Hát ennyit a biciklizésről

2009.10.02. 11:10
422 hozzászólás


Kérdezte a minap fanatikus biciklis ismerősöm, miért nem járok biciklivel munkába, amikor összesen 4 kilométer az út. Szinte csak az Árpád-hídon kéne áttekernem. Az Árpád-híd ráadásul elég jól be tud dugulni, főleg olyankor, mint ma, amikor öt autó csattan egymásba, mert valamiért azt hitték, egymás seggében hamarabb átjutnak. Mindezt a középső sávban, a híd közepén előadva.

Nagyon  nem rázott meg a dolog, mert motorral szépen átcsorogtam az álló sorok között, de ha jönnek a hidegek, és átülök az autóba, biztos jobban fáj majd az ilyesmi. De végeredményben azt válaszoltam, hogy azért nem biciklizek, mert akkor még bonyolultabbá válna a gépállományom, át kéne rendeznem a tárolót, vagy minden alkalommal végigcsörtetni a lakáson a bringával a vállamon, és az erkélyre menet leverni valami törékenyet, vagy összemocskolni valami tisztát.

Ráadásul pedig az ember tudja, mi az ő rendeltetése a világban, az enyém pedig, hogy a Föld maradék szénhidrogén-készleteinek minél szebb motor- és kipufogóhangok kíséretében verjek a seggére. Hosszas kutatás után találtam meg a legmegfelelőbbnek tűnő eszközt, amit Mercury Cougarnak hívnak, született 1968-ban, öt liter, V8, és legutóbbi mérésem alapján 20 litert fogyasztott, de abban sok volt az országút. Szóval nem én vagyok a bicikli embere, legalábbis a városié, mert a hegyen bármikor szívesen tekerek egyet.

A városban viszont már csak ezért se fogok: kérem tekintsék meg a képet, melyen balról az olaszországi Fiat-bemutatóról frissen érkezett Omm kolléga látható balról, Csikós Zsolt jobbról. Igen, kitalálták, kerékpárral érkezett. A Priusba bedobja a kempingbringát, elmegy vele a Pozsonyi útig, ahol parkolási engedélye van az autónak, és átteker a Margit-hídon (ahol persze tolni kéne, de Zsolti már kezdi felvenni a bringanáci tempót), és úgy érkezik munkahelyünkre, a Flórián térre.

És egy kicsit megizzad. Az izzadt pólóját kirakja az ablakba száradni, csatakos felsőtestét közszemlére téve pedig bekapcsolja számítógépét. Persze az Indexben vannak olyan vívmányok, mint szerkesztőségi zuhanyzó bringásoknak, de akkor még hurcolásszon az ember tisztasági csomagot is? Papucs, törülköző, tusfürdő, természetesen zuhanyzás után mindegyiket ki kell rakni száradni, különben úgy megbüdösödik, mint a sicc. És akkor egy hét az öt törülköző, ami már egy külön mosógépnyi program, hogy a környezetvédelemnek is adjunk.

Egyszóval maradok a Cougarnál, illetve a Yamaha XJR-nél.