Luxus Swiftet akarsz? Húzd aranyba!

2013.11.16. 18:57
38 hozzászólás

Három héttel korábbi körképünk a luxusautó-piacról elgondolkodtatott. Hiszen ha a luxus fogalmát úgysem lehet határok közé fogni, vajon lehet-e valamiből luxuseszköz, ami olyan korlátokkal bír, mint egy öreg ezres Swift? Ha sok aranyat és drágakövet pakolunk bele biztosan, de kell hogy legyen ennek kispolgári útja is.

PA086125

Olcsó autóból olcsón luxust – ha ez az irány, felejtsük el, hogy a luxushoz minimum bőrülés és tisztességes nyomaték kell, és korlátozzuk a fogalmat a külsőre. Ez reprezentál a külvilág felé, legolcsóbban így kerülhetünk a forgalom szemében az elitbe, a putri utastér pedig eltakarható olcsó ablakfóliával. Adva van tehát egy háromajtós Swift, ami nem a dizájntörténelem remeke, de nagyobb baja, hogy – hiába a használtpiac kedvence – mint a tescós szatyor, legtöbbünk fejében egybeforrt az alsó-középosztállyal. Nagyobb hendikeppel autót aligha próbálhatna meg exkluzívvá tenni az ember, mégis, mennyi lehet a legkevesebb pénz, amiből sikerülhet vele a luxus életérzés?

A nagypályások kedvence az arany, és még a műfaj haladó szintjén is euró százezreket költenek a sárga nemesfémre; például láttunk már huszonnégy karátos arannyal telerakott Fiat 500-ast félmillió euróért. Szerencsére laikus szemnek tökéletes álmegoldások vannak ennél lényegesen olcsóbban, így erre indultunk el. Egy komlói műhelyben találtuk kielégülést vágyunkra, ahol pusztán elméletben bearanyoztattunk egy háromajtós Swiftet. A chromedesignos srácok arany- és krómhatású fényezést, fóliázást ígérnek honlapjukon. A fényezésben arany persze nincs, ahogy az egyszerű bolti aranyspray-kben se, de a katalitikus aktivátor és a festékanyag felvitele után, a lakkozás végére egész hihető az eredmény.

2
Arannyal telepakolt Fiat 500 százötvenmillióért

Ezen a szinten nagy, egybefüggő felületekhez sajnos csak a fóliázás járható út, így a két módszert vegyítve oldható meg legolcsóbban hogy az egész autó aranyfényben csillogjon, amire irányárnak kijött 330-350 ezer forint, azaz egy ilyen kaliberű Swift értékének közel másfélszerese. Ebből a felnikre, tükrökre, kilincsekre jut aranyhatású fényezés, a kaszni elemeire pedig fólia. Az aranyhatású fólia négyzetméterára 15 ezer forint, egy Swiftre elég 10-12 négyzetméter, amire plusz százezer forint a munkadíj. A négy felni aranyhatású fényezése 60-70 ezer volna, a két kilinccsé összesen hétezer, a tükröké tizenötezer forint. Ugyanez krómból körülbelül ugyanennyi pénzbe lenne, plusz néhány ezerért sötétítés a szélvédőkre és kész a pompa. Tehát ha van egy Swiftünk, mindössze 350 ezerért elhitethetjük a külvilággal, hogy ízlészavaros császárok vagyunk – akkor most ez luxus volna így?

Ez volt a mi elképzelésünk, de ha az olvasónak van jobb ötlete (esetleg fotója) arról, miként vagy mitől lehetne kevés pénzből luxus egy öreg Swift, írja meg kommentben. Ugyanitt kapcsolódó hiéna pendrive-ért! A feladat: színezz csillogóra egy Swiftet photoshoppal vagy bármivel, vasárnap 20:00-ig. Nem kell aranynak lennie, lehet króm is, vagy króm és arany vegyesen, csak nézzen ki jól!