V8 hang 6 rugóér?!

2010.03.09. 14:52
104 hozzászólás


Kicsit sok mostanában a svéd téma, de nem tehetünk róla, ha egyszer a svédek nagyszerű témákat biztosítanak. Múlt héten pontonoztunk, most jöjjön egy kis V8.

A SoundRacer működő prototípusa a tavaly januári CES szórakoztató elektronikai kiállításon mutatkozott be Las Vegasban. Korszakalkotó ökörség lévén nyilván nagy sikerrel.

Soundrac1

A lényeg: a szivargyújtóba helyezett szerkezet a generátor apró feszültségingadozásai alapján figyeli a motor fordulatszámát, és a saját FM-adójára hangolt hifi segítségével az autó belterében egész élvezhető V8-as hangot csinál. Rotyog, hörög – nem követi hitelesen a váltásokat, a motorfék se pont olyan, mint egy régi, hosszú löketű amerikai V8-asban, de az eredeti kétliteres dízelhangnál mégiscsak szórakoztatóbb. És persze nem zavarjuk a környéken szundikálókat sem.

Láttam én már ilyet, tavaly októberben, amikor a BMW meghívott az Innovation Day-re. Kedvencem már akkor is a hangutánzó Mini volt, ami négyféle hangot tudott gombnyomásra. Mivel nem nagyon járok las vegasi kiállításokra, eszembe sem jutott, hogy ezt esetleg valaki már feltalálta valaki, úgyhogy nem is firtattam az ötletgazda kilétét. Hogy aztán ki találta fel a készüléket, lehet, hogy sose fogjuk megtudni, a lényeg viszont, hogy a rotyogós V8 élvezete sokkal demokratikusabb, mint gondoltuk.

A SoungRacer ráadásul két változatban, V8 és V10-es hanggal is kapható. Már amikor kapható. A svéd gyártó honlapja szerint ugyanis a hatalmas érdeklődés következtében világszerte kifogyott a viszonteladóknál, akik márciusban reménykedhetnek a következő szállítmányban.

Szlovákiában 22 euró, érdekes módon a V10-es is ennyibe kerül. Lehet, hogy kérünk is egy tesztpéldányt a svédektől, és beüzemeljük a Cougarban. Vagy Prokee fejleszt rá Trabanthangot.