2009.07.20. 15:13
176 hozzászólás


Úgy véli, bioetanollal a legolcsóbb autózni? Azt hiszi, a hibridek mentik meg a Földet? Vagy hogy a hidrogénhajtás hoz majd megoldást a jövő problémáira? Lószart, Mama!

A sümegi vár tövében, a váristálló udvarán akadtam erre a nagy vastartályra, s mellette a gyanúsan kunkorodó csövekre, kompresszorra, gázpalackra, s éreztem: itt bizony a jófajta háztáji ügyeskedés érhető tetten, de elsőre nem ált össze a kép.
 
 
Feltettem hát a kérdést: honnan, hová és miért pumpálják a gázt, és főleg: mi van a nagy piros tartályban?
 
 
"Lószar" – felelte Robi Bácsi azzal a természetességgel, mintha csak aziránt érdeklődtem volna: kent-e vajat a reggeli zsömléjére.
 
 
"Csak játék ez, hobbi" – mesélte. A szebb napokat látott olajtartályba saját maga építette a keverő lapátokat: itt kérem a szarkeverést a szó lehető legszorosabb értelmében veszik. A lótrágyát némi vízzel higítják, ezen kívül semmi más adalékanyagot, vagy egyéb trükköt nem használnak. A tartályban fejlődő biogázt egy leharcolt hűtögép kompresszorával fejtik át egy mezei PB-gáztartályba, s nemrég még a kert végében csendes haláltusáját vívó gázos Isuzuba is jutott a környezetbarát, CO²-semleges anyagból.
 
Hát így csináltak Sümegen a lószarból lóerőket.
 
 
S hogy Robi Bácsi nem csak kicsiben játszik, azt egy komoly, 700kW-os biogázerőmű tervei jelzik. Nagyon drukkolok neki, hogy mielőbb megépüljön.
 
Ön szerint érdemes szarból várat építeni? Vagy ismer ennél is egyszerűbb, olcsóbb, környezetbarátabb megoldást? Ossza meg velünk!