Elgondolkodtató üzemanyagárak

2010.04.29. 10:28
284 hozzászólás


Japán kétségkívül a világ egyik legdrágább országa, mégsem botlunk lépten-nyomon kesergő kis japán emberbe. Ők valahogy megvannak odaát, a glóbusz másik oldalán, saját szigeteiken. Pár napja kaptuk ezt a fotót, melyen lényegében semmi érdekes nincs, fotótechnikai szempontból botrányos, egy véletlenszerűen lenyomott exponálógomb eredménye. (katt!)

Mégis, van egyfajta üzenete. Bár csak tippelni merünk, hogy melyik kandzsi mit jelent, azért a számok magukért beszélnek. Az első - legyen mondjuk 95-ös benzinért - mai árfolyamon 279 forintot kérnek. A második - nagy örömmel fedezzük fel a felismerhető F-1-et, bizonyára valami prémium-cucc - 303 forintba kerül, míg a harmadik, valószínűleg gázolaj, 246-ba.

Igen, van egy valag olajkútjuk, na meg gazdagok is, és csöndben teszik a dolgukat. Lehet, mi is tudnánk csöndben lenni, ha a jelenlegi benzinár összetevői nem így festenének:
20 % ÁFA, 1 % kőolaj készletezési díj, 36 % jövedéki adó, 4,1 % kiskereskedelmi árrés, 5,5 % nagykereskedelmi árrés, 34 % termelői ár.

Magyarázzuk el egy japánnak, mennyit tesz ebből zsebbe az állam (jelenlegi átlagkereset mellett), akkor lehet, hogy sírva fakad ő is.

Elnézést, csak hangosan gondolkodtam.