Lényegében csak egy V8

2008.05.13. 14:10
41 hozzászólás


Az olasz-amerikai barátság jegyében nem mindennapi dolgok láttak már napvilágot. A DeTomaso Mangusta, Pantera, az ISO Grifo vagy a Bizzarrini 5300 GT is ugyanazt a receptet követve születtek: csodálatos, olasz forma, olcsó és erős amerikai motor.

Vajon Chris és Mark Skinner-nek, a kicsi de lelkes TAZ Racing csapat alapítóinak eszükbe jutott-e ez? Talán sosem tudjuk meg, az azonban bizonyos, hogy szívüket/lelküket a gyorsulási versenyekre tették fel. És építeni kezdtek.

Könnyű, erős autót akartak. A Chris számára 50 fontért vásárolt 85-ös Fiat 126 alatt alapból sem reped be az aszfalt, a kókadt tavaszi szellő is lefújja az útról (egy 87-es példány volt tulajdonosaként tudom, miről beszélek). Gyorsulásra azonban csupán korlátozott mértékben alkalmas. Ismerőseik, családjuk ekkor szembesülhettek először őrületük első szikráival... Elkezdték, és nem volt megállás.

Jelenleg itt tartanak (Chris Skinner a pirosban, Mark a narancssárgában):

A Small block for a small car elvet követve mára lényegében egy 383 köbincses (6276 köbcentiméteres) Chevy-blokkon ülnek, ami köré -mintegy véletlenül- került egy bódé, alá pedig négy kerék.

Teljesítményről szóló adatot nem találtam, de a felhasznált komponensek azért sejtetni engedik, hogy nem szarral gurigáznak. A legszebb mondat azonban ott olvasható, ahol a 3 literes Ford-motor 305-ös small-blockra való cseréjét említi.

In 1988 out came the 3.0ltr and in went a 305 SBC making it road legal at the same time, now lowering the et's to low 13s.

Hogy milyen érzés lehet gerincoszlopra csavarodott belekkel, adrenalinban fürödve unos-untalan életünk filmjét nézni, azt mindenki saját képzelőerejére bízom. Az ilyesfajta őrületnek azonban illik megadni a tiszteletet. Van vér a pucájukban, az hétszentség.