Renault szörnyek a Ringen

2014.09.13. 09:25
16 hozzászólás

Péntek délután kinéztem, hogyan készülnek a Hungaroringen a Renault emberei a hétvégi WSR (World Series by Renault) eseményeire. Szerencsém volt, már nem zuhogott, sőt, kimondottan kellemes idő volt. A dolgok úgy állnak, hogy most, szombat reggel is szépen süt a nap, remélem nem mossa el az eső az egészet, nagy kár lenne érte.

IMG 2161
Kerékcsere-gyakorláshoz nem indítják be a motort, csak betolják a gépet a szerelők elé

Ahogy az már lenni szokott, idén is egész hétvégére biztosítanak ingyenes autós programot a franciák, a pályán versenyek (Formula Renault 3.5 Series és Eurocup Formula Renault 2.0), bemutatók, sőt, pár szerencsést, akik a helyszínen részt vesznek egy játékban, profi pilóták visznek körbe a pályán. Lehet Red Bull Forma 1-es autót nézni, David Coultharddal találkozni (aki bemutatózni is fog), idén is bravúroskodik nekünk az öreg Ragnotti. Ami igazi autórajongóknak nagy dolog, hogy ilyenkor az összes csapat munkáját testközelből lehet látni, olyan közelről lehet a profi autóversenyzést nézni, mint szinte sehol máshol.

IMG 2167

Az én kedvenceim már tavaly is a csodaszép régi Renault modellek voltak, idén a Renault Classic olyan autókat hozott el, hogy rendes autóbuzinak már egyetlennek a látványától is könnybe lábad a szeme. Itt meg egyszerre lehet Renault 8-at, Renault 12 Gordinit, első és második generációs Renault 5-öt, versenyre felkészített Cliót, Twingót, Mégane-t látni, és testközelből megnézni a legendás Ragnotti-féle Renault 5 Maxit. 

IMG 2180
Renault 5 Maxi Turbo, amivel Ragnotti fog bemutatózni

Ha valaki valami nagyon modern és nagyon különleges autóra vágyna, annak itt van a Twin Run. Ez a kis dög, ami anyira jól néz ki, hogy azonnali birtoklási vágyat váltott ki belőlem. Ha csak egy kicsit is kevésbé vagyok gátlásos, beülök, és GTA-t játszottam volna a mogyoródi dombok közt. Botrányosan jók az arányai, és egyszeri és megismételhetetlen koncepcióautóhoz képest fergetegesen finom kidolgozottsága van. Meg hát hogy a pékbe ne kapna térdremegést az ember, mikor ott van a hátuljában egy 3,5-ös V6 motor meg a hozzá tartozó 316 lóerő. Persze, nem véletlen, hogy itt van a TwinRun, hiszen ezzel a kiskocsival a Twingo a Laurens van den Acker által megrajzolt formavilágát szellőztették meg, és a 2014-es Twingót mostanában kezdik el árulni is, kell a felhajtás. 

IMG 2318
Egy autó, amire azt hittem, sosem fogom élőben látni, és most tessék. Ráadásul nem csak mutogatni fogják, mozgás közben is lehet majd látni

A részletes programot itt, az ingyenes belépéshez szükséges jegyet pedig itt tölthetik le, tökéletes családi programon vehetnek részt a hétvégén.

UPDATE: ne fecséreljen senki időt regisztrálásra, emailezésr, letöltésre. Egyszerűen menjen ki a Hungaroringre, a belépőt a bejáratnál MINDENKI megkapja, akár regisztrált, akár nem. Nyomtaott programfüzetet is adnak.

Ha esetleg esne, akkor is jöjjenek ki, én tavaly láttam először élőben forma autókat vizes pályán menni. Nem lehet leírni a látványt, amit az egymás mögött száguldó autók nyújtanak esőben. Az esőgumik legalább 6-8 méter magasba lövik fel a vizet, a negyedik-ötödik autó már szinte ki sem látszik a vízből. Komolyan mondom, ha semmi mást nem láttam volna azon a hétvégén, már megérte volna.