Nemlátni és megszerelni

2011.06.25. 18:22
41 hozzászólás

Bart Hickey nem mindennapi ember. Az ötvenedik évében járó amerikai férfi vakon született, de ez nem gátolta meg abban, hogy valóra váltsa álmát. Kemény munkával Bart autószerelő lett, és ma saját műhelye van. Saját bevallása szerint az egyik legnagyobb kihívás a cégnév kiválasztása volt. Próbálkozott a Bart’s Automotive-val, de a Bart’s Autorepair és a Bart’s Towing (vontatás) is ott volt a listán. Egyik sem tetszett neki, mígnem bátyja tanácsára a Bart’s Auto and Towing-ra esett a választása, azaz röviden B.A.T (bat = denevér).


 

Bart szívéhez közel áll az elnevezés, hisz ahogy ő fogalmaz „vak, mint egy denevér”. Mégsem érzi magát elveszve, hisz igen korán megtanulta hogyan küzdje le az előtte álló akadályokat. Szülei eltökélt szándéka volt, hogy nem hagyják a kis Bartot magába fordulni, és olyan feladatokkal látták el, mint a vele egykorú egészséges gyerekeket. A Koreai Háborút is megjárt tengerészgyalogos-őrmester édesapja könnybelábadt szemekkel vitette ki vele a szemetet és takaríttata ki vele a gyerekszobát. Emellett pedig együtt szerelték az idősebb Hickey 1951-es Pontiac Chieftain-jét. Tizenegy éves volt, mikor apja meghalt.

 

Édesanyjának volt egy 1969-es Impalája, és megunva a helyi szerelők sorozatos lehúzásait, azt kezdte szerelgetni. Miután rongyosra olvasta a Popular Mechanics magazint, aminek 1977-óta előfizetője, odaállt anyja elé, és kijelentette, hogy ő bizony autószerelő akar lenni. Édesanyja figyelmeztette, csak akkor vágjon bele, ha ötvenévesen is ugyanezt akarja csinálni.

 

Bár abban reménykedett, hogy ötvenévesen az irodájából fogja irányítani a szervizében dolgozó alkalmazottakat, a gazdasági válság ezt nem tette lehetővé. Mégis boldog, örömmel szereli a hozzá betévedő ügyfelek autóit, csak egyetlen dolog fáj neki. A válság miatt a megkeresett pénzt kénytelen a „Bart-kasszába” rakni, a „Dart-kassza” helyett. Van ugyanis egy 1969-es Dodge Dartja, amit évek óta építget.Sokat elárul róla ahogyan segített egy lerobbant autó tulajdonosán. Mikor az utcán álldogálva hallotta ahogy mindenki csak dudál, odakiáltott a pórul járt sofőrnek:

-Hé, mondd meg pontosan hol vagy! Nem akarom, hogy elüssenek, nem látlak!

Majd segített neki betolni az autót. Kérem nézzék meg az alábbi, angol-nyelvű videót, érdemes!