Jó az aldis bringaszerelő állvány?

2020.04.01. 06:05
26 hozzászólás

Évek óta szemezek a Lidl vagy Aldi bringaszerelő állványával, de sosem vettem meg. Nem a 9000 forintos ár zavart, sokkal inkább az, hogy a 24 négyzetméteres albérletben a szerszámokhoz hasonlóan nem volt hová tenni. Viszont tavaly nyáron vettem egy házat, és tudják mit jelent ez? Már a több évtizedes eladósodáson, a kivitelezőkkel vívott folyamatos élet-halál harcon, és a kötelező kertápoláson túl? Igen: végre vehettem egy bringaszerelő állványt!

IMG 2500

A hazai kerékpáros társadalom számára örömünnep, amikor megjelenik a jóárasított szerelőállvány, az Aldi és a Lidl egyaránt kínál ilyet. Kimennek a fürkészek, portyászok, pezsegnek a Facebook-csoportok, kiélesednek az érzékek: a békásmegyeri Aldiban még van három, siessetek! Ne, Pestszentlőrincen előlem vitték el az utolsót! Én kettőt vettem, egyet továbbadok, de csak dupla áron! Nekem csak úgy lett, hogy elcsíptem egy belsős szivárogtatást, egy bolti dolgozó posztolta valamelyik bringás csoportban, hogy épp pakolják le, órákon belül a polcokon lesz.

Így hát 8990 forintért nekem is meglett. Aki nem szerelt még biciklit, nem érti, miért fontos ez, pedig tényleg az. Például az autóm komplett első futóművét kibontom, ha van egy krokodilemelőm, nem kényelmes, de megoldható. Annál rosszabb viszont nincs, mint amikor bringát falnak támasztva kell szerelni. Az ember próbál erőt kifejteni, de a rohadék elgurul, feldől, szenvedés az egész. Arról nem beszélve, milyen szívás bármit csinálni, ami a kerekek kiszerelésével jár. Ennél fogva szerintem akkor is megéri beszerezni, ha az ember már csak a általános karbantartást és tisztítást ezen végzi.

Állítható a mérete, és ami a legjobb, a talp mérete is, hiszen egy 14 kilós bringának nem kell akkorára nyitni, mint egy 25 kilós hibrid gépnek. Persze forgatható a fej is, ez amúgy könnyen állítható különböző vázakhoz. Külön jó pont a csipesz masszív gumírozása, így nem sérül a váz vagy a nyeregcső, amikor befogja a vázat. Beszéltem bringaszerelő ismerőssel, aki ilyet használ, három dologra hívta fel a figyelmemet: az egyik, hogy a csipesz zármechanikája idővel megöregszik, ezért fémre cserélte a műanyag elemeket, a forgatható felső konzol csapja elöregszik, ezért kontraanyával zárta végleges helyzetbe, valamint a gumírozás elvált a csipesztől, így ezt ráragasztotta.

Ezek is persze csak akkor zavaróak, ha az ember életvitelszerűen napi 20-25 bringát szerel rajta, a hobbista igényeit évekig kiszolgálja. Kedvenc részletem az ötletes szerszámos tálca, ebbe bele lehet állítgatni az imbuszokat, csavarhúzókat, sőt, még egy mágnes is van benne, ami nem engedi szétgurulni a belepakolt a csavarokat. Az állvány terhelhetősége 30 kiló, azaz egy nehezebb pedelec sem akadály neki, az átlag bringa garantáltan nem fog gondot okozni. Ennyi pénzért meg aztán tényleg ajándék, főleg, ha abból indulok ki, hogy a 120 ezer forintos Park-tool állvány még nem is a skála túlvége.