Tesztek Tesztek

Bemutató: Peugeot 207 - 2006

A kétség törpeharcsája

2006. január 13., péntek 10:24
Monsieur Robert Peugeot áll egy ipari csarnokból kialakított, drámai megvilágítású terem közepén, a színpadon, mögötte lassan úszó galaxisfotók, és azt mondja: intense pleasure at all levels, azaz átütő élvezet minden szinten. M. Peugeot franciául beszél. Ezt egy francia tolmácslány duruzsolta a fülembe, drót nélkül. De ne szaladjunk ennyire előre.

Néhány órával korábban egy lépcsőn szaladok lefelé, és eszembe jut, hogy a tükör mellett hagytam az útlevelem. Egy pillanatra felrémlik, hogy európai polgár vagyok, aztán eszembe jut, hogy 1778-ban valószínűleg egy bostoni polgár is felszerelkezett, ha átugrott New Yorkba. Rettenetes dugókat képzelek a reptéri útra, hogy aztán szomorúan integessek a gépnek a kilátóteraszról. Ezt nem szeretném. Sose voltam még Párizsban.

Néhány órával még korábban sajtófotókat nézegettem, és a kötelező állatos hasonlaton törtem a fejem. Nézzük csak. Hatalmas, hosszú szemek, köztük Mick Jagger és Goldie Hawn képzelt gyerekének fülig érő vigyora. Haladunk tovább a tömzsi testen. A kerekek fölötti domborulatok oldalról simává vannak lapítva, mintha rágót fújnánk az ablaknak. Ez csak bonszaicica lehet. Nem. Törpeharcsa. Egy vidám törpeharcsa. Ami kitekergőzte magát a szákból, és most endorfinoktól túladagolva úszik, teljes sebességgel.

Igazából mégis bonszaicica. Ráadásul a törpeharcsa catfish angolul, macskahal. Nyomon vagyunk.

Bonszaicica

A bonszaicica hírhedt internetes lény, 2001 óta létezik. Leginkább hoaxokban (hihetőnek tűnő, de hamis információ) járatlan állatvédő ismerőseink által továbbított lánclevelekben találkozhatunk vele. A felháborodott hangvételű üzenet egy weboldalról szól, ahol üvegben felnevelt újszülött macskákat lehet vásárolni. Az állat kizárólag kivezetett testnyílásain keresztül érintkezik a külvilággal, és macskává cseperedése folyamán csontváza az üveghez idomul. Idővel teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret, felvéve annak vadon élő emlősállatoknál jóval geometrikusabb formáját.

A valóságban mindez nehezen képzelhető el. A legnagyobb problémát valószínűleg az akadályoztatott vénás visszaáramlás okozta fekélyek jelentenék, amik elfertőződve óhatatlanul az állat korai pusztulásához vezetnének. Hasonló problémát jár körül David Fincher Hetedik című filmje, ahol a harmadik áldozat egy éven át tartó ágyhoz bilincselése kizárólag folyamatos és masszív megelőző antibiotikumos terápia mellett képzelhető el, és akkor is csak nehezen.

Bár a bonszaicica tényleg hoax (hacsak az ötlet nem inspirált valakit a megvalósításra), hasonló praktikákat állítólag végeznek embereken, természetesen a távoli Keleten. De ennek már nézzenek utána önök, például a Wikipédiában.

De vajon mit gondol erről Bálint Zsófia, a Peugeot Hungária PR-igazgatója, aki pár perce a kezembe nyomott egy repjegyet és elkísért a biznisz lounge-ba? Megkérdeztem tőle. Kattintson ide (2,6 MB, DivX, vicc) a válaszért.

Ugye hogy nem egyszerű? Abban maradunk, hogy egyikünk sem látta még élőben, de majd megnézzük és kitaláljuk.

A számítógép a pestihez hasonló sűrű ködöt prognosztizált Párizsba is, úgyhogy egyelőre tejszínhab tetején vagyok cseresznye, ahogy nézek ki az ablakon. Párizs! Itt forgatta Claude Lelouch 1976-ban C'était un rendez-vous című filmjét, az autóbuziság esszenciáját, amiben állítólag a saját Ferrari 275 GTB-je motorházára szerelt egy kamerát, és száguldott át vele a városon. A felhők alatt aztán szupersportautóktól dübörgő metropolisz helyett lakótelepek és ipari csarnokok vannak, de hát a külváros az mindenütt külváros.

Aztán már a Charles de Gaulle reptéren kifelé a busz elhúz egy Concorde mellett, és összefacsarodik a szívem. Hogy a hatvanas évek végén itt tartottunk, ma meg egyáltalán nincs szuperszonikus utasszállító gép , és jó sokáig nem is lesz. Na de majd a 207, hátha vannak még rendes mérnökök a világon.

Kontrasztosan alulvilágított ipari csarnok folyosóján gyalogolok végig, aztán egy elsuhanó, feketébe öltözött pincértől pezsgőt kapok, aki még sötétebben néz rám, miután azzal köszönök neki, hogy hi. Piros-fekete plakátok között a fekete és a fehér Peugeot 20Cup tanulmányautók állnak a terem közepén. Mindenhol nyers, csillogó szénszál és nagy fémkapcsolók.

Nehezen azonosítható alapanyagokból, a rokokó és a minimalizmus látszólag lehetetlen ötvözetével megtervezett ételeket tesznek mosolytalan pincérek az asztalra, és ekkor hirtelen két dolgot is megértek. Az egyik, hogy a francia ételek dizájnelemei egyértelműen felfedezhetők a francia autókon, és hogy igenis még mindig van nemzeti karakter az autógyártásban. A másik pedig a finom, de pengeéles nagyvállalati manipuláció. Hamarosan észbontóan szép ételektől jóllakva, két pohár francia bor után, tehát a tudatállapotok egyik legjobbjában fognak nekem bemutatni egy terméket, amit kritikus szemmel kell majd néznem. Szóval itt válnak el a medúzák a gerincesektől, a libamájkockák és az előadóterem közötti néhány lépésben.

Monsieur Peugeot elhagyja a színpadot. Egyedül hagy egy pár perccel azelőtt odagurult piros 207 GT-t. Élőben sokkal szebb, mint a sajtófotókon. Egy bumfordi, vidám, törpeharcsa-bonszaicica kiméra. Gérard Welter sétál fel mellé, a Peugeot ősz, elegáns fődizájnere. Szépen beszél, inspirációról, örömről. Amikor azt mondja, hogy dynamism, az autó elkezd forogni. Welter mögött képek úsznak, életérzés-fotók, miközben ő azt mondja, hullámokról álmodtunk, tengerpartokról, homokdűnékről, Welter és a fal képei is úsznak tovább, aztán eljut a végére: Az a híres varázspor, ami nem más, mint az automobil-álom. Kivár, tapsvihar. Kész. Hát lehet erre bármit is mondani? Megint 10 éves vagyok, és a benzinkútnál ülök a hátsó ülésen, epekedve szívom a benzingőzt, és arra gondolok, álljon meg a sor a pénztárnál, és anya sokáig maradjon ott.

Jól tudják ezek, hogyan kell a szív húrjaival marionettezni, gondosan ráncigálnak. Nem hagyom, nem én. Nézzük azt az autót közelről.

Életvidám, főleg a GT, a kerek ködlámpáival. Ami például nem látszik rendesen a fotókon: a hatalmas márkaarculat-szájból egy kicsit a nyelv is kilóg. Nem nagyon, és csak lehajolva és oldalról látszik. De az eszelős vigyor innen átalakul egy lebiggyesztett felső ajak alól játékosan kilógó nyelvvé. A visszapillantó tükrök hatalmas csigaszemek. Nagy, nehéz csigák szemei. Mondjuk egy Strombus gigaséi lehetnének, bár az egy tengeri csiga, és nem vagyok benne biztos, hogy van szeme (megnéztem: van, de nem ekkora).

Érdektelen és száraz tények

Méretek:

 • hossz: 4,03 méter
 • szélesség: 1,72 méter
 • magasság: 1,47 méter
 • tengelytáv: 2,54 méter
 • utastér hossza: 1,675 méter
 • csomagtér: 270 liter (lehajtott ülésekkel 925 liter)
 • sofőrméret: min. 1,88 méter

Benzinmotorok

 • 1,4 literes, 8 szelepes (75 lóerő)
 • 1,4 literes, 16 szelepes (90 lóerő)
 • 1,6 literes, 16 szelepes (110 lóerő)

HDi dízelmotorok

 • 1,4 literes (70 lóerő)
 • 1,6 literes, 16 szelepes (90 lóerő)
 • 1,6 literes, 16 szelepes, az előzőnél több rövidítéssel (110 bhp)

2006 végén lesz még két új motor, amit a BMW-vel közösen fejlesztenek, egy 1,6 literes (115 lóerő), és ugyanez turbóval (150 lóerő).

Nem volt elég ennyi tény? Rajtunk nem fog múlni, itt van minden . Ha még ennél is többet szerene, játsszon a Mohó Hiénával és nyerje meg a hivatalos médiakitet.

Beleülni is jó. A hat lábam és két hüvelykem (SI: 1,88 méter) semmibe sem gabalyodott bele, elfoglaltam a kényelmes vezetőpozíciót, és nekiláttam az improvizált műanyagkopogtatási tesztnek. A puha, minőséginek érződő műanyagok mély, tompa, barátságos hangon kopognak. Az olcsó kemények élesen, surrogón. Az eredményeket a megkopogtatott felületek nevére kattintva hallgathatja meg WAV-ban:

Kezdjük a szép hangokkal.

 1. a kormány karimája
 2. a műszerfal teteje
 3. az ajtókon egy betét

Aztán itt vannak a rondák.

 1. a kormány közepe
 2. a középső légbeömlők kerete
 3. a váltókar körüli rész
 4. az ajtók nagy része

De nem ők dominálnak. Jóleső, a minőségérzet okozta apró mosollyal szállok ki. Később megtudtam, hogy a felhasznált műanyagok a felszereltségi szinttől függnek, én pedig elfelejtettem megnézni, hogy pont melyikben ültem. Szóval ha kacérkodnak majd a 207-es megvásárlásával, ismételjék meg a tesztet (egy perc az egész).

Aztán elindultam megkeresni a 207 projektmenedzserét, hogy kíméletlen keresztkérdésekkel rontsam el a napját. Ez ugyanis egy francia autó. Márpedig önök szerint, akik Népítéleteket írtak nekünk, a francia autókkal valami nem stimmel. Például a Citroën C3, amivel a Peugeot 207 technikailag is sokban megegyezik, benne volt az utolsó 5-ben a Nagy Népítélet Eredményhirdetésen . És a Peugeot 307 is. Vajon tudnak erről itt Párizsban? A projektmenedzsert végül nem találtam meg a tömegben, és hirtelen 4 óra lett, és el kellett érni a buszt a reptérre. Természetesen nagyvállalati összeesküvés van a dolog mögött. Valaki azt mondta, hogy mintha a Petit Trianon kastély irányába látta volna elmenni, de nem mentem utána.

1920. június 4-én Benárd Ágoston és Drasche-Lázárd Alfréd hazánk részéről aláírták az I. világháborút Magyarországgal lezáró trianoni békeszerződést . Azonban nem a kicsi, hanem a Nagy-Trianon ( Grand Trianon) kastélyban írták alá, amely tényről a kastály halljában felállított kis tábla is tanúskodik.

Molnár Tamás, Brüsszel

Peugeot 207 - 2006

 • 1029
  Kéne
 • 1235
  Nem kéne

Egyébként, érdekes módon ez az autó nem fogja leváltani a 206-ost, hanem mellette fog élni. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen verziók lesznek, de gondolom ebből is csinálnak majd kupé-kabriót, meg GTI-t, meg raliautót. Ha majd kijön igaziból, és lesz ára is, menjenek el, és nézzék meg. Hátha addigra gatyába rázzák a minőségellenőrzési osztályt és a márkakereskedéseket. És lehet majd rá boldogan visszavigyorogni, nézze bár törpeharcsának vagy bonszaicicának, vagy egyiknek sem.

Instant interjú Gérard Welterrel, a Peugeot vezető dizájnerével

totalcar: Egyre több autógyártó építi fel teljes palettáját egymáshoz nagyon hasonlító autókból, beleértve a Peugeot-t. Nem gondolja, hogy az egységes márkaidentitás az egyes modellek egyéniségének rovására megy?

Gérard Welter: Nagyon fontosnak tartom, hogy egy autógyártónak legyen identitása, ami megjelenik az összes autójában. Mi például a 407-essel új irányba léptünk, erős stílusjegyeket használunk, amik jellegzetesen kapcsolódnak a Peugeot emblémához. Ilyenek a macskás első lámpák, a hűtőmaszk vagy az orr. A 207-es is ezt a Peugeot-ságot képviseli, de sokkal gömbölydedebben, sokkal pezsgőbben. A 207-es sziporkázó személyiség, de változatlanul Peugeot.

tc: Chris Bangle, a BMW vezető tervezője nemrég az építészetről, mint egyik fő múzsájáról beszélt. Frank Gehry épületeinek hullámzó felületeire utalt, mint a BMW-nél általa bevezetett flame surfacing irány inspirálójára. Ön szerint autók tervezésénél fontos figyelembe venni az építészetet?

GW: Természetesen minden fontos. De igazán az számít, hogy hogyan látod a környező világot.

tc: Önre mi hat leginkább, amikor autót tervez?

GW: Erre kétféleképpen is válaszolhatok. Az egyik oldalon a megkötések állnak, a járművel szemben támasztott praktikus és mérnöki követelmények, illetve az aktuális jogi környezet. A másik oldalról pedig minden inspirál, ami körbevesz. A Peugeot-nál ehhez még a logónk is hozzájárul, a márkánk története. A társadalom fejlődési irányait is figyelnünk kell, hogy milyen irányba megy a világ amiben élünk. De a Peugeot-nál ma a legfontosabb inspiráció a macskaság. A macskás viselkedés, a macskás küllem, egyszóval minden, ami macska.

tc: Megcsinálják egyszer a 907-est? Vagy akár egy hasonló V12-es granturizmót?

GW: Tudja, imádom a tizenkét hengeres autókat.

tc: Akkor ketten vagyunk.

GW: De itt és most azzal kell leginkább foglalkozunk, ami elhozott ide. A tömegmodellekhez értünk. Ettől persze még megpróbálhatunk különféle új irányokat. Melyik ma a legsikeresebb tömegmodelleket készítő vállalat? A Toyota. És hozzájuk hasonlóan egyszer nekünk is lehet majd szinte minden szegmensben jó és érdekes autónk.

tc: Ha már tizenkét henger, mit szól Walter de'Silva új Lamborghini Miurájához?

GW: Őszinte leszek: amikor 25 éves voltam, vezethettem az akkori főnököm Miuráját. A mai napig lenyűgöz, elképesztően formabontó autó volt, mindenhogyan rendkívül modern. De újra megcsinálni ugyanazt? Különösebben nem izgat. Akkor már inkább az eredetit kérem.

Címkék:

▴hirdetés