Olajdoktor Olajdoktor

Motorolaj szavatossága

2007.06.28. 23:19 -

Kedves Olajdoki!

Hétvégén rendet tettünk a tárolónkban, és találtunk több flakon Mol Carrier Maximol Sint SAE 5W-40 motorolajat, aminek 1997-ben lejárt a szavatossága. Még a régi autónkhoz vettük anno kemény pénzekért és nem szeretném kidobni, ha nem muszáj. Jelenleg egy 1998-as Kia Shumánk van, használhatjuk hozzá ezt a motorolajat?

Köszönöm:

M. Erika

Kedves Erika!

Úgy tudom, hogy a MOL a flakonokon nem a lejárati időt, hanem a gyártási dátumot tünteti fel, csakúgy, mint minden más olajtársaság.

A szavatosság időtartamáról ahány olaj szakember, annyi vélemény, egyben viszont konszenzus születhet, 10 éve gyártott olajat már nem érdemes felhasználni. Valószínűleg "nem áll be tőle a motor", nem kell autómentőt hívni az elindulástól számított tíz percen belül, de az eredeti vegyi összetétel még alapvetően steril környezetben is - mint a flakon - megváltozhatott.

Mehet a veszélyes hulladékgyűjtőbe.

Üdv:

Olajdoki

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2007. június 28., 23:19, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

  • 2010.09.24 20:35:37Egerek2

    A motorolajokat ha nincsen megbontva a flakon,akkor a gyártástól számított 60 hónapig (5 év) lehet felhasználni.Akár ásványi, akár szintetikus. A tárolási hőmérséklet 0c-60c fok között legyen.

 

Olajdoktor Olajdoktor

Miért kell évente olajat cserélni?
Mit öntsek a Ferrarimba?
Rázzam vagy keverjem?

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar Magazine

Find something else if you can
We liked the diesel Duster very much earlier, but the petrol version is not as good. To accept it, you have to constantly remind yourself of the price tag.