G Astra olajcsere: lehet 2 év?

2010.01.25. 19:07

Kedves Olajdoki!

Benzines, 1,4-es Astra Classic-om van (2007-es évjárat). A gyár szerint 30 000 km, vagy egy év az olajcsere-periódusa. Én most töltöttem bele Castrol Edge 0W30-as olajat, ami longlife. Évente kb. 10 000 km-t megyek vele. Amikor olajcserén volt az autó, a szerelő azt mondta, hogy mivel longlife, akár 2 évig is benne maradhat.
Ez azért fontos, mert drága volt az olaj, és ha nem muszáj, nem cserélném le 1 év, és 10 000 km után, hanem megvárnám a 2 évet, és kb. 20 000 km-t.
Megtehetem?

Válaszát előre is köszönöm:
Gábor


Kedves Gábor!

Sajnos nem tudom nyugodt szívvel ajánlani, hogy a gyár által előírt 1 év
helyett 2 év után cserélje az olajat. A longlife olaj akkor használható
hosszabb csereperiódussal, ha ezt az autó gyártója külön megengedi. Az olajcsere-periódust számos tényező befolyásolja, és ezek közül - talán meglepő, de - a futott kilométer szinte a legkevésbé fontos. Fontosabb nála például, hogy hány hidegindításon esett át a motor, mennyit járt hidegen (rövid utak), milyen sűrűn volt kitéve kondenzációnak, stb. Sőt, mielőtt még valaki úgy gondolja, hogy ha nem jár az autóval egyáltalán, akkor nem romlik az olaj állapota, gyorsan leszögezem: a már használatba vett olaj állapota az autó álló helyzetében is romlik, mert az olajba keveredett égés-melléktermékek folyamatosan rombolják az olaj összetevőit. Tehát felelősen nem lehet állítani, hogy „persze, ráér 2 év után is az olajcsere". Könnyű pedig nagyvonalúnak lenni ilyen helyzetben, mert az olajjal kapcsolatos problémák sokszor csak hosszú évek hathatós károkozása után válnak láthatóvá, ezért nehéz észrevenni az ok-okozati összefüggést. De ha hosszú távra tervez az autóval, és nem mindegy, hogy később milyen állapotban lesz a motor, akkor már most érdemes ezekben a kérdésekben helyes döntést hozni.

Üdv,
Olajdoki