Eladó egy Ferrari 250 GTE, ami rendőrautó volt, és nem akármilyen története van

2020.04.25. 14:17
8 hozzászólás

Amikor az 1960-as években Armando Spatafora rendőrt megkérdezték a főnökei, milyen autóra lenne szüksége, hogy bármilyen üldözésből győztesként kerekedjen ki, nem restellte azt válaszolni, hogy mi lehetne jobb egy Ferrarinál? Valószínűleg még őt is meglepetésként érte amikor ő és három társa ténylegesen kaptak két 1962-es Ferrari 250 GTE 2+2-t, szolgálati járműként - írta a The Drive című magazin.

A Ferrari 250-es sorozatát még az '50-es évek elején mutatták be, a GTE 2+2-es verziót pedig az 1960-as Párizsi Autószalonon. A nevéből is adódóan négy ülése van, amiknek úgy csináltak helyet, hogy amennyire lehet, a motort előre tolták. Háromliteres, Colombo V12-es motor hajtja - ahogy a többi 250-est is - aminek 240 lóerő a teljesítménye. Ez akkoriban több, mint elegendő volt, autósüldözésre meg pláne. Ez nem csak papíron volt így, Spatafora rengeteg bűnözőre csapott le a Ferrarival, ezzel óriási hírnevet szerezve magának és az autónak. Ha van, akit ez sem győzött meg jobb ha tudja, hogy 1977-ben még filmet is készítettek a rendőr és ikonikus autója történetéről Highway Racer címmel. Tehát finoman szólva is óriási dicsőségnek számított, ha valamelyik bűnöző le tudta rázni.

Az olasz hatóságok 1968-ban, hat szolgálatban töltött év után nyugdíjazták Spatafora Ferrariját, majd 1972-ben egy aukción elpasszolták. Az autó újdonsült tulajdonosa szerencsére tisztában volt a Ferrari történetével - valószínűleg az emberek többsége ugyanígy volt ezzel akkoriban - vigyázott rá és megfelelően karbantartotta, hogy megőrizze eredeti állapotát. Sőt, hogy ne csak maga gyönyörködhessen a látványban, számos rendezvényre is elvitte az autót.

Pár évvel később, 1984-ben Spatafora ismét találkozhatott ex-szolgálati járművével a Coppa d'Oro delle Dolomitinevű versenyen, mi több, a tulaj meg is engedte az akkor 57 éves rendőrnek, hogy a Dolomitokon versenyezhessen vele. Egyébként második lett.

Ma a Girardo & Co nevezetű oldalon kínálják eladásra - árát csak kérésre árulják el - kiváló állapotán kívül értékét még tovább növeli, hogy párját, a másik GTE-t pár héttel szolgálatba állítása után összetörték. Ami pedig páratlan egész Olaszországban az az, hogy megtarthatta eredeti megkülönböztető jelzését, miután magántulajdonba került.