Nehéz munka, szép ünnep

2009.03.26. 16:50
62 hozzászólás


Valamiben elsőnek lenni mindig óriási kockázattal jár. Ha sikerül, amit elterveztünk, akkor csodájára jár a világ, cikkeznek a lapok, fény, pompa, ragyogás. De ha elbukunk, akkor a közvélemény még nagyobb feneket kerít a dolognak, hosszú éveken át újra meg újra felemlegetik, a szégyen bélyegét tán sosem mossuk le magunkról.

Nos, valamiben megint elsők voltunk. Ráadásul sikeresek, jók. Tán nem olyan világrengető dolog, mint az 1.6-os dízel S80, nem olyan dekoratív, mint egy Pagani Zonda, de azoknál sokkalta hasznosabb.

Pontosan 55 évvel ezelőtt, 1954 március 29-én indította útnak az Országos Mentőszolgálat az első rohamkocsiját, a világon elsőként szervezve és üzemelve be a rohamkocsi-szolgálatot. (ROKO-ROhamKOcsi)

Kell-e mondanom, mennyire hasznos és jó a munkájuk? Hány ezernyi ember köszönheti nekik az életét? És azt, hogy mekkora marhának tartom azokat, akik a villogó mentőnek szándékosan betartanak a tömött utcákon, mozdulatlanságra kárhoztatva őket?

Az Országos Mentőszolgálat március 29.-én felvonulással egybekötött ünnepséget tart a Városligeti Napozóréten, megmutatva az összes, valaha általuk használt rohamkocsi egy-egy példányát. A felvonulás útvonala: Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány u. – Parlament – Rakpart – Margit-híd – Margit krt. – Moszkva tér – Krisztina krt. – Attila út – Alagút u. – Clark Ádám tér – Lánchíd – Roosevelt tér – József Attila u. – Andrássy út – Hősök tere – Koós Károly sétány  majd a Városliget, ahol megpihennek.

Kitűnő családi program lehet és remek alkalom egy kis nosztalgiázásra, hiszen hol látni már manapság Dodge Y-Job, Nysa vagy akár óriási, dobozos Robur-mentőt? Gyermekei imádnák őket. Ki tudja, lehet vannak Önök között olyanok, akik éppen egy ilyenben jöttek a világra.
Ha az időjárás kegyes lesz, mindenképpen nézzenek ki az ünnepségre. Aki pedig e-mail címemre (a nevemre kattintva láthatóvá válik) április 1.-ig a legszebb helyszínen készült fotót küldi, annak cserébe ígérhetünk egy dedikált Totalcar-könyvet.

És végül, de nem utolsósorban: Gratulálunk minden volt és jelenlegi mentősnek. Köszönjük, hölgyeim és uraim.