McCain a Ford, Obama a BMW

2008.11.04. 14:41
62 hozzászólás


Az amerikaiak elképzelték, melyik autómárkákra hasonlítanak az elnökjelöltjeik. Két közvéleménykutató cég, a Landor Associates és a Penn, Schoen & Berland arra kérte az amerikaiakat, jellemezzék autómárkákkal a két jelölt karakterét.


Van, aki szerint így kormányozná a McCain-Palin kettős az USA-t

Nos, a válaszadók asszociációi szerint Obama BMW, McCain pedig Ford. Vagyis, ha jól értem, Obama dinamikus, áramvonalas, sportos, intelligens és erős, McCain pedig megbízható, joviális, családias, konzervatív. Szerintem jól értem, nézzük inkább, hogy két jelölt, akik közül az egyik holnap reggelre gyaníthatóan az USA új elnöke lesz, hogyan képzeli az autóipar, a közlekedés jövőjét, ami az Államokban a legfontosabb kérdések közé tartozik.


Obama-fazonnal reklámozza 2008-as Sportage modelljét a KIA

A republikánus McCain szerint 300 millió dolláros jutalmat kellene felkínálni annak az embernek vagy vállalkozásnak, amelyik feltalálja a jelenlegi hibrid és elektromos hajtású autóknál hatékonyabb új energiatakarékos járművet. McCain stábja azt is kiszámolta – nem volt nehéz – hogy ez a szép nagy összeg különösebben nem terhelné meg az adófizetők pénztárcáját, hiszen állampolgáronként nagyjából egy dollárról van szó, ami jutányos ár azért, hogy a hatalmas ország kitörhessen az energiafüggőségből. A kereslet élénkítésére azt az ötletet vetette fel, hogy mindenkit, aki zéró emissziójú autót vásárol majd, 5 ezer dolláros adókedvezményben kellene részesíteni. McCain megígérte azt is, hogy elnökké választása után már az első hónapban találkozna az autógyártókkal, hogy energiatakarékos modellek kifejlesztéséről tárgyaljon velük.


Egy McCain-aktivista autója az áruházi parkolóban

A demokrata Obama is az energiatakarékosság irányából repült rá a témára: kampányának egyik hangsúlyos eleme a klímaváltozás elleni küzdelem, és ezzel összefüggésben alacsonyfogyasztású autók kifejlesztése és gyártása. Obama arra kérte honfitársait, hogy autóvásárlásnál a környezetvédelmi és takarékossági szempontokat is mérlegeljék, és lehetőleg a kisebb fogyasztású modellek mellett döntsenek. Ezt az amerikaiak maguktól is kezdték megtenni a magas üzemanyagárak miatt az elmúlt hónapokban, kérdés azonban, hogy most, az ismét csökkenő árszint mellett milyen autót választanak.

Az amerikai sajtó meghallgatta és közvetítette a népnek az elnökjelöltek jövőépítő javaslatait, közben azonban utána járt annak is, hogy ki milyen autókkal közlekedik.


Ebben a kampányvideóban Obama egy sportkocsi, a republikánus alelnökjelölt Palin pedig egy régi kombi

A McCain családnak amerikai lapok szerint minimum tizenhárom saját autója van, ami nem növelte a jelölt népszerűségét azon egyszerű választópolgárok körében, akiknek csak egy, vagy egy se. Meg is próbálták eltitkolni a kampányban, de persze nem sikerült. További rossz pontnak számít sok hazafi szemében, hogy a családi flottában legalább két NEM AMERIKAI autó is található, konkrétan egy Honda és egy Volkswagen. A színes hírrovatot gazdagította viszont az az információ, miszerint a kormány a McCain-családban a feleség, Cindy kezében van. A versenypályán legalábbis biztosan: a reménybeli first lady ugyanis rendszeresen részt vesz driftversenyeken. A mellékelt videón részletesen mesél erről a hobbijáról, és láthatjuk is, amint egy sárga Corvette-el kilinccsel előre közlekedik. Maga McCain hivatalosan egy középkategóriás luxusszedánt, egy Cadillac CTS-t hajt (ez a típus lett Az Év Autója 2008-ban a Motor Trend szaklap szerint), motorja 255 lóerős, fogyasztása 17 liter 100 kilométerre.


Mrs McCain driftel a Corvette-el

Obamának vagy tényleg csak egy autója van, vagy ügyesen titkolja a többit, vagy - mondaná rögtön a sok élelmes magyar - cégautóval jár, de a szorgalmasan kutakodó újságírók csak egy Ford Escape hibridre bukkantak. Ezt valószínűleg a feleség, Michelle használhatja, mert egy weboldal szerint Obama maga egy Chrysler 300C full-size sportszedánnal közlekedik. Na, ez lehet a céges pártautó, ami egyébként 340 lóerős, és ugyancsak 17 litert fogyaszt 100-on.

Az egyik úrnak rövidesen nem lesz szüksége a családi autókra. Valamelyikük hamarosan ezzel a kocsival megy tán még oda is, ahová egyébként a királyok is gyalog járnak: egy Cadillac DTS limuzinnal, az Amerikai Egyesült Államok elnökének hivatalos szolgálati járművével. Ami természetesen egy páncélozott, V8-as Northstar motorral hajtott, mindenféle túlélő-felszereléssel és kommunikációs kütyüvel felszerelt, kerekeken guruló bunker. Persze otthonos belsővel, amibe a marcona testőrszemélyzet mellett minden bizonnyal kényelmesen elfér egy szorgalmas titkár meg egy tűsarkú cipőt és kiskosztümöt viselő asszisztensnő is.