Rózsaszín Rönó – nem csak barbibabáknak

Teszt: Renault Twingo Miss Sixty - 2011.

2011.12.13. 06:29 Módosítva: 2011.12.13. 09:56

Adatlap Renault Twingo Miss Sixty - 2011

  • 1149 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
  • 75 LE @ 5500 rpm
  • 105 Nm @ 4250 rpm
  • 5 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    12.3 másodperc
  • Végsebesség:
    170 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    5.1 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    6.0 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.2 l/100km
  • 2 790 000 Ft

A Twingo Miss Sixty a Renault kimondottan nőknek készült limitált szériája. Valóban nagyon csajos. Rózsaszín fényezés rózsaszín felnikkel, virágmintákkal, óriási visszapillantóval, sminktartó rekeszekkel. Csajosság szempontjából kívánni sem lehetne jobbat, viszont még mielőtt elborítanák agyukat az ide vonatkozó előítéletek, gyorsan leszögezném: a butuska külső mögött egy nagyon jól használható és szerethető autó.

Hát igen, a külseje. Tagadhatatlanul rózsaszín. De korántsem annyira, mint számítottam rá, amikor kuncogva rebesgették a kollégák, hogy jön a rózsaszín Twingo. A franciák által bohém rózsaszínnek nevezett árnyalat kifejezetten visszafogott, egyáltalán nem hivalkodó. A kevésbé exchibicionista csajok számára is egy vállalhatóan kedves barack szín.

Az autó orrát, fenekét és a B-oszlopokat szolid virágminták díszítik, a tökéletes összhatás kedvéért a felnik is az előbb említett rózsaszínben pompáznak. Aki ezt már túlzásnak érzi, ne ijedjen meg, választhatja a szolidabb ezüst felnit. Viszont a virágminták annyira a Miss Sixty verzió tartozékai, hogy nélküle a csajos Twingo olyan lenne, mint egy SPECNAZ-katona ernyős denevér tetkó nélkül.

De hogy az emberekben mennyi előítélet van, legjobban az bizonyítja, ahogy a forgalomban viszonyultak hozzá. Kétségkívül nehéz nem észrevenni, és elvonatkoztatni attól, hogy női autó, egy női, ráadásul szőke sofőrrel. Soha ennyien nem próbáltak bevágni elém, olyan helyeken, olyan tempóban, ahol például az ütött-kopott Škoda Pickuppal meg sem próbálták volna. Ugyanakkor volt néhány pozitív tapasztalatom is, amikor udvariasan elengedtek. Bár nem kizárt, hogy autóstársaim ekkor is csak a saját járgányukat féltették, és jobbnak gondolták megtartani a három lépés távolságot.

A színe mellett a második szembetűnő dolog a forma. Szép kisautó, csak úgy süt róla az édi-bédi cukiság. Az orra nekem kifejetetten tetszik - szemben a korábbi modellek bamba, nyomi tekintetével. Nagy mandula szemeivel, pisze orrával egy simogatni való plüssjátékhoz hasonlít.

Kis méretének köszönhetően a Twingo parkolóképessége egyszerűen fenomenális. Még egy kevésbé rutinos (nőnemű) sofőr is játszi könnyedséggel boldogul vele. A nagy visszapillantóknak köszönhetően holttér szinte nincs. Magam is csodálkoztam, milyen zsebkendőnyi helyekre be tudtam állni minden nehézség nélkül. Ugyanakkor a mérete többször is rosszra csábított: olyan helyeken meg lehet vele fordulni, ahol más autóval nem, vagy nem lenne szabad.

Népítélet - Renault Twingo