Ha bírod idegekkel, takarékos

Citroën C4 1.6 e-HDI (2011)

2011.03.03. 06:38

Adatlap Citroën C4 Exclusive eHdi - 2011

  • 1560 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
  • 112 LE @ 3600 rpm
  • 270 Nm @ 2000 rpm
  • 6 seb. szekvenciális (robotizált) automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    11.2 másodperc
  • Végsebesség:
    190 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    4.2 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    4.7 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    3.8 l/100km
  • 6 439 000 Ft

Azt mondják rá, hogy mikrohibrid. Ez azonban senkit ne tántorítson el a cikk elolvasásától. A C4 e-HDI a Cora autóipari megfelelője: minden van benne, ráadásul jó minőségben, és ha valaki egy kis önmérsékletet tanúsít, még olcsón is járhat vele.

Akkor még csak egy estét volt nálam a Citroën C4 e-HDI. Igazából egy elég szerencsétlen estét – a csikorgó mínuszban, a legnagyobb délutáni csúcsforgalomban be kellett mennem vele a legbelebb belvárosba, és ott parkolóhelyet kellett keresnem. Oda mentem, ahol még most, ezekben a legendásan dugótlan időkben is állandó a torlódás, egészen pontosan az Astoria mellé.

Nem is tett jót a fogyasztásnak, a hideg idő és a hektikus forgalom kettőse ugyanis sosem jó sem a hibrideknek, sem a start/stop funkciós autóknak. A C4 e-HDI pedig ezek óvatos átmenete.

Hidegben ugyanis fűteni kell, a fűtéshez pedig általában a motor melegét használják ezek az autók is, maximum rátesznek az egészre pár fokot a beépített kiegészítő elektromos hajszárítóval. Tehát hiába a hibrid üzem, hiába a start/stop, a gazdi kényelmének kiszolgálása fontosabb feladat a fogyasztásnál és az emissziónál, ezért ha 22,5 fokra tekeri a tekerőt, a kocsinak kutya kötelessége 22,5 fokra temperálnia a kabint. Ergo – szinte állandóan megy a motor.

A hektikus forgalomnak tehát nem örül sem a hibrid, sem a start/stop rendszer. Nem tudja kiszámítani, mikor akarunk kilőni, mikor aszalódunk újabb három percet egy helyben, avagy mikor fogunk lassan tovacsordogálni a többiekkel. Ezért melyik, hogyan, de rosszul osztja be a bolygómű fékezését, a robotizált váltó működési ütemét, a benzint, a beindításokat, leállításokat.

Mire hazaértem, 7,5 litert mutatott a fedélzeti számítógép. Ez lenne a nagy rössel beharangozott, étvágytalan, no és szinte emissziótlan Citroën C4 mikrohibrid, az 1,6-os e-HDI bemutatkozója? Épp aznap este kellett megírnom az 520d BMW-ről a tesztet, bele is vettem a Citroënt, mint negatív példát. Mert hasonló használat mellett, mindenféle gyanús motorleállások, ide-oda kapcsolgatások nélkül az az 1,7 tonnás, óriási bajor dög is ennyit, sőt, jellemzően kevesebbet evett. Hol itt a környezettudatosság? Hol itt a pénztárcakímélés?

Előbb kaptam választ, mint gondoltam volna. Másnap reggel a Citroën PR-ese csörgetett a telefonomon.

– Zsolt, ugye nálad van a C4? – szegezte nekem.

– Őőőő…, hát persze – válaszoltam, rosszat sejtve.

– Figyelj, nem tudom, hogy a kollégáim mondták-e neked, hogy ez egy takarékos modell, nem pont úgy kell vezetni, mint más kocsikat… – kezdett bele.

– Igen, igen, tudom, ez mikrohibrid, van benne egy erősen fejlett start/stop rendszer, ami a lassításkor regenerált energiát használja az indítózáshoz. Meg egy óriási, mechanikus kapcsolat nélküli indítómotor, ami fél másodpercen belül, finoman indítja a motort… – mondtam fel a leckét.

– …várj, én nem a belső felépítését akartam elmondani, hanem, hogy ezt máshogy kell vezetni. Mert voltak itt páran, akik csodálkoztak, milyen sokat eszik, mert úgy ültek bele, mint más autóba szoktak, nyomták neki, jól kihúzatták, mentek, ahogy a csövön kifér. De ezt pont nem ilyen használatra tervezték, igazából olyanoknak készül, akik eleve takarékosan, finoman vezetnek, de szeretnék, ha még kevesebből tudnának járni – magyarázta.

Valamit ide kell fűznöm. Tudniuk kell, hogy Nóra, a Citroën PR-ese intelligens, értelmes egyén, csodálatos antennái vannak az emberekhez, nem véletlen, hogy már évekkel ezelőtt, a PSA-termékek minőségi mélyrepülésekor is ügyesen vitte a márkát, senkivel nem rúgta össze a port. Maximálisan megbízok abban, ahogy megítél egyes helyzeteket. És tudom azt is, fentiek miatt ritkán veszi fel a telefont, hogy bárkit zargasson, és ha igen, nem véletlenül tesz úgy. Ha most képes volt egy ilyen apróság miatt felhívni, rettenetes fogyasztási értékeket produkálhattak a kollégák. Nem akartam kitolni vele; nem hagyom szarban, megígértem neki.

Mikrohibrid? Na elmentek ti a…

A fenti párbeszédből talán ki is derült mindenkinek, mi a különlegesség ebben az autóban, épp csak picit szeretném jobban kifejteni. A motor adott, a Citroën jól szolgáló, öreg, közös nyomócsöves dízele az, az 1,6 HDI. Itt most 112 lóerős, új a hengerfeje, módosított a vezérlése, nem négy, csak két szelepe van hengerenként, de a blokk ugyanaz. Korábban már vezettem ilyen motorral hajtott autót, az új Mazda 3 volt az. Ott se volt rossz. Szépen beburkolták, jól hangolt bakokra tették, igazán nem lehet panaszkodni a hangjára. Négyhengeres, tehát nem szép, nincs benne semmi élmény, persze, de igazából alig hallani belőle valamit, tehát a motorzaj nem téma.

A váltó egy robotizált kézi cucc, tehát felületes szemlélőnek pont olyan, mint valami automata. Nincs kuplung, megálláskor N-be, elinduláskor A-ba kell tenni a kis kart, a többit elvégzi a szerkezet. A háttérben azonban ugyanolyan, közönséges mechanikus gép végzi a dolgát, mint a szomszéd Suzuki Altójában, csak a lábunk, kezünk helyett mindenféle szervomotorok mozgatják az olajos belső szerveket, és itt hat a fokozat, nem öt. Ebben a Citroënben pedig úgy programozták a kapcsolásokat, hogy a motor minél többet dolgozzon a szerény étvágyú tartományban, tehát sík terepen gyorsan felkapcsolgat hatodikig, emelkedőn pedig elég hamar visszapakolgat, még mielőtt túl kis fordulaton erőltetni kezdenénk a motort, és alaposan lenyomnánk a gázpedált.

Ezen túlmenően egy jól fejlett generátor, egy nagy akku, és egy óriási teljesítményű, a főtengelyt mechanikus kapcsolat nélkül megforgató önindító a része a pakknak. Fékezéskor – akár a Priusnál – először a generátor lassítja az autót, csak utána lépnek be a környezetet feleslegesen fűtő fékbetétek, -tárcsák. A generátorból származó áram az akkuban landol, s a motor leállítása után az indító ezt használja később a beröffentéshez. Sőt, ha marad elég delej az akkuban, a generátor menet közben jó darabig nem is tölt, így is takarékoskodik. Ez a mikrohibridek lényege.

Igen-igen jó, de van egy nagy baja. Egy baj, de kivédhető.

Népítélet - Citroën C4