Ráncot vet az erő

2008.05.09. 01:42
45 hozzászólás


A sebesség vágya egyidős az emberiséggel. Folyamatosan igyekszünk mind kijjebb tolni határainkat. A szárazföldi sebességvadászat egyik legextrémebb módja a negyed mérföldes gyorsulás. Itt a száguldás vágyát megfejeli az "erősebbik-kutya-baszik" zsigeri kényszere: le kell győzni a szomszéd sávból rajtolót.

Tájainkon egyelőre ritka az ütőképes metanolos drag, ezért a hétvégi kunmadarasi dzsemborin szólóban startolt el Pat Schöfer. A 3500 lóerős dög nem pusztán hangos: gyilkosan üvölt a nyitott csöveken, ahogy égésterébe benyomják az üzemanyagot.

Vessünk egy pillantást erre a pompás momentumra, és gondoljuk el, hogy mit kell ennek az abroncsnak kibírnia? Látják a finom redőket? Ahogy a Hoosier megtapad, de a kerékagy már egy kicsivel előbbre jár?

A vége az, mikor még ott rezeg a hang a tribünök között. A távolban már ejtőernyővel kapaszkodik levegőbe a drag, az emberek szája nyitva, de hang nem jön ki rajta. Minek? Minden benne volt ebben a villanásnyi menetben. Csend van, az aszfalton két fekete sáv jelzi merre haladt el a gép. Közösen imádunk valami nagyon feleslegest: a kötelesség az kényszer, a céltalanság pedig öröm.

Az alábbi videó ugyan nem a kunmadarasi betonon készült, de tanulságosan mutatja lassítva a ráncosodást és érzékelteti a dragsterek mélylélektanát.