Giccsfotókat kérünk!

2020.12.25. 11:06
36 hozzászólás

Idén majdnem elfelejtettem, hogy a pár éve, véletlenül kialakult hagyományomat folytassam. Nem hagyománynak indult, de még az első fotó is csak a véletlennek köszönheti, hogy létrejött. Jó helyre parkoltam, jókor. Az első képet csak azért csináltam, hogy megmutassam Esztinek, hová is parkoltam az öreg W108-at. Jó idő volt, hát akkor már miért is ne a veteránnal menjek be a dolgozóba. Aztán mutatott egy másik képet az autómról. Másnak is feltűnt a kocsi az Intercontinental Hotel oldalsó bejáratának fényeiben, így felkerült egy Facebook-csoportba.

Ezen felbuzdulva este csináltam még pár fotót a telefonommal, csak a magam szórakoztatására. Meg persze a FB-falamra is kitettem. Hogy ezekben az öreg vasakban bőven volt még anyag, az is bizonyítja, hogy úgy vonzotta magára a lájkokat, mint hűtőgép ajtaja a szuvenír-mágneseket.

Kicsit ciki is volt, pont, mintha cuki ásító kismacskát, maszatos arcú gyereket, pufók pofájú kölyökkutyát posztoltam volna. Persze, hogy tetszett a népeknek, csillogó veterán autó a karácsonyi fényfüzér alatt. Úgyhogy a következő alkalommal a cseh legendát, a TDI Octavia kombit toltam az izzósorok alá, az sportszerűbb dolognak tűnik.

Nos. Hát. Ezt a képet már nem lájkolták. Pedig a háttér csini, az ezüstmetál dukkó üt, a sok apró fémszemcse millió tükörként verte vissza a karácsonyi hangulatot. És hát mondom, egy igazi legenda a fotó főhőse, a Škoda üzleti sikereinek megalapozója, a típus, aminek Indiában komolyabb presztízse van, mint sok más patinás márka autójának. De nem, a népeket az ilyesmi nem hatja meg.

Legközelebb megint veteránnal álltam szinte centire ugyanoda, mint a Mercivel. Egy újabb legenda, a négy keréken guruló űrsikló, a korszakalkotó Ford Sierra lett a giccsháttér elé tolva. De hiába a hófehér fényezés, a lökhárítók kontrasztos matt szürkéje, a Ford-logón megcsillanó izzósor. Persze, az Octaviánál jobban komálták, de megint bebizonyosodott, hogy az emberek ingerküszöbjén csak a krómlökhárítós, -díszléces veteránok képesek átbotlani. Az elég érdekes. De sebaj, az ismerőseim azért értették a mókát, volt, aki az octaviás fotóra kapásból a hasfogvaröhögős szmájlit nyomta.

Az az igazság, hogy idén nem nagyon jutott eszembe a giccsfotózás. Az átkozott covid elvitte az egész évet, túlélőtáborrá alakult a belváros, a hotelekben fel sem merült, hogy díszkivilágítást aggassanak magukra. Tegyük hozzá, teljes joggal, hiszen ki a fene látná? Sehol egy vendég. És miből finanszírozzák a karácsonyi dekort? A nincsből nehéz gazdálkodni. A Váci utca környékén már csak a boltok próbálnak a karácsonyi szezonból kihozni legalább annyit, hogy a veszteségeik kisebbek legyenek, de se vásár, se éttermek, se semmi nincs. De akik még talpon vannak, azok igyekeznek karácsonyi hangulatot csinálni a nézelődőknek, meg a kevés vásárlónak.

Egyik nap, mikor a Petőfi Sándor utcán autóztam végig, benéztem a Deák Ferenc utcába, és azt hittem, káprázik a szemem. Egy sirályszárnyas 300 SL Mercedes körvonalait láttam bele az egyik installációba. Pedig komolyan mondom, semmi olyan nem volt a hátizsákomban, amitől hallucinálhatnék. Másnap arra sétáltam, hogy megnézzem magamnak a dolgot. És bakker, tényleg, egy Gullwing áll ott. Csak nem egy veterán, hanem egy szuperkönnyű szerkezet, aminek csőváz helyett drótváz az egész alapja, és tisztán elektromos a gép. Mozogni ugyan nem tud, de a Mercedes reklámüzenetét legalább fénysebességgel repíti a retinánkba.

Bakker, mekkora szupergiccs lenne összefotózni a 108-assal! Este nyolc után, mikor már a madár nem, csak a géppisztolyos katonai rendészek járnak arra, és senki nem csoszog bele a képbe. És ha már szupergiccs fotót készül, vonjuk be a játékba a kedves olvasókat is, mutassa meg mindenki a saját, giccses karácsonyi autós vagy motoros képét. Még jófajta koncunk is akadna egy házi versenyhez. Csak ugye sétálóutcáról beszélünk, ami jelenthetett volna kis akadályt, de a Fashion Street vezetősége belement a játékba. Szerencsére Rézmányi Balázs megint tettestárs volt a hülyeségben, mert hát ki mást kérhettem volna meg, hogy csináljon patent esti képeket, mint Az Embert Aki Jay Lenotól Is Tudott Interjút Kérni. Így lett pár figyelemfelhívó szupergiccses képünk, már csak a felhívást kell közzétenni.

Tehát induljon a nagy Karácsonyi Kiccses Képek Kocsikkal (és más járművekkel) Konteszt: nincs más dolgod, csak csinálni egy szupergiccses karácsonyi fotót az autódról, motorodról, traktorodról, csettegődről, bányavonatodról, vadászgépedről, és feltölteni Instagramra #totalcar #karácsony #szupergiccs hestegekkel. Ha nincs instád, dobj ide, kommentbe egy linket (nyilván a képét). A szerkesztőség tagjai pedig teljesen szubjektív alapon kiválasztja a neki legjobban tetszőt, és a készítője nyer egy Google Home Minit.

Mivel két ilyen elhiénázható Google Home Minink van a Nissantól, a másodikat a nekünk leginkább tetsző, szupergiccses, de rövid videó készítője kapja meg. Ezek is mehetnek Instára a #totalcar #karácsony #szupergiccs, de ide is tehetitek a linkeket, ha mondjuk YouTube-ra töltenétek fel.

Kiccses??

De mi az hogy kiccses, mikor olyan szó, hogy kiccs, nincsen is, mert amire te gondolsz, az a giccs? - tehetnétek fel a kérdést, kedves olvasógyerekek. Tudom én, hogy a giccs a magyar szó, hiszen használtam is többször, de németül Kitsch, sőt angolul is kitsch, mi több állítólag a giccs szó is a németből ered. És a giccs nem alliterál a Karácsonyi Képek Kocsikkal Konteszttel. Szóval, mondjuk azt, hogy művészi szabadságot adtam magamnak, így aztán most, kivételesen magyarul is kiccs a giccs.

Tehát egy versenyt hirdetünk fotóknak és egyet videóknak. Fontos feltétel, hogy saját készítésű kép és film legyen, méghozzá olyan, amit a felhívás kihirdetése után készített az alkotó. A beküldési/feltöltési határidő 2020.12.28., azaz december 28. – így azoknak is van esélyük, akik a három napban csak a családra koncentráltak. Sőt, egy kis időt még arra is hagyunk így, hogy az emberek a kétoldali bejglitiszt is kiheverjék. Eredményhirdetés 2021.01.01-én, mert így biztosak lehetünk benne, hogy legalább két embernek jól kezdődik 2021.