Megjöttek a könyveim

2009.06.23. 17:15
65 hozzászólás


Mi van, kaptál egy új latex búslakodót? – kérdezte Pista, és nem is tudta, milyen közel járt a perverz igazsághoz. Ha nem is dominaszett, de majdnem: izomautó-szakirodalom.

Mióta megvettem a Cougart, egy kicsit vehemensebbé vált érdeklődésem a klasszikus izomautók iránt. Ilyenkor pedig az van, hogy szakirodalom kell – nem is annyira az adatok miatt, hiszen nagy csodák ezekben nincsenek, inkább a képekért-sztorikért. Eddig egyetlen ilyen könyvem volt otthon, még Bécsben vettem egy más irányú shopping alkalmával, de nem lehetett otthagyni: Muscle cars field guide. Afféle Búvár zsebkönyv, jó vastag, de minden autóról csak egy kép van, meg néhány érdektelen adat, hogy például mennyi volt 1967-ben a Comet Cyclone automata váltó felára.

Ma végre megtört a jég, a postás egy ígéretes kék műanyag zsákkal érkezett. Először nem tudtam, örüljek-e, mert nagyon nem volt könyv formája, de ez a szállítóbiznisz már csak ilyen követhetetlen: a múltkor a napszemüvegemet akkora ládában küldték, amiben egy videomagnó is elfért volna. Gyorsan szétmarcangoltam a küldeményt, és igen, igen, igen!

A Muscle Car Confidential egy korabeli újságíró korabeli autótesztjeit tartalmazza korabeli fotókkal. Még csak felületesen lapoztam át, de már tudom, hogy akkoriban magára adó forgalmazó tesztautót csak slick hátsó gumikkal adott ki. Szép évek lehettek.

Az America’s legendary performance cars-ban vannak a legszebb képek, az is a legvastagabb. A McQueen’s machines-re viszont már régóta vágytam; nem kifejezetten izomautós, de McQueen az McQueen, ezt már a Verdák-mozin nevelkedő mai ötévesek is tudják. Meg szépek benne a képek. A Car And Driver által kiadott American road warriors képanyagban kicsit gyengébb, mármint nincs benne annyi színes autófotó, de sok a korabeli teszt és adat.

Eddig egyelőre egyikben se találtam Mercury Cougart, de annyi baj legyen: a Muscle Car Field Guide-ban kettő is van. És a rendelésemből egy könyv még nem jött meg – júliusra ígérik az Ultimate Muscle Cars című érdekfeszítő munkát Craig Cheetham tollából, abban tán már lesz Cougar is. Interneten vásárolni jó, főleg, ha meg is jön, amit az ember kifizetett. Öt könyv, vagyis inkább album szállítással együtt húszezerért, ez már megint felveti a kérdést, hogy vajon Amerikában miért kerül minden feleannyiba?

Egyébként meg ha igaz, és Zsolti a jó szokásához híven nem tűnik el megint egy hétre, pénteken berakjuk a Cougarba a légrugókat, az alumínium hűtőt, a váltóolaj-hűtőt, meg a donorból kioperálok már egy rendes indexkapcsolót. Addig is kérem, ne zavarjanak: olvasok.