105 lóerős 2001 évj.. Igen, nem egy kategória, de jobban felszerelt és 900 ezerért Ön szerint jó vétel lehet? Írnak róla hideget és meleget is. Úgymond modern kocsink még nem volt soha, így azzal kapcsolatban kérném tanácsát, hogy ezen Golf mennyire lehet racionális választás?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Az F Astrából nagyon keresni kell már a jó állapotúakat, sokat elvitt már a vasoxid, de még lehet jót találni. Ha futót is akarnak húzni, akkor inkább az 1.6-os motorral szerelteket venném vagy a 82 lóerős 1.4 SI-t. Más szempontból az egy nagyon megbízható, kis fenntartású autó, csak a rozsdára kell nagyon odafigyelni. Ennek előfordulási helyei a küszöbök, hátsó kerékívek, illetve a tankajtó alja. Ha találna egy rozsdamentes példányt, akkor ezeket a helyeket kezeltesse alváz és üregvédő szerekkel, és akkor még sokáig tudja használni.

A Golf sem számít probléma kupacnak, egy jóval későbbi modell, nyilván igényesebb belsővel, külsővel, az egy sokkal jobb autó. Fényképről nem lehet megmondani, hogy egy autó jó-e vagy sem, innen a monitor elöl jól néz ki. Ha nincs benne a világ összes kilométere, akkor jó választás lehet.

A lyukra futás szerves része ennek a sportnak, nem lehet teljesen kiküszöbölni, de alapos kérdezősködéssel lehet minimalizálni a mértékét. Ha azt érzi, hogy az eladó mellé beszél, vagy nem ad egyértelmű válaszokat, akkor arra kérdezzen rá a dologra konkrétan, és ha terel, akkor felejtse el azt az autót.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Volkswagen után Dacia? Vagy inkább Subaru?

július 5., 17:59 Módosítva: 2016-07-10 10:03:54
111

Tisztelt Becsületesnepper!

Eljött az ideje, hogy szeretett Golf V-met lecseréljem.

A gyermekeim középiskolások lettek, így - nagy gyerek, nagy csomag - a Golf csomagtartója már kicsinek bizonyul.

A másik ok, hogy új munkakörömből kifolyólag hetente egy-két alkalommal terepre is mennem kell, ahol egy magasabb gépjárműre van szükség - sokszor a négykerék-meghajtás is jól jönne.

Tudom, hogy a Duster lenne a jó megoldás, de valahogy nincs meg a bizalom (rossz beidegződés?).

Két típus maradt, ami tetszik:

1. VW TIGUAN 2.0 CR TDI 4MOTION (Facelift utánni)

2. SUBARU FORESTER 2.0D (előző széria)

2011-2012. évjárat körül nézelődöm, az ár 6 M. (E fölé csak nagyon indokolt esetben mennék.)

Ön melyiket ajánlaná? Illetve, ha valamilyen alternatív megoldása lenne, szívesen venném a tanácsát.

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

A Dacia márkanévnek a múlt rossz emlékei miatt van még mindig néhány ember fülében rossz csengése, de ez csak nálunk van így. Nyugaton, ahol nem ismerték a román ipar remekét, sokkal jobban cseng ez a név. A Dusterhez többször is volt szerencsém, és mondhatom, hogy ha 4X4-es munka autóra lenne szükségem, gondolkodás nélkül megvenném, mert tényleg jó minőségű autó, és terepen is kifejezetten ügyes.

Az új Vitara az ami még szintén nagyon jó, kicsivel drágább csak, mint a Duster, de az árához képest egy még jobb minőségű autó. 4.7-5 millió között már turkálni lehet az 1.6-os-ok között. Ezt még inkább megvenném. A csomagtartójukat guglizza ki, mert az nem biztos, hogy előrelépés a Golfhoz képest. A CRTDI motorok nagyon jók, megbízhatóak, jól mennek keveset fogyasztanak.

A Subarukat nagyon szeretem, de a dízelek első szériájával voltak gondok, erről meg is emlékeztünk anno ebben a cikkben. Az Euro 5-ös motorokkal állítólag már nincsenek gondok, de erről nincs személyes tapasztalatom, mert a piacon is alig van ilyen autó. A Subarukhoz relatív kevés utángyártott alkatrész van, ezért esetenként zsebbe lehet nyúlni, de ez igaz minden modern dízel autóra. Én vennék egy Dustert de leginkább egy új vagy újszerű Vitarát, biztos, hogy olcsóbban fenntartható mindkettő.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Twingo helyett valami komolyabbat

július 4., 18:06 Módosítva: 2016-07-07 10:11:02
98

Kedves Becsületesnepper!

Szeretett lila/rózsaszín Twingonk helyett keresnénk valami modernebbet, elsősorban városi használatra. Kis/alsó középkategóriában nézelődtünk, a szokásos kezdeti költségekkel együtt maximum 800 000 Ft-ig. Nagyrészt ketten használjuk, havi 5-600 km-t megyünk, szóval a mindenképpen benzineset szeretnénk- illetve ebben az árban nem hinném, hogy túl jó dízeleket lehetne találni.

Amik eddig felmerültek:

-Ford Focus: egész jókat írták róla, ez lenne a legnagyobb, itt elsősorban a 3 ajtósak tetszenek

-Mercedes A: kicsit öregebbek vannak ebben az árkategóriában, mint a többi versenyző, illetve a fenntartási költségei kérdésesek

-Toyota Yaris: állítólag még mindig jó kis autók, sok behozottat látni

-Fiat Panda: újabb, ellenben ez nem volt az olaszok fénykora

-Citroën C2: szintén fiatalabbak, elég jól felszereltek

Ezek közül melyiket ajánlaná? Esetleg valami mást? Az egyes típusokhoz melyek az ajánlott motorváltozatok?

Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

A Focus-ok valóban jók, az ajtók belső élén kezdődik a rozsdásodásuk, arra kell odafigyelni. Az A Merci szépen tud rohadni az ajtók élén, küszöbökön, sárvédőíveken, szóval majdnem mindenhol. A félautomata váltósakat kerülje, és a lamella tető is probléma forrás, szinte mind el van törve. A Toyota Yaris-okkal nincs probléma, olaj és víz legyen bennük, akkor nem lesz bajuk soha.

A Pandából a 100 HP-t venném, de az nincs ennyiért. C2-ből is a nagyobb motorosokat venném a Sensodrive váltósak kivételével. Én Focus-t vagy Yaris-t vennék ezek közül, de bevenném a listába a 2001-től gyártott Civic-et is.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Biztonságos első autót félmillióig

július 3., 14:23 Módosítva: 2016-07-06 20:04:42
3

Tisztelt Becsületesnepper!

Első autó vásárlását tervezzük. Családalapítás előtt állva, és az autókhoz nem nagyon értve fő szempont a biztonság és a megbízhatóság. Kb 500 000 forintunk van a vásárlásra, és kis családi autóban gondolkozunk. A témában született Totalcaron megjelent cikkekből olvastam néhányat, de minél több az információ, annál nehezebb a döntés. A modelleket nagyjából sikerült leszűkítenünk (Opel Astra F és G, Ford Fiesta, Fiat Punto, Mazda 323, Skoda Fabia), de úgy tűnik, hogy az egyes típusok és az évjáratok is meghatározóak lehetnek, amik között eligazodni már kilátástalannak tűnik egy laikusnak. Problémám még, hogy 2000 évek körül gyártott autóknak a töréstesztjei ritkán elérhetőek, pedig ez a biztonság miatt fontos szempont nekünk, többnyire emiatt ejtettük a Kia, Hyundai, Daewoo, Suzuki márkákat, ebből a korszakból.

Tudna esetleg segíteni, hogy a fenti modellekből milyen típusokat érdemes keresni, vagy ezek között már csak finomabb eltérések vannak? Esetleg van más tippje?

Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel:
Ákos

Kedves Ákos!

500 ezer forint körül nem tud válogatni a jó töréstesztű autók között. Van két gyerekem, és én sem akarom megölni a családomat, de még soha nem jutott eszembe ez alapján autót választani. Szerintem többet nyom a latban az ilyen tizenéves autók esetében, ha jól karban voltak tartva, és nincsenek szétrohadva. Hyundait mondjuk pont vennék, ahogy Suzukit is, bár tudom, hogy az utóbbi kifejezetten nem az acélos kasznijáról híres.

Ha az ön által felsorolt autók közül kellene választanom, akkor egy G Astrát vennék. Ha más is szóba jöhet, akkor egy Corollát, esetleg egy Almerát.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

1,5 millióig vezetési élményt

július 2., 15:06 Módosítva: 2016-07-05 16:44:25
136

Tisztelt Nepperűző!

A használtautó-piacot böngészve tanácstalan lettem. Nem tudom, hogy az a baj, hogy ennyi pénzért túl magasra teszem a lécet, vagy rossz helyen keresek. Eddig ezeket a típusokat néztem, és vetettem el a következő okok miatt:

Honda Civic coupe (7.gen.): ez tetszik a legjobban, de sajnos elég kicsi belőle a választék, úgy sejtem, hogy egy még elfogadható állapotút kifogni szinte lehetetlen. (Elfogadható állapot alatt azt értem, hogy nem szenved semmiféle visszafordíthatatlan halálos kórban, bevállalható vele nyugodt szívvel még egy külföldi út is, és a belseje nem arra utal, hogy munkásautónak használták, kapálógép hordásra, és nem olyan a hangja, mint egy széttuningolt gépnek nyugdíjas korára. Ezt nem kifejezetten erre a típusra értem, hanem úgy általában.)

BMW E46 compact: a lopási statisztikák alapján nem tűnik jó választásnak egy BMW Budapesten, és a magas fenntartási költségektől is félek. Pláne, ha azt is figyelembe veszem, hogy a hirdetések nagy része külföldről behozott, lekövethetelen múlttal rendelkező példányokat tartalmaz. Kerüljem inkább?

Alfa 156-os: nem vagyok autószerelő, és nem is akarok azzá válni. Sajnos csupa rosszat olvasok ezekről. És mivel itt is elmondható, hogy a nagy része külföldről behozott, lemondtam róla. Hiba lenne venni egy ilyen kocsit?

Honda Accord, Lexus IS200 tetszene még, de úgy látom, hogy azok drágábbak. A Mazdákról pedig az a hír járja, hogy rohadnak.

Tud esetleg ajánlani mást, vagy tanácsot adni, merre keressek tovább?

Előre is köszönöm,

Balázs

Kedves Balázs!

A 156-ost nem ajánlanám, vannak alfások, nekik való, ők elnézik az autónak, hogy átlagon felüli törődést igényel. Az E46 Compactnak nem akkorák a fenntartási költségi, mintsem azt sokan gondolják, de nyilván foglalkozni kell vele.

Másfélért már lehet nagy motorosakat is venni. Én türelemmel keresnék egy Civicet, vannak belőlük kifejezetten normális darabok is, csak ki kell várni a vételt.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Családi unalmas mellé izgalmat

július 1., 17:26 Módosítva: 2016-07-04 18:13:24
111

Tisztelt Becsületesnepper!

Családom folyamatos bővűlése miatt (3 gyerek) az elmúlt évek használt autó vásárlásaimat folyamatosan a praktikum, ésszerűség és hasonló unalmas szempontok szűk nyomvonala határozta meg, ami jelenleg egy Renault Scenicben manifesztálódik. Ugye, hogy ebben mennyi a boogie, azt nem nagyon kell bemutatnom, végülis szerethető autó, nagyjából úgy, mint ahogy az ember az anyósát szereti, a család velejárója, elviseled és megpróbálod szeretni.

Na, de... Elérkezett a pillanat, hogy végre egy kicsit magamra is gondoljak és valami izgalmasabb tárgyat birtokoljak.

Budapesti munkába járáshoz, nagyjából napi 30 km és hétvégi élményautózáshoz keresek valamit, ami nem drágább, mint 1,5 millió Ft. Évjárat nem érdekel, formára inkább coupe ami megfog.

Ami nagyon tetszik az az E46 coupe, illetve az első generációs Audi TT. Szemezgettem még Mini Cooper S-sel, de próbakör után nem győzött meg, nagyobb húhára számítottam.

Érdemes ezeket nézegetnem, vagy teljesen rossz az elképzelés?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel

Zsolt

Kedves Zsolt!

Az E46 kupéból a nagy motorosok (325, 328, 330) a jobbak, de azokban gyárilag nem volt sper, így annak a beszerzésével még kell számolni, ha szeretne egy kis izgalmat. 1.5 millióért azonban még nem fog igazán jó nagy motoros E46-ot kapni, én elgondolkodnék egy E36-oson is, azokban volt sperres is, és az már elmegy keresztben, ha kell. Az Audi TT nem nagy tűz, szerintem inkább csak a formája miatt gondolják az emberek hogy sportautó, valójában nem az.

A hátsó ülések csak jelzés értékűek, azokba ember nem ül be. Ha jó a két ülés, akkor egy MX5 is jó lehet. Nagy tűzijáték abban sem lesz, de sokkal jobb az előadás, mint egy TT-ben. Jó üléspozíció, zseniális váltó, futómű, egyensúly, és ha sikerül egy Anniversary-t venni, abban a ngyobb motor mellett Bilstein futómű, sper, hatos váltó is van. A Mini Cooper kompresszoros változataiban kevesebb a motor probléma, de a váltóval, az elektromos kormány szervóval lehetnek problémák.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még

Napi 200 kilométerhez PDTDI-t?

június 29., 10:40 Módosítva: 2016-07-03 16:01:17
146

Kedves Becsületesnepper!

Napi 200 km-t utazom, munkahelyemre oda-vissza, ehhez keresnék egy megfelelő autótípust és kérném a segítségét. A megtett táv 85%-a autópálya, és max 120km/h, nem vagyok versenyző típus.

Cél: az alacsony fogyasztás. Természetesen dízel járgányt keresnék, árban plafon a 800.000 Ft. Ha olcsóbb, az sem baj.

A VW TDI-k, esetleg PDTDI-k kerültek elötérbe, vagy esetleg Audi A2. Sok Golf és mégtöbb Passat van a hahu-n, de melyik típus a legjobb? Lehetőleg 5 ajtóst érdekelne, természetesen klímával.

A VW digitklímáról már sok rosszat halottam, vagy csak akinek elromlott már, az hangosabb a fórumokon? Vagy van más autógyártó, amely megbízható ebben a kategóriában?

Segítségét elöre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Szerintem jó Audi A2-est ennyiért nem fog találni. Nem olyan régen gondolkoztam rajta, hogy kellene A2-est venni szaladgálósnak, mert mindig tetszett. Meg is néztem néhányat, de nagyon sok szemetet láttam, a kilométeróra állásokról most ne beszéljünk, mert az egy másik történet, úgyhogy fel is adtam ezt a tervemet. Kint is megnéztem őket, és amit már megvettem volna, az 3500-4000 eurótól kezdődött, és az még kint volt. Egyszerűen a koruk miatt, és a "gondos" gazdák miatt le vannak élve.

Nekem a PDTDI-k közül a 101 és 105 lovas a kedvencem, ezek esznek a legkevesebbet, mindamellett még mennek is normálisan. A legmegbízhatóbb a 90 lovas 1Z motorkódú régi TDI, de a 110 lovas AFN kódú is nagyon jó. Ezekkel olyan nagyon mellé nyúlni nem lehet, ha nincs bennük egymillió kilométer, és ezeket lehet a legolcsóbban üzemeltetni. A digit klímától én nem félnék, nekem még sose romlott el, de minden elromolhat, ha pedig elromlott, akkor meg kell javítani, de választhat manuálisat is. Az autóra költeni kell, ez ilyen.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Távolról sincs vége, olvasson még