Több dizájn, mint tartalom

Tartósteszt: Seat Ibiza Select 1.0 - 2000.

2002.06.20. 07:50
Tipikus magyar "családi autó", megfizethető árú közlekedési eszköz vegyes használatra - bár városi járműnek tervezték szegényt. Helyt kell állnia autópályán és a nagyvárosban, napi használatban és a csomagszállításban. Meg is teszi.
 
   
   

Tesztünk alanyát, a fantáziátlan, kötelező érvényű Ibike névre hallgató Seat Ibizát egy Pesten dolgozó, de a fővárostól 45 kilométerre lakó házaspár gyötri 20 hónap és 65.000 kilométer óta. Kiválasztása során fő kritériumként a magas ár/érték arány szerepelt - az olcsóbb piaci szegmensben. Alacsony vételár, olcsó fenntartás, kis fogyasztás - mindez a lehető legtöbbet nyújtó műszaki manifesztációban, szem előtt tartva a vitathatatlan kompetenciával bíró Henry Ford véleményét: legjobb autó az új autó.

A beruházási döntés hamarosan a Suzuki Swift és a ?koda Felicia közti választás problémájára egyszerűsödött, mikor az egyik márkakereskedés szomszédságában lévő Seat-szalonba véletlenül beesve dőlt el a kérdés. Az Ibiza ügyesen bedobva akkor új designját, bájos vonalait, igényes bensőjét azonnal nevető harmadikká változott.

 
   
 

A büszke hűtőrács a hivalkodó emblémával, a morcos lámpatestek, a motorházfedél ívelése, a középkonzol sportautósan-BMW-sen vezető felé fordítása a férfiúi lélek, a gömbölyded vonalak, a far izmos hatást keltő kiképzése, a világos belvilág az asszonyi szív meghódításáról gondoskodott. A csomagtérfedél irdatlan krómemblémával való nyitása pedig mindkét nemet egyszerre repíti a csúcsra.

Bár a Select az Ibiza alapváltozata (Select, Stella, Signo, Sport - S-kavalkád), a kisautónak mindennapi használatban nem nagyon kell szégyenkeznie kategóriatársai között. Amiért pirulhat: tesztautónkban még vezetőoldali légzsák sincs - ez később szériában minden Ibizába bekerült. Négy fejtámla természetesen van - bár ez is lehetne 5.

 
   
   

Nincs elektromos ablakemelő, sem központi zár. Van ellenben szervokormány. Az ominózus példány kapott továbbá elektromos mozgatású tetőablakot, valamint elektromos fűtés-szellőzés állítást, így a használtpiacon jobb eséllyel indul majd, ha eljő az ideje. A csak műszerfallal együtt lopható gyári rádió elfogadhatóan üzemel, mondanivalóját a négy hangszóró mellett mostanság divatos módon, a központi displayen keresztül osztja meg az utasokkal.

A fűtés-szellőzés megér egy kitérőt: a sokak által bírált ventilátor- és kék/piros gombok az együttélés során tökéletesen megszokhatók. A szellőzés csendesen működik - 65.000 kilométer óta, a pollenszűrőn keresztül megfelelő mennyiségű levegőt szállít, légyen az hideg vagy meleg. A központi monitor hatalmas, sötétben szép narancssárga, a parlament ülésrendjének grafikus ábrázolására hajazó ventilátor-teljesítmény-kijelzője (szép szó) sokáig leköti a gyerekek, de akár a felnőtt utasok figyelmét. Ügyes fogás a kategóriából való kiemeléshez, a nagyautós érzés eléréséhez.

 
   
 

A kocsiban négy ember viszonylag kényelmes körülmények között utazhat hosszabb távra is. A hatalmas, szélesre nyíló ajtókon átjutva finom anyagú, kényelmes ülésekbe csüccsenhetünk. Ibike azon kevés háromajtósok egyike, melynek hátsó ülésében gubbasztva az anyósülés addigi bitorlójának távozása után visszautasítottam a megüresedett trónt, mondván, itt hátul is nagyon jól érzem magam. Ennek a döntésnek csak részben volt oka a naptető miatt elöl épp hogy elegndő fejtér.

A helykínálat elöl-hátul megfelelő, a beltér anyagai minőségiek, kellemes tapintásúak, eltekintve a műszerfal fényes-sima és matt-rücskös kombinált, de mindenképp igen durva, kopogós anyagától. A 250 literes csomagtartó a kategóriában az átlagnál nagyobb, s persze ez az 1/3 - 2/3 arányban osztott üléstámlák hajtogatásával növelhető. Jó mély is a puttony, mivel alatta csak szükségkerék lapul.

 
   
   

Az utastérben jó pár rakodórekesz, fedeles vagy fedeletlen tárolóhely várja a rágópapírt, térképet, üdítőket, aprópénzt, miegymást. Amiben az Ibiza nagyon nagy, az a menetzaj: a motornak gyakorlatilag egyáltalán nincs hangja, a durva úthibák által okozott eseti futómű-koppanásokat és a minimális szélzajt leszámítva síri csendben utazhatunk.

A csendes, 999 cm3-es négyhengeres soros motor keresztben van beépítve. Felülfekvő vezérműtengely, fogazottszíj-hajtás, hengerenként két szelep. 50 lóerő 5200 1/min-nél, 86 Nm 3000-nél. Semmi flanc, semmi új megoldás, semmi extrém, csak a megbízható, jól bevált, tartós technika. Csoda, hogy a hengerenkénti befecskendezés belefért. Az ember csak azért nem keresi a karburátort, mert a hatalmas, díszes műanyagfedél meggátolja ebben.

 
   
 

Tesztpéldányunk menetteljesítményeiben az egyszerűség összes előnye és hátránya tükröződik: az autó vegyes használatban az évszaktól függően 5,5 és 6,5 liter között fogyaszt 100 kilométeren, viszont nem is egy versenyautó. A tulajdonos bevallása szerint egyszer elautózott a 170 km/h lélektani határig - óra szerint -, aztán visszavette a gázt, azóta 110-120 az utazó. A 945 kg saját tömeg nem terheli meg a motort, hétköznapi viszonyok között a rövid áttételezésű váltóval az Ibiza a legkisebb mocival is használható jószág.

Ha kivártuk a katalógus szerint borzasztó 19,4, a gyakorlatban elfogadható kb. 15 másodpercet 100-ig, utána nem nehéz meg is állni: a fékek biztosan, egyenletesen fognak és fogtak világéletükben. Az Ibiza nem állt be a női autó-sorba: nem bólintunk ránézésre szélvédőt, hanem normál erővel kell tapogatni a pedálokat. A többi kezelőszerv is hasonlóan jól működik: a III-as Golf óta ismert VW-bajuszkapcsolók, a váltó, a szervokormány kellő fizikai behatásra bár, de biztosan ellátják feladatukat.

 
   
   

Még el kell telnie pár évnek, hogy Ibike kimutassa tartósságát, mindenesetre az eddig belehajtott 65.000 kilométer az ajtófogantyúk és a kormány kopásán kívül nem hagyott nyomott rajta. Nincs garázsa, de a fényezés kifogástalan. A 15.000 kilométerenkénti olajcserét betartva a motor valószínűleg igen hosszú életű lesz, a futómű már kényesebb kérdés a magyar utakon.

Az autó már lenullázta a gyári gumikat, de ekkora futásteljesítménynél ez normális. Az egyetlen komolyabb hiba szintén a magyar utakhoz kapcsolódik. Miután az M1-es egyik felhajtóján Ibike százzal keresztülszáguldott egy ottfelejtett IFA-kardáncsuklón (kb. 30 kilós vas), 180.000 forintért kellett kicserélni a motortartó bölcsőt és az első kipufogódob rögzítését.

 
   
 

Nem mondható ki egyértelműen, jó vétel-e: aki egyáltalán számításba veszi a kis Seatot, nagyon sok szubjektív benyomásra kell támaszkodjon. Auto Emoción, mondja a spanyol, s így is van: akire hatnak a latin vonalak, a hangulatos beltér, a korszerű design, az, ha meglátta Ibikét, nem veti szemét többé Swiftre, Feliciára. Summa summárum: az ezres, alap Seat Ibizában kicsit több a design, mint a tartalom, de ha belegondolunk, ez csak emeli az autó eszmei értékét.

 
 

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.