2014 legdurvább fedélzeti kamerás videói

2015.01.02. 00:10
61 hozzászólás

Tavaly közel ugyanezzel a címmel készült hasonló válogatás. Azóta több tízezer újabb fedélzeti kamerás felvétel került a videómegosztó oldalakra, többségük 2014-ben is Oroszországból. Az alábbi felsorolásból a nagy kaukázusi bunyók, tömegbalesetek és rendőrös hajszák kimaradtak. A következő videók leginkább sajátosságuk jogán kerültek a top tízbe; az ezeknél csak egy fokkal általánosabb tavalyi felvételek is kiadnának hosszban egy Tarr Béla filmográfiát. 

A felrobbanó ladás

Oroszországból tényleg mindent láttunk már, ami az utakon megtörténhet, de a forgalomban spontán robbanó autóra 2014-ig kellett várni. A videón látható eset áprilisi, egy házilag gázüzeművé alakított Lada szomorú végét látni rajta. Ha a lökéshullám olyan erős volt, hogy a pótkereket három méter magasra vigye, képzelje el mindenki, mit művelt a bent ülő két srác dobhártyájával.


Az útrobbantó rakétás

Szintén műfajalkotó a következő videó. Még augusztusban történt, hogy egy ukrán ladás elé robbantottak egy méretes krátert. Vova Prach – a tavasz óta gyakorlatilag háborús zónának tekinthető – Donyeck közelében autózott, amikor egy rakéta felhámozta előtte az utat. Prach szakmáját tekintve autószerelő, azt mondja, a Ladájába maga által épített bukókeret mentette meg az életét. A videó bal alsó sarkában lévő dátum ne tévesszen meg, 2014-es a videó – legalábbis Putyin propagandatévéje, a Russia Today szerint.

Az autóra szaltózó motorosos

A fizika hazugság – ezzel a felütéssel került a Jalopnik év végi dashcam-válogatásába ez a fehérorosz videó. Millióból egy. Az év mázlistája. A kopott közhely itt már semmit sem ér: az autóra szaltózó motoros az, amit nem látunk minden évben.


A sávváltáskor Lambót törős

A kulturált közlekedés egyik világhatalmából, Kanadából érkezett az alábbi videó. A decemberi felvételen egy Lamborghini Murcielago kerüli nagy tempóval az autópálya népét, nyomában egy új Dodge SRT Viperrel. Törött Lambóról viszonylag sűrűn érkeznek hírek a világból, de mozgóképen látni, ahogy az 50+ milliós sportautóval letarolják a pályával határos kerítést nem mindennapi. A gyorshajtást és a felelőtlen sávváltást 700 dolláros büntetéssel értékelte a rendőrség, de a 27 éves sofőrnek ennél talán jobban fájt az autóban esett kár.


A rejtélyes szellemautós

Áprilisban, egy moszkvai csomópontban készült a konteo/UFO/Szaniszló-hívek kedvenc weboldalainak idei slágervideója. Honnan került oda az a rejtélyes szellemautó? Az illuminati a YouTube-on teszteli az éberségünket? Én csak kérdezek, tudjuk kiknél van a válasz.


A bosszúálló kamionosos

Hogy a tehetség és a taplóság nem egymást kizáró tulajdonságok, ez a thai kamionsofőr tökéletesen igazolja. Az MAN-es keresztbe csúszó pótkocsival pofozza szélesre magának az utat, s ha a történet ott kezdődött, ahol a videó, mindezt bosszúból teszi. A Hilux sofőrje vesztére belement a játékba – legalábbis annyira, hogy az előzésről nem mondott le, miközben ez a minimum tíztonnás kamion volt előtte a mozgó akadály. Baj is lett a vége.


A mindent elfújó tornádós

Tragikomikus perceket rögzített az az autós, aki még éppen nem későn fogta menekülőre egy tornádó elől. Az orosz így autójából nézhette végig, ahogy a tomboló vihar az utcájával együtt elviszi a házát. Mire az autót – ezzel együtt a műszerfalra rögzített kamerát – visszafordítja a szél, a garázsnak már csak a sziluettje áll.


A vaksötét éjszakát narancsra festő valamis

A 2013-as cseljabinszki meteoresemény alatt készült videódömping után csalódás a tavalyi termés, ami a szférikus csillagászat látványos fényjelenségeinek megörökítését illeti. 2014-ben a műfaj legjobbja ez a szintén orosz felvétel lett Szverdlovszkiból, valahonnan az Ural közeléből. Már, ha egyáltalán meteor van a videón. Hogy a felvételt még a Russia Today is három kérdőjellel töltötte fel, sokat elmond a helyzet titokzatosságról. Sőt, a rejtélyes sztorit még a – nem éppen konteo-vonzalmáról ismert, mértékadó – Time is feldolgozta honlapján, az ő írásuk itt elérhető


A kamion-darálóba került focusos

A miért ne válts sávot takarásból iskolapéldáját rögzítette egy kamionos nyáron a belga E40-es autópályán. Már a felszakított a tetőlemez láttán se gondolnánk, hogy élő szervezet túlél egy ilyen roncsban, pedig ott még nincs vége. Az augusztusi balesetet dupla csigolyatöréssel és összeroncsolt kézzel túlélte a Focus sofőrje. A mentésnél még kómában volt, októberre csaknem teljesen felépült


Motorháztetőn kapaszkodó őrültes

Nincs nagyobb para egy őrültnél, aki maga sem tudja, hogyan tegyen kárt benned, de jól láthatóan minden vágya ez volna. Ennek az orosz autósnak egyetlen reménye a szélvédő volt, mint fizikai akadály, na meg a tudat, hogy a gáz meg a fék megfelelő ütemű kombinációja az aktív önvédelem hatásos módja.


A gyűjtemény szubjektív válogatás, nem egy egyetemesen elfogadott top10. Ha ismersz ezeknél érdekesebb dashcam-videót tavalyról, linkeld be a kommentfalra.


+1

Piroson áthajtó kamionos

Végül egy hazai a budai alsó rakpart Petőfi hídi lehajtójáról. Papp Tibi telefonja rögzítette még novemberben, úton a szerkesztőségbe. Ez már csak kedvcsinálónak került ide. Tahóból és érdekes közúti történésből ugyanis nem lesz kevesebb 2015-ben sem. Ha levideóztál egyet, küldd be nekünk a felvételt a tcolvasok@mail.totalcar.hu címre.