Tesztek Tesztek

Teszt: Alfa Romeo Spider V6 3.2

Mérges pók

2003. október 2., csütörtök 09:54
16 óra. Ennyi jutott a V6-os Spiderre, erre az Alfa és az olasz autó lényegét talán leginkább megtestesítő autóra. Mégsem vagyok bánatos, hiszen sokaknak ennyi sem jut ebből az élményből, pedig ha minden családi ház garázsában állna egy Spider, jobb hely lenne a világ.

Pininfarina design-stúdiója annyi emlékezetes karosszéria után a régi Spider leváltásakor is nagyot alkotott: az autó egyszerűen gyönyörű. Emlékeznek még, mikor jelent meg az új Spider a piacon? Nyolc éve, 1995-ben. Az idő nem az Alfa felett, hanem vele együtt száll: ha tegnap mutatták volna be a típust, akkor sem rína ki a kabriók közül. Még sportautók között is ritka az ilyen kortalanul szép jószág az autós világban. Akár becsukott, akár elrejtett tetővel, akár felhúzott, akár leengedett ablakokkal egyaránt gyönyörű: a különlegesen tagolt övvonal, az utánozhatatlanul csábos far, a hegyes, gonosz front, a mélyre húzott hűtőmaszk, a motorháztető kivágásaival tagolt fényszóró: az autóról üvölt, hogy olasz. Többet gyártanak belőle, mint egy Lamborghiniből, vagy egy TVR-ből, de míg azokra ritkaságuk vonzza az autománok tekintetét, a Spidert szépsége miatt bámuljuk meg.

 
  Spider-történelem
 
 
 
   
   
A korábbi Spider formaterve is Pininfarina műve, 1966-ban váltotta fel vele az Alfa a korábbi Giulietta Spidert. A Giulia 105 rövidített padlólemezére épített, 1570 köbcentis, 109 lóerős motorral szerelt, hátsókerékhajtásos autó egy pályázat eredményeképp a Duetto becenevet kapta. 1967-ben a gyár piacra dobta a Spider Velocé-t, a Gyors Spidert, amelyet már 1779 köbcentis, 118 lovas motor mozgatott. Három évvel később a karosszérián és az utastérben végeztek jelentősebb változtatásokat: látványosan átalakult a far, megújult a kilincs. A típus gyártását 1994-ben szüntették be. Minden idők legerősebb széria-Duettója, a 2000 Spider Veloce 132 lovas volt - a jelen csúcsmodell, a tesztelt autó már 240 ló erejét hordozza. Változnak az idők.

A Spider beltere a tesztautóban nem nyerte meg maradéktalanul tetszésemet: én az enyémet majd natúr bőrszínű kárpittal rendelem, az elegánsabb, mint ez az egyhangú fekete bőr. Ha nem lennék ilyen öreg, biztosan egy fekete Spidert vásárolnék, piros bőr belsővel. A gyár még Blue és Red Style fantázianevű, speciális bőrbelsőt is kínál. Ezek a kárpitok a MOMO nevével fémjelzett, kellemesen puha, viszont masszívan tartó üléseken feszülnek, mely ülések az én 182 centimhez még kényelmesen beállíthatók, sőt, még nem is kellett teljesen hátratolnom őket az ideális üléspozícióhoz.

"Aha, soros motor!" - mondta egy kedves ismerősöm, akit becsapott a keresztbe elhelyezett, kb. 30 fokban döntött 60 fokos V-motor felülre eső egyik hengerfeje. Bizony, a mostani Spider-teszt apropóját az új 3179 köbcentis V6-os adta. A márka GTA-típusaiban 250 lóerőt teljesítő motor a Spiderben kissé szerényebben adja elő magát, de még ez a csekély, 6200-as fordulaton jelentkező 240 lóerő és a 4200-nál rendelkezésre álló 289 Nm sem esik zavarba, amikor az autó 1470 kilós saját tömegét kell noszogatnia. 6,3 másodperc alatt ugrik 100-ra és 242 km/h a végsebessége - egy szép kabriótól nem is kell ennél több.

Bár egy sportautónál ez a paraméter kevéssé fontos, emlékezzünk meg a fogyasztásról is. Katalógus szerint 13,2 liter várható kombinált ciklusban: ez az átlag szerkesztőségünk esetében is helyesnek bizonyult. Én 11,8 literből autóztam végsebességteszttel, kb. 3/4-1/4 országút-város viszonylatban, Karotta szaktárs pedig 20 literből is alig jött ki, igaz jóval több várossal és a csudaládába szánt vollgázas attrakciókkal.

Négyezres fordulattól vérbeli sportautóhoz méltó élményeket szerezhet a bátor pilóta. Ha nyugalomra vágyunk, és a szomorkás Szécsi Pál dünnyög a kicsit nehezen kezelhető, de szépen szóló Blaupunkt-rendszerből, egyesből akár már ötvennél hatodikba rakhatjuk a kiváló váltót: az alapjárat környékén is bőven van nyomaték. Ha ismét előkerül a T.a.t.u. CD, hamar visszatérhetünk az alfás stílushoz: kipörgésgátló kikapcs és ihaj: a 225-ös gumik, a segédkeretes első és multilink rendszerű hátsó felfüggesztés szédületes kanyarsebességet és mókás hirtelen irányváltásokat tesz lehetővé. A kormányzás a teljes, mindössze 2,5 fordulatot átölelő tartományban könnyű és pontos: a szervorásegítés változó mértéke mindenkor tökéletes. Jó partner a vadállat-stílushoz a harapós fékrendszer az EBD-vel és a négycsatornás ABS-szel, ami azért időnként enged egy-egy kis nyikkanást, csak épp az érzés végett. Mindehhez a karosszéria teljes beletörődéssel asszisztál: a Spider merevsége is kitűnő.

< >

 
  Spider - artikuláció
 
  Hosszas vita övezte a TotalCar szerkesztőségében a Spider-cikk megírásának folyamatát. Valahányszor kérdést intéztem a kollégákhoz a "Szpider"-rel kapcsolatban, mindig a "Szpájder"-t kaptam az arcomba. A Spider helyes ejtésével kapcsolatban két paradigmarendszer vert gyökeret:

1, a pók-elmélet
A pók-elmélet szerint az Alfa "Spider" típusjelzése - mely a Spiderman-mondavilágnak köszönhetően a magyar gyermekekben talán leghamarabb rögzülő idegen szó -, az angol "Pók"-ból származik. Ezt az elméletet támasztja alá olasz és német on-line szótárak spider-szócikke, mely szerint angol eredetű a szó, jelentése pók, angol fonetika szerint ejtendő. Az elmélet nem ad magyarázatot, mi köze egy kétüléses sportautónak a pókszabásúak osztályához. Talán hogy a Spider olyan gonoszan lapít a garázsban, mint a pók a hálójában?
2, a sebességelő-elmélet Ezt az elméletet én dolgoztam ki: szerintem a "Spider" a mai angolszász rendőrszlengben már "Gyorshajtó" jelentésű, korábban valószínűleg nem létező "Speeder", szó szerinti fordításban "sebességelő", azaz "gyors" szó italizált formája, s mint ilyen, "Szpider" ejtést kíván. Végülis a sebesség inkább jellemző egy sportautóra, mint a hálószövés.

Az autó gyönyörű, a motor csodás, a futómű kitűnő, a szellő körüllengi a bőven 200 felett kabriózó autós újságírót - mi kell még a gyönyörhöz? Hát - talán egy kicsivel kidolgozottabb felhasználói felület a kifogástalan vason. Már a beszállás sem egyszerű: az egyedi formájú slusszkulcs fejének élén lévő gumisátor alá rejtett gomb lenyomására nyílik a zár, mintegy két másodperces késleltetéssel, ami arra való, hogy az elbizonytalanodott bejutni vágyó még egyszer rányomjon, így azonnal vissza is zárja a kocsit. Sebaj, aki Alfázni akar, ennyitől nem retten vissza. Ha akarja, kinyitja kulccsal a sem a csomagtartóra, sem a tanksapkára nem ható központi zárat és akkor már csak a kilincs hiányával kell szembesülnie. Peugeot 106-ot, vagy Fiat Pandát próbált autósok mindjárt rájönnek, hogy a kulcslyukat is rejtő gomb megnyomásával, a csupasz lemezt megfogva nyitható az ajtó.

Hogy a csomagtér fedelét lezárni csak a légies far rettenetes erejű lecsapásával tudtuk; hogy az ülések mögötti kis zárható rekesznek nincs fogantyúja, hanem úgy kell vájkálni a kárpitban a nyitásához; ez kiábrándító és méltatlan a szépséghez és könnyedséghez, amelyet a Spider megtestesít. Hogy a biztonsági öv ki-kiakad az ülésre szerelt terelőelemből - de ha nem, akkor meg-megcsavarodik benne -, bosszantó és zavaró. De ami a leginkább dühítő, a tető nyitásának-zárásának procedúrája. Tesztautónkban feláras szervomotorok és hidraulika-munkahengerek végezték a munka nehezét, de igen-igen lassan és csak álló helyzetben, behúzott kéziféknél.

A bő fél perces művelet közben és után túl sok a humánerőforrás-igény: a gombot egyrészt folyamatosan nyomni kell, másrészt zárásnál a két reteszelőkampó alig-alig, csak az egész tető erőteljes húzása mellett akad be a helyére. Amikor már úgy érezzük, végre tető van a fejünk felett, még két kis tépőzáras kárpitelemet kell a helyére feszítenünk és leragasztanunk. Ha nyitásnál ennek ellenkezőjét elfelejtjük, a motorok szenvednek, a tépőzár recseg, a kabrióban vakító macsó feje pedig csúful vörösödik a pláza parkolójában. Javaslom az Alfának, hogy a következő modellfrissítésnél legalább annyi munkát fordítsanak a tető áttervezésére, amennyit megspórolnak a tökéletes forma változatlanul hagyásával.

A tesztautó listaára 10.495.000 forint. A BMW Z4 231 lovas háromezres motorral 15.590.000-től indul, a 218 lovas Mercedes SLK 320 13.506.000 forint, de még a szintén gyengébb, az erősebb Aero verzióban is csak 210 lovas Saab 9-3 Cabriolet is 13.690.000 forint. És csúnyább a segge. Egy biztos: a fenti mezőnyből nekem még a minőségi hiányosságokkal együtt is a Spider a favorit. Mert gyönyörű.

  Értékelés: jó erős és gyönyörű kétüléses kabrióként 4.          
Ha a tetőmechanika gyorsabb és precízebb, a beltér pedig egy leheletnyit sportosabb lenne, akkor 5.          

< >

Címkék:

▴hirdetés