Tartósteszt: Opel Tigra - 2001

Bébitigris tuninggal

2001. április 6., péntek 10:03
Az Opel katalógusa szerint "életstílus" autó; ez nagyjából azt jelenti, hogy a sportos jelleg inkább csak a kinézetben mutatkozik meg. Tény, a Tigra annyira sportautó, amennyire a tigris növényevő.
 
   
   

Általában két típusú ember van: akinek tetszik a Tigra, és a többiek. Az igen hosszú ajtó feltárása után kellemes, sportos ülésbe huppanhatunk, amiből kitekintve egy Corsa műszerfalát látjuk magunk előtt. Jól illik az autó fiatalos jellegéhez, de sajnos lépten-nyomon olcsó megoldások köszönnek ránk. Az Opel által megcélzott vásárlói réteg minden bizonnyal az XX kromoszómapárral rendelkező humán egyed, erre utal a mérsékelt száguldozást biztosító hajtóművön kívül a bal napellenzőn is megtalálható piperetükör.

Az index karja meghibásodásra hajlamos, ilyenkor irányjelzés közben vadul villogtatjuk a fénykürtöt, ami nagyon macsó, de érdekes helyzetekbe hozhatjuk magunkat vele. A dohányzás szerelmesei is valószínűleg hamar felemlegetik majd a tervezőgárda családfájának egyes nőnemű példányait, mert a hamutálca pántját alkotó fémrudacska időnként világkörüli útra indul, elhagyva őrhelyét, melyet a tálca lebillenéssel jutalmaz.

 
   
 

Az ilyen apróságoktól eltekintve funkciónális belső teret tudhat magáénak tigrisünk. Szériafelszerelés a kétoldali légzsák, szervokormány, elektromos ablakok, központi zár, sok-hangszórós "hifi", az erősebb modellhez adnak még ABS-t, könnyűfém felniket, napfénytetőt és elektromos külső tükröket is. Az ülések jól szolgálják a benne ülőket, bár kissé magasan vannak. A hátsó padsor komfortját a sízni tanulók értékelhetik igazán, az egyetlen kényelmes testhelyzetet a tojásformába görnyedéssel érhetjuk el.

A bátor vállalkozókat, akik ide egyetlen lendületes mozdulattal vetődnek be, tárt karokkal várja a 3. féklámpa kidudorodása, mely pillanatok alatt saját formájára igazítja hőseink feje búbját. Hátulra már nem jutott fejtámla sem, ellenben a csak egyben dönthető háttámla rendelkezik sílécalagúttal, mely alkalmasá teszi a csomagteret hosszabb, rúd jellegű tárgyak szállítására.

 
   
   

A csomagtartót amúgy igen idétlen formával áldotta meg a múzsa, aki homlokon csókolta modellünk tervezőjét. Az autó hátulja felé erősen szűkül, ráadásul a sarkai kerekítettek, nehogy garantálni tudjuk bőröndjeink, táskáink helyzetét. Nem arra találták ki, hogy egy 3 gyerekes család a 2 hetes, jól megérdemelt balatoni üdülésre belepakoljon. Azért hogy mondjunk valami jót is, szép nagy mélyládának adhat otthont és a hátsó ülés ledöntésével már tekintelyes hely áll az előbb említett család rendelkezésére. A gyerekek pedig kapnak vonatjegyet.

Apropó, az autó 4 személyes, e tényt nem átallották a forgalmiba is bevezetni. Ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy 5 ember is elfér benne, csak ne Jeruzsálembe kelljen utazni.

Ha betekintünk a meglehetősen rövid motorháztető alá, a szokványos 1.4 és 1.6 l-es Opel 16 szelepes Ecotecjét találjuk. Számszerűsítve ez 90, illetve 106 lovacskát jelent, ami a 980 kg önsúlyú autót 10mp körüli idő alatt juttatja el a 100km/h-ás tempóra. Ez a lájfsztájlhoz valószínűleg elég, de ha sportos autót szeretnénk, hamar eljön az a pillanat, amikor rá kell beszélni a házisárkányt, hogy kerüljön a családi kasszából néhány forint a gépjármű izmosítására is.

A ménesgyarapítás legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha beszerzünk egy tuning kit-et valamelyik neves elzászi műhelyből (pl. www.mantzel.de, www.steinmetz.de), ez kb. 4-500k forinttal könnyíti a pénztárcánkat, de cserébe 125-135 LE-re növeli a motor legnagyobb teljesítményét. Ennyi erővel azért már kényelmesebben mozog a karosszéria. Ha ilyen összeget nem szánunk a projektre, akkor más megoldások után kell néznünk.

 
   
 

A szokásos szűrő-pufogó tuningon kívül feltétlen érdemes az Ecotec vezérlést az első mozdulattal Szent Péter felé útbaigazítani és helyette egy megbízható chipkészítő cégtől (pl. www.superchips.com, ~70k) beszerezni egy motorvezérlő programot. Ettől ugyan komolyabb erőnövekedést nem várhatunk, ráadásul chipcsere után már csak 98-as benzinnel abrakolhatunk, viszont lényegesebben rugalmasabbá, dinamikusabbá tehetjuk az autót (ezen kívül hosszabb utakon akár 1 literrel is kevesebbet fogyaszt az eredetihez képest). A motor hangja - mely 5500 felett a leggyönyörűbb - belülről tompítatlan eredetiségében élvezhető, ez is a lájfsztájl része.

Vezethetőségét tekintve a nagyobb tempóban vett kanyarokban hajlamos vadabb dülöngéléseket bemutatni, de paraküszöbünk jóval a tényleges megcsúszás fölött helyezkedik el. Ki tudja miért, de hátulra csak a kisdobosok férkőzhettek be, így komolyabb fékezés esetén tetszőleges irányba tolja a farát. Ennek ellenére a fékhatás kellemes, a pedál kezelése erőkifejtést nem igényel. A kormány könnyen tekerhető és közepesen pontos. A városban könnyű vele parkolni, ami az autó egészére jellemző, mindaddig, míg nem szeretnénk kinyitni a méteres ajtókat.

 
   
   

Szervizigénye az első 100.000 km során nem túl jelentős, s bár a kipufogónak hamar feladhatjuk az utolsó kenetet, ezen kívül inkább csak a kötelező szervizekre kell hordanunk. Itt jegyezném meg, hogy márkaszervizekbe maximum háztűznézőbe menjünk, akkor is nagyon figyeljünk, nehogy ismeretlen helyre távozzon a kocsiból a motor (esetleg kicseréljék, mert már kopott volt). Egy-egy 15.000-es átnézetés költsége 15-30k Torgyáni Magyar Forint. Gondoskodjunk róla, hogy a feszítőgörgőket minden alkalommal ellenőrizzék és a legkisebb probléma esetén is cseréltessük ki egy tökéletesre! Sajnos ide nem írhatom az új szót, mert a gyárból érkező cseredarabok közt is akad jónéhány selejtes_

Eltekintve a fentebb boncolgatott kérdésektől, ha ilyen gépjármű vásárlására adjuk a fejünket, jól használható autóhoz jutunk. Mind városban, mind pedig közepesen hosszútávon kellemes partnerre lelhetünk benne, aki meghálálja a gondoskodást. Leginkább kétszemélyes, fiatal családok részére ajánlom, ahol még nem fenyeget a gyermekáldás, avagy második autónak.

Címkék:

A Totalcar címlapjáról ajánljuk

Végre nem BMW
Végre nem BMW
Negyven éve méregeti egymást a Mercedes és a BMW. De vége a személyiségzavarnak, a Mercedes megint Mercedes akar lenni.
Így drágul harmadával a jogosítvány
Sokszor kár nézni a meghirdetett árat, már a nagyok is trükköznek. Aki nem fizeti a felárat, nem lesz jogosítványa?
Oldtimer Premier Babetta száz forintért
Persze csak annak, aki megnyeri a szlalomversenyt. Lesz itt móka és kacagás, jöjjön el!
Gyártásba megy az über-Golf
Nem viccből mutogatta a Volkswagen a 400 lóerős kompaktot, szériaváltozatot terveznek belőle.
Tíz dolog, amitől jobb lenne autózni
Nyúljunk, ahonnan érdemes. Keletről, nyugatról, mindenhonnan, ahol okosabbak nálunk.
A fakezű autós Porschét gyilkol
Azt hiszed tudsz vezetni. Nem tudsz, azonnal leesel az útról. Aztán jön a pokoli Carrera Turbo S.
Kína lenyúlta a G Mercedest
Szemből nem is olyan feltűnő a hasonlóság, de profilból egyértelmű, hogy mi volt a modell.
Ki mond nagyobbat?
A magyar motoros Astra kombi ellen a Ceed-Mégane-Leon csatázik.
Őket dudálod le
Betekintés a budapesti bringások világbába.

h i r d e t é s

Márkaszerviz

Totalcar áruház

fékbetét készlet, tárcsafék
OPEL FRONTERA 2.2 i zárt terepjáró 1998-2013
9314 Ft
fékbetét készlet, tárcsafék
OPEL ASTRA 1.7 TD Ferdehátú 1998-2000
9412 Ft
törlőlapát
OPEL ANTARA 2.0 CDTI zárt terepjáró 2008-2013
3454 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Bejeez, this thing is awesome
I don’t care what moves it, I cannot really bother whether it has lots of cubbyholes to put things in, I just know that this car really moves. I mean, really. Did I mention it seats seven?