Ha az erő veled van

2012.05.20. 08:45
41 hozzászólás


Ha netán nem tudott eljutni az idei Traktormajálisra, akkor fogadja szeretettel az alábbi kis videót, mely alig pár hónapja futótűzként terjedt a világhálón. Éppen a videómegosztókon böngésztem, amikor eszembe jutott, hogy vajon lesz-e Bokorban igazi Kirovec?

Ha nem tudnák mi ez, hát eláruljuk, hogy egy 1961-ben, a szovjet legfelsőbb vezetés utasítására kifejlesztett vontató-traktor, mely békeidőben ekét húzott, háborúban pedig tüzérségi lövegeket. A legrégebbi szovjet traktorgyárban, a Leningrádi Kirovnál gyártották, a K-700A-t V8-as, 225 lóerős JAMZ-238ND3-motorral szerelték, a K-701A hosszú orrában ellenben már 300 lóerős, V12-es JAMZ-240BM2-es dolgozott. Nagyon változatos kiegészítőkkel, tucatnyi változatban volt elérhető és a nyolcvanas évek Csehszlovákiájában nekünk olyan volt látni egy ilyen óriásgépet munka közben, mint egy nyolcéves arab kis srácnak apa aranyozott SLR-Mercedesét.

Ez volt az agrár-kártya Lola T-je, az übergép, óriási, bivalyerős, szinte rengett a föld, amerre járt. Aztán most rátaláltam erre a videóra, melyből kiderül, hogy a 300 lóerő ugyan nem tűnik soknak, de a 22,3 literes V12-es nyomatéka, kombinálva egy szakadásik leáttételezett hajtáslánccal azért képes megoldani látszólag vesztes helyzeteket is. Jó dolog a modern technika, de van, hogy csak a nyers erő segít.

Először nem is értettem, hogy nem pattan ki a vízből, csak a végén derült ki, hogy...

Ahogy tanult barátom mondaná: ügyes sofőr és jó gép, nyomatékból megoldja. Csak remélem, hogy látok ma egyet.