Lézerrel elvakítani a másikat? Hülye vagy, fiam?

2014.12.02. 14:54
84 hozzászólás

Egyik este, a tizenhatodik kerület egyik forgalmas főútján kocsikáztam hazafelé, amikor furcsa fényt láttam villódzni előttem. Valaki azzal szórakozott, hogy egy lézer-pointerrel világít rá az autókra, buszokra, gyalogosokra. Előbb az úton cikázott a piros pont, aztán a kocsimban. Majd belevillant a szemembe. Rohaggyámeg, idióta.

lézerezés2
Ha párás, poros a levegő, vagy esik, tökéletesen látszik a lézercsóva

Tényleg, csak egy pillanatra világított a retinámba a lézerfény, de ez elég volt, hogy a jobb szemem káprázni kezdjen. Visszafordultam, hátha sikerül kiderítenem, honnan terrorizálja a rákosszentmihályi Darth Vader a környék autósait, és le tudom beszélni a hülyének levésről. Épp egy autóbuszra, annak a sofőrjére és utasaira villogtatott az idióta. Mivel a lokális dzsedi hülye volt, mint a fenék, nem jutott eszébe, hogy az enyhén párás levegőben a lézerfény megcsillan a páracseppeken, és pontosan látszik, honnan gengszterkedik.

lézerezés3

Az egyik jó kiállású családi ház tetőtéri ablakából indult a fénycsóva, a szentmihályi lézerszínház előadását fel is vettem videóra. Jól lehetett látni, hogy a ház teljesen sötét, valószínűleg a szülők magukra hagyták a kölköket, akik most ezzel szórakoztatták magukat. Már csak azért is becsöngettem a kaputelefonon, hogy a hülyegyerekeknek leessen, lebuktak, abba lehet fejezni az ökörködést. Természetesen néma maradt a kaputelefon, de azért egy halk kattanás és még halkabb zúgás hallatszott: felvették a kagylót, és hallgatóztak, illetve nézték a kamera képét. Egy darabig csendben álltam, majd egy hallhatóan nem régóta mélyhangú illető szólt bele, érdeklődve, ki az.

- Az az ember, akit az előbb elvakítottál a lézereddel, kisöreg.

- Lézerrel? Milyen lézerrel? - szörnyen meglepett hangon igyekezett menteni a helyzetet.

- Azzal a lézerrel, aminek a fényét az előbb felvettem videóra.

Hosszú csend.

– Ööö, elnézést

- Jó lenne, ha abbafejeznétek, átkozottul hülye ötlet a vezetőket elvakítani.

Megint csend.

- Jobb lenne, ha felhívnám a rendőrséget?

- Jaj, nem, nem, elnézést, abbahagytuk, nem kell hívni senkit.

lézerezés
Természetesen nem a helyszínen készült a kép, csak illusztráció

Lézerfénnyel más szemébe villogtatni semmiképpen sem jó ötlet, akár látáskárosodást is lehet okozni vele, egyes nagy teljesítményű lézer-pointerek akár helyrehozhatatlanul is roncsolhatják a szemet. De az is elég bajt okozhat, ha valakit rossz pillanatban vakít el egy ilyen eszetlen. Gyalogosra, autósra-motorosra villogtatni lézerrel igazán hülye dolog, de van pár idióta, akik helikopterek és repülőgépek pilótáit akarják elvakítani. Amit nagyon rossz néven tudnak venni a hatóságok, teljes joggal. Ha meg valaki annyira agyalágyult, hogy rendőrségi helikopterre célozgat, az úgy járhat, mint ez a csapat.

Mert nem csak azt szúrják ki a modern berendezések, hogy nagyjából honnan jön a lézerfény. Pontosan ki lehet deríteni, ráadásul a fedélzeti hőkamerák képe alapján még azt is megmondják, hogy az asztaltársaságból a kopaszra nyírt, pólós csávó menőzött, az, amelyik a kiérkező járőrrel pont szemben áll. És hogy a pointert a kerítés tövébe dobta.

Egy ilyen lézerrel ökörködésnek tehát egyes helyeken akár letartóztatás és komoly bírság is lehet a vége. De nem ez kellene, hogy visszatartson bárkit is, hanem hogy idióta szórakozás, amivel másnak árthatsz, szóval ne tedd!

(A helyszínen készült videót direkt nem osztom meg, pont azért, amiért rendőrt sem hívtam: felesleges egy hülye kamaszra rendőrt hívni, meg a közösség kollektív haragját rázúdítani. Remélhetőleg tanult az esetből – ha nem, legközelebb gondolkodás nélkül hívom a 112-t, senkinek nem hiányzik, hogy egy elvakított buszsofőr az árokba kormányozza az Ikarust.)