TotálvámTotálvám

Amerikai rendszámú autó használata Magyarországon, folytatás

2007.05.07. 09:01 -

Tisztelt Váradi Mihály!

Koszonom szives valaszat. Remelem elnezi nekem, hogy tovabbi kerdesekkel zaklatom. Mivel allando lakhelyem tovabbra is az Egyesult Kiralysagban talalhato (hivatalosan, munkavallalasi engedellyel utazom, es toltom jelenleg idom nagyobb reszet az Egyesult Allamokban), tovabba angol allampolgarsaggal is rendelkezem, igy elgondolkoztam azon az opcion, hogy Magyarorszagon az angol/EU rendszammal rendelkezo automay hasznalnam. Milyen jogi feltetelekkel tarthatok egy tulajdonomban allo, angol rendszamu gepjarmuvemet Magyarorszagon? Ha a jelenlegi jogi allaspont nem engedelyezne gepjarmuvem Magyarorszagon tartasat, varhato-e a kozeljovoben a fentieket erinto torvenymodositas? Gondolom az Europai Unios jogharmonizacio ezt a szituaciot is erinti/erinteni fogja.

Amennyiben egy jelentosen kedvezobb aru amerikai rendszamu auto LEGALIS behozatala mellett dontenek megis, mennyi idot vesz igenybe a gepjarmu magyar forgalmi engedelyenek beszerzese es milyen koltsegekkel kell szamoljak?

Utolso kerdesem tudom, egy kicsit meglepo. Az internetten erre az oldalra kattintva igeretett kaphat barki agy amerikai autora, amit amerikai rendszammal Magyarorszagon hasznalhat a (gondolom) magyar allampolgarsagu vasarlo. Milyen joghezagot hasznal ki a fenti szolgaltatas? Remelem nem erti felre kerdesemet, nem kivanok semmifele jogsertest elkovetni.

Válaszát előre is köszönöm:

Somlai Edina Theodora

Tisztelt Somlai Edina Theodora!

Az Angliában regisztrált saját tulajdonú autóját szabadon használhatja az EU területén. Az angol rendszámú járművét itthon élő családtagjai, rokonai, vagy ismerősei részére egy kölcsönadási szerződéssel vagy hasonló okmánnyal kölcsönadhatja. Ez alapján Ők a járművet szabadon használhatják az EU-ban. A szerződést, stb. a gépkocsiban célszerű tartani a közúti ellenőrzések során a használati jog igazolása érdekében.

A jármű után az adókat, biztosítást Angliában kell továbbra is fizetnie. Itt kell a műszaki vizsgáztatást is végeznie. Az amerikai autó behozatala esetén 10%-os vámot, és 20%-os áfá-t kell itthon fizetnie. A forgalomba helyezéshez mindezek mellett regisztrációs adót kell Magyarországon fizetni. Az ügyintézés időtartamára vonatkozóan nem tudok Önnek választ adni.

Az internetes ajánlatokban semmilyen garanciát nem vállalnak arra, hogy a járművet 6 hónap után is tudja az EU-ban használni.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2007. május 7., 09:01, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

  • 2010.08.25 12:35:07roby3999

    Üdvözlet! A ebay árverési oldalon nézegetem a veterán autókat.7000 usd körül,ha vennék egy autót, ami kb. 35 éves,akkor még milyen költségeim lennének rá.És hogyan lehet hazahozatni az usából?Nekem is ki kell menni?Vagy esetleg tud valaki ajánlani egy olyan céget ,aki ezekkel foglalkozik.Előre is köszönöm a segítséget!

 

KeresésKeresés

IndapassIndapass

▴hirdetés