Tesztek Tesztek

Teszt: Citroën C4 2.0 HDI

A Golf-osztály partizánja

2005. március 17., csütörtök 12:06
Agyatlan kormány, acélrugó, műszerfal amin átsüt a nap, beépített szagosító. Fenékrázás. Egy Citroën, ami minden tradíciónak ellentmond. Még a sajátjának is.

A C4 igazi különc az alsó-középkategóriában. Műszakilag persze ez is csak egy korszerű, biztonságos, takarékos-mégis-erős tucatautó, de olyan extravagáns részletmegoldásokkal operál, amelyek által "a Citroën megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez". Legalábbis mindenki ezt várja tőle.

Manapság szinte minden márka egyértelmű azonosíthatóságra törekszik új modelljei formájának tervezése során. A Citroën aktuális alsó-közepesének ötajtós változata jól érzékelhetően illeszkedik a C3 és a C6 közé. A márkaidentitás megvan, de valahogy mégsem elég karakteres az autó.

Bár a C4 orrán is megjelent az EKG-hullám és a felfrissített C5 lámpájához hasonló világítótest, a forma sok minden lehetne. Ha csavarhúzóval lepattintgatnám az emblémákat, simán be tudnám adni tízből kilenc hároméves hibernációból felélesztett autománnak, hogy amit lát, az az új Focus, az új Corolla, az új Civic, vagy az új Almera.


Hírszerkesztőnk szerint a C6 egy "sodrófával megdolgozott C4". Rendben, de akkor a C4-et úgy kaptuk, hogy a C3-nak adtunk ugyanezzel az eszközzel. A konyhai művelet után a nőiesség, lágyság eltűnt a gömbölyded vonalakból, átadva helyét egyfajta simulékony dinamizmusnak, ha szabad ilyet mondanom. A C4-re valahogy nem igaz az általános elv, hogy minél többet nézem, annál szebb lesz, sosem lesz szép, de határozottan nemcsúnya.

Az egyetlen elem, amit kifejezetten szépnek találtam, a felnik közepe. Egy forgó tárgy közepére helyezésre ennyire alkalmatlan logót nem is lehetett volna szebben elhelyezni egy forgó tárgy közepén, gratula.

A C4 nagyobb, mint elődje, a Xsara. Ez nem is meglepő, modellváltásnál szokás a hizlalás, de én először nem akartam elhinni. Optikailag talán az egyetlen ív alá épített kabin miatt tűnik rövidnek az autó - pedig nem az.

Érdekes módon sem a citroen.hu-n, sem a márkakereskedésekben kirakott műszaki adattáblán nem szerepelnek a C4 méretadatai, pedig nincs rajtuk mit szégyellni. 4260x1773x1458 mm, 2608 mm-es tengelytávval ( ötajtós Xsara: 4188x1705x1405 mm, 2450 mm, ötajtós Golf V: 4204x1759x1485, 2578 mm): emberes méretű autó a kategóriában. (Fura, hogy a háromajtós, a C4 Coupé 14 milliméterrel hosszabb ötajtós testvérénél.) A 320 literes csomagtér már nem nagy dicsőség, de ülésdöntögetéssel 1023 liter ez-az is bezúdítható.


Pókszabásúaknak szűk az ajtónyílás

Beszállásnál kellemetlen meglepetéssel fogad a C4: ilyen ocsmány, rezegve csattanó ajtócsapódást utoljára öreg Zastavánkban tapasztaltam. A sokk hamar elmúlt, tesztautónkban jó volt üldögélni. Kényelmesen elfértem, a kormány mögött is, magam mögött is, mindenütt. A vezetőülés és a kormány egyaránt rendkívül széles tartományban állítgatható az összes létező dimenziókban. Akárhogy ültem viszont, az A-oszlop nagyon beletakart a forgalomba. A sötét belvilág kissé ódivatúnak hat, a bajuszkapcsolók is a PSA egyengusztustalanságai, de az ajtók plüssbetétei és a műszerfal tapintási övezetbe eső anyagai kellemetesek.


A XXI. század legeredetibb ötlete

A feketeséget hatásosan oldja a szélvédő alatt trónoló műszeregység, melyet Karotta kolléga oly érzékletesen lefestett a C4 bemutatója után. Mindig jól látszik rajta, mennyivel megyünk, mennyit mehetünk még maradék üzemanyagunkkal - és lehet rajta árnyjátékot vetíteni is. Ezen kívül még három LCD van az autóban, egy a kétzónás klíma, egy a tűrhető hangzású hifi, egy a fordulatszámmérő kedvéért, ezeket éjszaka, bekapcsolt fényszórók mellett ki is iktathatjuk, hasonlóan a Saabok Night Paneljéhez.


Az LCD-beszállító jóban van a tervezőkkel

Ha már itt tartunk: a C4 másik újítása az agytól függetlenül forgó kormánykarima. Ami jó is, meg rossz is. Jó, mert lehet nem kerek, hanem hosszúkás, nagyobb felületen tartó légzsákot tenni a közepébe. De rossz, mert nem lehet a küllőket fogva vezetni, amit én hosszú úton nagyon szeretek, ha a vezetéselméleti tankönyvek mást mondanak is. Jó, mert az agyra került gombok, kapcsolók mindig fix helyen vannak. De rossz, mert Citroënék valamiért mégis hüvelykujjra optimalizálták a gombokat. Ráadásul hülye helyre hülye kapcsolókat raktak, eszem megáll, hogy a hangerőállítás két gombbal, a csatornaváltás (nem a keresés!) egy forgatógombbal történik.

Van még bolondság más is: a C4-ben elöl csak egy pohártartó van, elérhetetlen mélységben, a kézifék karja mellett. Van viszont a műszerfalon három kis kinyitható fiók, rekesz, amelyek mindegyikéből kiváló kreatív előugró pohártartót lehetett volna csinálni. Jó viszont az illatosító a középső légrostélynál. Nagyon könnyen elzárható, utána nincs vele gond, nincs büdös többé.


Undorító PSA egyenbajusz

Biztosan túl kicsi a C4 a sok extrához, de volt még két bajom a kocsival. Fél napig azt hittem, nincs gombja a központi zárnak, csak automatikusan működik. Aztán megtaláltam: teljesen eltakarta az ablaktörlő kapcsolókarja. És ha már itt tartunk: ezen a karon egyet lefelé moccantva a középről kifelé törlő hatékony lapátok egyet törölnek ÉS aktiválódik a rapszodikusan üzemelő automata ablaktörlés. Amit kikapcsolni csak egy ablaktörlő be-, majd kikapcsolással tudunk. ÁÁÁÁ!


A C4 komplikált elektronikája, apró átgondolatlanságai és kiváló kényelme mellett olyat is tudott, amit a legkevésbé sem vártam volna tőle. Intenzív vezetési élményt nyújt! A kétliteres HDI 138 lóerős teljesítménye és 320 Nm csúcsnyomatéka könnyedén megbirkózik a kasztni 1381 kilójával, végsebesség 207 km/h, 0-100: 9,7 mp. Ez önmagában nem nagy szám, ugyanez a motor mozgatta már alattunk például a 307-est, a V50-et vagy a Focust is, hasonló dinamikával. És mégis, a C4-gyel valahogy jobb gyorsan menni, gyorsabban kell vele menni, mint a fentiekkel. Miközben hét litert eszik.

A másik C4


Narancsból vörösbe
A C-4 egy meglehetősen elterjedt katonai plasztik-robbanóanyag, az ötvenes években fejlesztették ki Amerikában. Rövidítése (Composite-4) összetevői számára utal. Rendkívül stabil, nyílt lángra, erős ütésre sem robban. Robbanószerből, kötőanyagból, plaszticizáló, a képlékenységet biztosító segédanyagból és a robbanóanyag eredetének meghatározását segítő markerből, jelzőanyagból áll. A robbanóanyag egy ciklonit, hexogén vagy RDX néven is ismert vegyület, a ciklo-trimetilén-trinitramin, ez teszi ki a C-4 tömegének 90 százalékát. A C-4 tömör, lágy agyaghoz hasonló tapintású gyurmaként kerül forgalomba.

Azért a C4-ben ez az egyenmotor is segít hergelni az embert, álló helyzetben minden kis gázadásra megbillenti az autót, próbálja eltekerni maga körül. Igaz, hogy az érzés nem olyan vérpezsdítő és intenzív, mint egy jóféle hosszmotoros jószágban, de keresztmotoros új autónál eddig tán sosem találkoztam még hasonló élménnyel. A váltó is tetszett; nem tudom, hogy a C4-hez reszeltek-e egy kicsit a PSA 2.0 HDI-hez rendelt hatsebességesén, mindenesetre Peugeot-kban ugyanez a váltó nem tűnt ilyen jónak.

A C4-ben nagyon jól sikerült a futómű. Feszes, kemény, pontos - jóféle 205-ös gumikkal. A kormány hármat sem fordul faltól falig, de ami még jobb, az agytól függetlenül forgó karima már a holtpont környékén is igen direkten rángatja a kerekeket. Ha nem is gokartszerűen, de rendkívül gyorsan és pontosan irányítható vele a C4 orra. A vezetőt tesztautónkban alapáron támogatta a menetstabilizáló rendszer, ami kikapcsolható, de 50 felett automatikusan bekapcsol. Sajnos.


Nincs redline, de van red screen: ha a motor fordulatszáma eléri a 4700-at percenként (3-ban 125 km/h), a fordulatszámmérő háttérvilágítása pirosra vált. A leszabályzás 5000 1/min-nél érkezik, de ritkán jut idáig az ember. Hatodikban 100 km/h-hoz 1800 1/min, 120-hoz 2200-as fordulat tartozik.

A fék nagyon hatásos. Hatásosan boríthatjuk vele vérbe bekötetlen utasaink orrát, illetve könnyedén olvaszthatjuk egybe a mögöttünk jövő elejét és a C4 farát. A féket finoman adagolni képtelenség, minden lassítás egy hirtelen bólintással kezdődik. El sem merem képzelni, mi történhet vészfékezéskor, amikor még a minden C4-hez alapáron járó fékasszisztens is besegít.


Aki Citroën C4 vásárlására szánja el magát, készítsen elő legalább 3 280 000 forintot (+ regadó: 236 250). Ennyiért 1,4-es, 90 lóerős, három-, vagy ötajtós alapmodell jár. Aki kétliteres HDI-t szeretne SX Plus felszereltséggel, az árlista szerint csak ötajtóst kaphat, 5 400 000-ért. Regadó: 512 500Ft. Aki pont olyat akar venni, mint tesztautónk, annak sem kell sokkal többért zsebébe nyúlnia; a felszereltségi lista böngészése során meg kellett állapítanom, hogy SX Plus 2.0 HDI-nkben csak a könyöktámaszba rejtett CD-váltó feláras. A jó öreg CX-ek két ülés közé, függőlegesen besüllyesztett rádiómagnójára emlékeztető ötletes bővítmény 110 000 forintot taksál.

Aki mosható, kanyarba bepillantó bi-xenonlámpára is vágyik, 220 000-rel készüljön, 80 000 a tolatóradar (de 130-ért van előre is néző parkolóradar), 60 az ülésfűtés, 180 a tetőablak, 400 a bőr. Nekem ezek egyike sem hiányzott, de ha egyszer vennék magamnak egy C4-et, biztosan költök 160 000 forintot a biztonsági csomagra: ütésálló üvegek, riasztó - és szuperzár!

Citroen C4 2.0 HDI

 • 2049
  Kéne
 • 1271
  Nem kéne

Már ha vennék. Kedden vettük át az autót, következő kedden kellett visszavinni. Semmi baj nem volt vele, sehol egy meglazult kárpitelem, egy elektronikai gikszer, egy lehullott műanyagdarab. Már kezdtem aggódni: milyen PSA-termék ez, hogy minden működik, de szerencsére nem kellett csalódnom. A leadás előtti este elromlott a tempomat, ha be akartam kapcsolni, a központi kijelzőn kigyulladt a narancsszín SERVICE-szignál, az információs képernyő pedig "Speed control faulty" üzenettel közölte a hibát.

A szerző értékelése ertekeles

A C4 2.0 HDI élvezetesen vezethető, nagyon jól felszerelt, kényelmes autó. Apró hülyeségeit pont kiegyenlítik jópofa újdonságai. Nem tudom, milyen lehet kisebb, gyengébb motorokkal, de ennél a darabnál én nemigen tudok jobbat a kategóriában. Csak az a tempomat ne zúzta volna szét az illúzióimat!

Citroën C4 2004 Sx Plus Citroën C4 2004 Sx Plus

A Totalcar értékelése:

Ezt az autót a Totalcar még nem értékelte.

Népítélet:

 • Kényelem
 • Teljesítmény
 • Megbízhatóság
 • Szerviztapasztalat
 • Fenntartási költség
 • Ennyire szerette

Címkék: